Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 5 de juny del 2013

Tempestes al Pirineu, previsió de més calor i dades d'ahir

Mapa de diferències entre les màximes d'ahir dimarts i les previstes per avui dimecres.


Ahir dimarts la situació meteorològica a Palamós es va tornar a mostrar molt tranquil·la, no obstant, com sol ser habitual en aquesta época de l'any, ja van començar a crèixer les primeres tempestes estiuenques al Pirineu oriental.
Cal recordar que l'estiu és l'estació més plujosa al Pirineu gironí, ja que les tempestes de tarda són un fenomen molt freqüent, alimentat per l'efecte orogràfic i els forts corrents d'aire càlid i humit que ascendeix gràcies a l'energia generada per la calor que ens deixa l'astre rei.
Amb l'arribada de l'ocàs, aquests fenòmens tempestuosos es dissipen coincidint amb el refredament del sòl.

Des de Palamós i a la costa en general, aquestes tempestes es poden intuir amb la visió de la típica enclusa a la llunyania, tal com va succeir ahir des de la nostre vila. Aquestes encluses es desplaçaren més de 100km i arribaren a cobrir una gran porció del cel a la tarda, tot això després d'haver gaudit d'un matí assolellat.
Però no només aparegueren restes d'encluses, ja que de bon matí també entraren alguns núvols baixos des del mar o boira alta formada per Stratus i Stratocumulus.
Aquests núvols baixos o boires altes, poden seguir apareixent amb intermitència els propers dies, sobretot a primeres hores, no obstant, si tenim vent fluixet de component sud i est també poden arribar en altres moments del dia.

Pel que fa a la previsió per avui, a Palamós cal esperar un altre dia assolellat i amb algun núvol alt i baix decoratius.
Com veiem al mapa superior, avui dimecres la temperatura podrà ser una mica més alta que ahir.

El vent en el nostre sector bufarà amb component sud a les hores centrals, a uns 5/10 nusos de mitjana, però poden haver-hi moments de calma a primeres i darreres hores del dia. A mar es preveu mar de fons del sud, amb marejol o un xic de maror al llarg de tot el dia.


Mapa de vent i humitat en superfície previst per avui al migdia. Es preveu vent fluix del sud i humitat molt elevada.


Dades d'ahir dimarts 4 de juny

Precipitació recollida al Pirineu i Prepirineu gironí, segons el SMC:

La Vall d'en Bas 15,3mm., Molló 13,9mm., Núria 9,2mm., Olot 6,6mm., Sant Pau de Segúries 6,3mm., Das 4,2mm.

Màximes enregistrades ahir dimarts 4 de juny al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 23,8ºC (12,1ºC)., la Bisbal d'Empordà 22,8ºC (12,0ºC)., la Tallada d'Empordà 22,6ºC (11,9ºC)., Torroella de Montgrí 22,2ºC (12,0ºC)., Castell d'Aro 20,4º (12,5ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dimarst 4 de juny del 2013 a Palamós., temperatura màxima 20,3ºC, mínima 15,1ºC. Vent amb predomini del component ESE, a 5/10km/h de mitjana, i vent en calma a primeres i darreres hores del dia. Ratxa màxima de vent 21km/h ESE. Estat de la mar amb marejol arran de costa a les hores centrals, i maror mar endins. Pressió atmosfèrica màxima 1016hPa, mínima 1015hPa. Humitat relativa màxima 91%, mínima 72%. (Dades de meteoclimatic.com)