Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 24 de juny del 2013

Núvols noctilucents a Chelyabinsk




La ciutat russa de Chelyabinsk torna a estar d'actualitat, desprès que aquest passat hivern ja hagués estat notícia gràcies a la caiguda d'un gran bòlid que causà alguns danys i ferides a centenars de persones.
Aquesta vegada els habitants d'aquesta ciutat russa i d'altres ciutats com Saratov, Kazan i Petrozavodsk, van ser testimonis d'un altre fenomen natural digne d'admiració: els núvols noctilucents o núvols mesosfèrics polars.

El fenomen atmosfèric tingué lloc el passat 16 de juny al capvespre i es caracteritzà per un cel amb una brillantor inusual de color blanc-blavosa.
Aquest espectacular fenomen va fer crèixer la imaginació i es van escriure rius de tinta. Alguns rumors deien que es tractava d'una aurora boreal, altres van parlar d'alguna mena d'experiment realitzat per potències estrangeres i, fins i tot, algú va dir que era a causa d'una radiació...

Els núvols noctilucents són un fenomen atmosfèric rar i, en general, aquests núvols es formen entre els 76 i 85 km d'alçada. Es poden observar just quan encara queda una mica de llum crepuscular i ja es veuen les estrelles.

Amb una altura que pot arribar fins a 85 km sobre la superfícies terrestre, els núvols noctilucents són les formacions de núvols més altes de trobem a l'atmosfera. Des de fa anys han estat associats amb el llançament de coets i transbordadors espacials, però ara es creu que també tenen relació amb la caiguda de meteorits., curiosament, segons la NASA, aquest any la temporada on són visibles ha començat una setmana abans.

La seva composició és de gel i es formen quan hi ha prou vapor d'aigua que es congela en cristalls.
Els núvols de gel són il·luminats pel Sol quan aquest està just sota de l'horitzó, quan comença la foscor, donant-li les seves propietats nocturnes brillants.
Aquest any, el satèl·lit AIM de la NASA que està orbitant la Terra en una missió per estudiar el gel de les capes altes de l'atmosfera, va començar a veure els núvols noctilucents el passat 13 de maig.

"La temporada 2013 és molt activa, ja que va començar a l'hemisferi nord una setmana abans que en qualsevol altra època de l'any" segons informà Cora Randall, del Laboratori de Física Atmosfèrica i Espacial de la Universitat de Colorado. "Aquesta és, possiblement, la temporada de núvols noctilucents més primerenca que s'hagi vist mai."

Aquest inici primerenc és molt desconcertant pels científics a causa del cicle solar. Els investigadors saben que els núvols noctilucents tendeixen a aconseguir el seu punt màxim durant el mínim solar, no obstant, actualment el Sol presenta un màxim solar, això suposa una estranya contradicció pendent d'investigació.


Mapa dels núvols noctilucents sobre el Pol Nord el passat 8 de juny realitzat pel satèl·lit AIM. Font: LASP/Universitat de Colorado.