Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dissabte, 15 de juny del 2013

Les pitjors inundacions a Europa des del segle XVI

Inundacions vora el riu Elba el passat 7 de juny.

El curs habitual del riu Elba sense zones inundades el passat 6 de maig.


Les darreres setmanes bona part de l'Europa central ha patit les pitjors inundacions des del segle XVI, superant amb escreix les esdevingudes l'any 2002. Les pluges torrencials, amb acumulacions de més de 100 litres en alguns punts, són considerades per molts meteoròlegs com un altre dels efectes del canvi climàtic. Com a dada molt preocupant, trobem que a la República Txeca han tingut més inundacions en els darrers 16 anys que en tot el segle XX.

Un dels efectes pitjors de les inundacions han sigut les 24 víctimes mortals i els milions d'euros en pèrdues.
El riu Elba, el Danubi, el Saale, i altres sistemes fluvials, van sobreeixir molt per sobre dels seus llits i van ignorar les defenses contra inundacions construïdes a Alemanya, Àustria, la República Txeca, Hongria i Eslovàquia.
El passat 7 de juny, el satèl·lit Landsat 8 va capturar la imatge del principi, on es mostren les inundacions a prop de la ciutat de Wittenberg, a l'estat alemany de Saxònia-Anhalt. Per comparar, podem veure la segona imatge captada a la mateixa zona el passat 6 de maig. Observeu que la plana d'inundació (color verd) situada al voltant del riu, es veu completament inundada amb aigua tèrbola a la imatge del mes de Juny.

En el moment de la imatge presa el 7 de juny, el nivell del riu era de 6,7 metres al seu pas per Wittenberg. L'11 de juny,  la policia va tancar el centre de Wittenberg i quadrilles d'operaris i voluntaris treballaven per apuntalar els dics amb sacs de sorra i altres defenses.

Segons l'Agència Meteorològica d'Àustria (ZAMG) i el meteoròleg Jeff Masters, hi han hagut diversos mesos on les precipitacions han amarat el sud d'Alemanya i Àustria occidental entre el 29 de maig i el 6 de juny. Aquesta precipitació va caure sobre un sòl que ja estava xop per les pluges primaverals que havien sigut superiors a la mitjana climàtica.
L'origen d'aquestes precipitacions intenses i continuades l'hem de buscar en el corrent en jet i en el bloqueig d'un anticicló situat al nord d'Europa. Des del maig i fins a principis de juny, el corrent en jet es va moure al llarg d'Europa i s'hi va quedar encallat.,  a més,  hi havia una situació de bloqueig a sobre el nord d'Europa, obligant als sistemes de baixes pressions a evitar aquella regió i així dirigir-se cap a l'Europa Central.
El profund tàlveg forçat pel corrent en jet, va generar un fort flux d'aire carregat d'humitat provinent del Mediterrani cap a l'Europa Central, que es va unir amb l'aire fred que fluia des del nord a causa del particular patró que presentava el corrent en jet.