Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 6 de juny del 2013

Dimecres amb halo solar

Halo solar complet vist ahir dimecres a primeres hores de la tarda. Imatge mostrada a l'Informatiu de TV2 Catalunya (minut 27:44).


Els Cirrostratus que van aparèixer ahir dimecres, ens van deixar la seva empremta característica gràcies a l'aparició del típic fenomen óptic conegut com a cercle al voltant del sol o halo solar, el qual podeu veure al recull de fotos que vaig fer a primeres hores de la tarda des de la Cala dels Pots.

Aquest núvols alts, compostos principalment per cristalls de gel, solen presentar-se com una espècie de tels blanquinosos fibrosos, a vegades cobrint tot el cel i d'altres només una part. Són núvols molt alts que es formen entre els 6 i 12 km d'alçada.

Els Cirrostratus anuncien pluges que solen aparèixer al voltant de 12 hores després de la seva presència, en aquest cas, ens indiquen la presència d'una pertorbació relativa centrada sobre la Península Ibèrica.
A Catalunya, aquesta situació avui dijous es notarà amb el creixement de nuvolades de tarda que deixaran tempestes i ruixats força destacats al Pirineu, Prepirineu, massís del Port i també poden caure alguns ruixats en altres indrets de l'oest de Catalunya.


Halo solar vist ahir dimecres gràcies al cel enterenyinat per Cirrostratus. Imatge mostrada a l'Espai del Temps de TV3.


Els halors solars com el que es veu a la imatge superior, tenen uns 22º de radi i són visibles a tot el món i durant tot l'any. Si els mirem s'ha d'anar en compte i fer-ho indirectament, ja que els rajos solars poden afectar-nos la vista.
En alguns casos, com el d'ahir, es pot veure la circumferència completa i en altres només algunes parts.

Tal com es podia comprobar, el tel de núvols alts anava variant de forma molt ràpidament i viatjava d'oest a est, cosa que denotava un fort vent de l'oest en altura., a més, la seva presència ens indica que hi ha molt aire fred en altura i una gran capa d'humitat relativa, com a símptomes de l'aproximació d'una pertorbació.
Les pistes que ens deixen els Cirrostratus sobre els paràmetres que regeixen l'alta troposfera, les podem veure molt bé en els dos mapes següents, caracteritzats a uns 300hPa (9.000msnm), els quals també s'utilitzen per posicionar el corrent en jet.


Mapa de vent, temperatura i geopotencial a 300hPa d'ahir dimecres al migdia. S'observa com a sobre Catalunya, a 9.350 metres d'altura, hi bufa vent de l'oest a 55 nusos (100km/h) i la temperatura ronda els -45/-53ºC.


Mapa d'humitat relativa a 300hPa (9.000msnm). Veiem com hi ha una gran capa d'humitat relativa que ronda el 90%., aquest fet i les baixes temperatures, faciliten la formació dels núvols alts.


Mapa sinòptic d'ahir a les 18.00h, on veiem la pertorbació relativa sobre la península i l'embossament d'aire fred en altura a Galícia, els quals són anunciats pels núvols Cirrostratus.


Dades meteorològiques d'ahir dimecres 5 de maig


Precipitació recollida ahir al Pirineu i Prepirineu gironí, segons el Servei Meteorològic de Catalunya i Meteoclimatic:

Núria 9,1mm., Malniu 9,0mm., Molló 6,5mm., Queixans 6,2mm., Planoles 5,0mm., Llanars 3,0mm., Tregurà 2,8mm., Ulldeter 1,6mm., Das 1,0mm.

Màximes enregistrades ahir dimecres 5 de juny al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 26,6ºC (9,6ºC)., la Tallada d'Empordà 25,4ºC (10,7ºC)., la Bisbal d'Empordà 25,0ºC (10,1ºC)., Torroella de Montgrí 24,1ºC (10,9ºC)., Castell d'Aro 21,8ºC (10,7ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dimecres 5 de juny del 2013 a Palamós., temperatura màxima 20,7ºC, mínima 13,7ºC. Estat del cel dominat pel sol, però enterenyinat per núvols alts, juntament amb altres gèneres nuvolosos (Ci, Cs, Ac castellanus, St, Sc i Cu), amb calitja. Vent amb predomini del component S i SSO, a 10/15km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 29km/h SO. Estat de la mar amb marejol arran de costa al matí i una mica de maror a la tarda. Pressió atmosfèrica màxima 1016hPa, mínima 1014hPa. Humitat relativa màxima 93%, mínima 74%. (Dades de meteoclimatic.com)


Recull de fotos d'ahir dimecres


Cel entererenyinat i marejol.


Halo solar i flor d'opúntia.


Aigües cristal·lines.


La Cala dels Pots ahir a primeres hores de la tarda amb un tel de núvols prims.