Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 12 de juny del 2013

Dades d'ahir dimarts i previsió de forta calor

Albada d'ahir dimarts amb el cel enterenyinat per Cirrostratus, Cirrus i esteles dels avions. Imatge mostrada al programa Els Matins de TV3 (minut 36:19).


Ahir dimarts, de bon matí altre vegada ens creuà una extensa capa de núvols alts formats per Cirrus, Cirrostratus, juntament amb nombroses esteles dels avions.
Igual com el divendres de la setmana passada, aquests núvols formats per cristallets de gel van donar un to rosat al cel amb les primeres llums del dia, a més, van tornar a aparèixer parhelis i falsos sols, tots dos com a fenòmens òptics característics que acompanyen els Cirrostratus.
Aquesta vegada, a diferència de l'últim cop, els núvols alts no indiquen l'arribada de cap canvi de temps destacable, ja que només està prevista l'arribada d'un front desgastat que podrà fer augmentar els fenòmens tempestuosos cap al Pirineu de cares a demà dijous.

Un altre dels trets característics de la jornada d'ahir, va ser la pujada de les temperatures, amb moltes màximes que arribaren o superaren els 27ºC a l'interior del Baix Empordà i al prelitoral gironí.
Com sol ser habitual, arran de mar la temperatura quedà una mica més frenada, no obstant, la humitat s'encarregà de fer augmentar la xafogor.
Algunes d'aquestes màximes, segons el SMC, són els 27,8ºC de Ventalló, els 27,5ºC de Banyoles, els 27,0ºC de Fornells de la Selva o els 27,0ºC d'Anglès.


El trenc d'alba de color rosat d'ahir dimarts, el qual és degut als Cirrostratus i Cirrus existents, amb mar arrissada. Imatge mostrada al Temps de TV1 Catalunya.


Màximes enregistrades ahir dimarts 11 de juny al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 27,3ºC (11,8ºC)., Monells 27,1ºC (11,2ºC)., Torroella de Montgrí 26,8ºC (12,2ºC)., la Tallada d'Empordà 26,3ºC (12,4ºC)., Castell d'Aro 22,3ºC (12,4ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dimarts 11 de juny del 2013 a Palamós., temperatura màxima 22,3ºC, mínima 14,2ºC. Estat del cel dominat pel sol, amb núvols alts matinals (Ci, Cs) i intevals d'Altocumulus la resta del dia, amb algun Stratocumulus i Stratus al vespre/nit. Vent amb predomini del component SO, a 5/10km/h de mitjana a les hores centrals, i aire de tramuntana de matinada. Ratxa màxima de vent 18km/h SO. Estat de la mar amb mar plana o arrissada al matí i una mica de marejol al centre del dia. Pressió atmosfèrica màxima 1018hPa, mínima 1016hPa. Humitat relativa màxima 91%, mínima 71%. (Dades de meteoclimatic.com)


Mapa de vent i temperatura en superfície previst per avui dimecres.


Avui dimecres a Palamós es mantindrà el temps assolellat., així mateix, pot aparèixer algun núvol baix decoratiu durant el matí i el vespre, a més, també s'esperen alguns núvols alts.
No es descarta que cap al Pirineu pugui crèixer alguna nuvolada de tarda i que caigui algun petit ruixat.

La temperatura màxima serà molt semblant arran de mar, però cap a l'interior de la comarca les màximes podran ser un o dos graus més altes i fregar els 28/30ºC.

El vent en el nostre sector costaner bufarà fluixet amb component variable o restarà en calma, durant aquest matí. A partir del migdia entrarà vent de garbí a 6/10 nusos de mitjana. A la tarda tindrem vent de garbí a 10 nusos de mitjana. De cares al vespre i sobretot a la nit, el vent tendirà a encalmar.

A mar en el nostre sector, durant aquest matí s'espera que hi hagi mar arrissada o un xic de marejol arran de costa, amb marejol o maror mar endins. A la tarda tindrem entre marejol i maror (ones de 0,5m) arran de costa i maror mar endins. A la nit anirà desapareixent l'onatge i quedarà mar plana o arrissada. 


Mapa de temperatura a 850hPa previst per diumenge a la tarda. S'esperen isotermes de 21ºC a sobre Catalunya i de 28ºC al centre de la península.


Aquesta vegada sembla que la calor per fi vol fer acte de presència durant la resta del mes.
Segons els mapes actuals, la calor prevista pel cap de setmana cada vegada ens la marquen més intensa, amb una bombolla d'aire càlid que ens deixarà temperatures de plena canícula.

El mapa superior ens mostra com a 850hPa diumenge ens arribaran isotermes de 21ºC a sobre nostre, a uns 1500msnm, amb la qual cosa cap a l'interior de la demarcació es poden assolir els 32/35ºC de màxima i cap a la costa els 24/27ºC, amb una sensació de xafogor molt forta.
Cap a la plana lleidatana i al prelitoral tarrragoní, no seria d'estranyar algun valor que superés els 35ºC.

Al centre de la península i cap a Andalusia poden arribar als 40/42ºC, fixeu-vos com a 850hPa hi poden haver temperatures de 27/28ºC, un valor que a vegades ni a ple estiu s'assoleix.