Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 10 de juny del 2013

Tempesta descafeïnada i s'acosta l'estiu de veritat

Imatge de radar d'ahir diumenge a les nou de la nit quan es afectava una tempesta poc important.


Ahir diumenge altre vegada es va repetir el guió al qual estem acostumats, ja que malgrat l'aparença amenaçadora de les imatges del radar i els núvols negres, a l'hora de la veritat només ens van caure quatre gotes al matí i una tempesta descafeïnada al vespre.
Ja sigui perquè l'aigua del mar es troba més freda de l'habitual (uns 16,4ºC a l'Estartit) ja sigui per culpa del vent persistent de garbí que bufa a la badia, les darreres tempestes que ens han arribat han sigut de molt escassa entitat i ja es fa necessari la consulta dels arxius i apel·lar a la memòria, per tal de trobar alguna tempesta elèctrica amb una mica de cara i ulls.

Tot i que la imatge de l'encapçalament pot fer semblar que ahir a les nou de la nit va ploure molt, la realitat dels pluviòmetres és una altre, ja que a la nostre vila només vam recollir 7,6mm, això si, com que la precipitació va caure amb molta intensitat semblava que havia plogut més.
Altre vegada les precipitacions van ser una mica més importants en algun punt de l'interior del Baix Empordà.

Dades de precipitació d'ahir diumenge 9 de juny al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya:

Monells 15,5mm., la Bisbal d'Empordà 14,4mm., Torroella de Montgrí 5,6mm., Castell d'Aro 5,1mm., la Tallada d'Empordà 2,4mm.

Mapa de llamps d'ahir diumenge on es veu que foren pocs i mal repartits.


Màximes enregistrades ahir diumenge 9 de juny al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 23,8ºC (11,8ºC)., Torroella de Montgrí 23,8ºC (12,5ºC)., Monells 23,2ºC (11,6ºC)., la Tallada d'Empordà 23,1ºC (12,3ºC)., Castell d'Aro 21,8ºC (11,4ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir diumenge 9 de juny del 2013 a Palamós., temperatura màxima 19,5ºC, mínima 13,3ºC. Estat del cel amb núvols (Ci, As, Ac, Sc i Cu) i clarianes al matí, amb alguna gota esporàdica, i tarda molt semblant, amb l'arribada d'una tempesta desgastada a quarts de nou del vespre. Pluja 7,6mm. Vent amb predomini del component SO, a 15/20km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 47km/h SO. Estat de la mar amb maror o forta maror. Pressió atmosfèrica màxima 1012hPa, mínima 1007hPa. Humitat relativa màxima 97%, mínima 71%. (Dades de meteoclimatic.com)

Un parell de fotos d'ahir a la tarda


Cel cobert per Stratrocumulus i restes de posidònia arrencada pel temporal de mar.


Tràngol de garbí i clarianes mirant cap a l'oest. Es veuen Altocumulus a la vertical i Cumulus al fons.


Mapa de temperatures a 850hPa previst per dissabte que ve. Emergeix una bombolla d'aire càlid del nord d'Àfrica.


El canvi de temps que malauradament va coincidir amb el cap de setmana, tot espatllant els plans de molta gent, sembla que deixarà pas a una setmana cada vegada més càlida i amb un domini del sol, la qual ens recordarà que s'acosta el solstici d'estiu.
La remuntada dels termòmetres començarà clarament a partir de demà dimarts i vindrà acompanyada per un temps assolellat, amb permís de la possible arribada d'alguna boira costanera a finals de setmana.

La dorsal africana s'encarregarà de fer emergir una bombolla d'aire càlid que arribarà als 20ºC a 850hPa de cares al dissabte i ens portarà la primera calorada de l'estiu meteorològic, amb temperatures de 30ºC al prelitoral de Girona i per sobre els 23ºC a la línia costanera.
Per fer-nos una idea d'aquesta pujada de les temperatures, hem de considerar que la nit passada hi havien 8,9ºC a 850hPa, segons el radiosondatge de Barcelona., en canvi, el dissabte vinent hi podrien haver 11ºC més a uns 1500msnm. L'estiu es fa esperar, però tot arriba.