Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 28 de juny del 2013

El fum dels incendis del Canadà arriba a Catalunya

El cel blanquinós que es veia ahir al migdia des de la càmera del temps de TV3 de l'Estartit.


Ahir dijous es va poder observar un cel blanquinós i, com és habitual, vaig suposar que es tractava de la típica pols sahariana, no obstant, el fet que aquests dies estigui bufant tramuntana em va fer dubtar sobre aquesta qüestió, ja que amb un marcat flux de vent del nord es fa difícil que ens pugui arribar una pols que ens sol venir des de latituds més meridionals...
Investigant una mica en vaig treure l'entrellat i la solució, si més no, és sorprenent.

L'origen d'aquest color blanquinós l'hem d'anar a buscar a 7.000km de distància, a l'altre banda de l'Atlàntic, ja que es tracta del fum ocasionat pels terribles incendis que aquesta primavera estan assolant àmplies regions del Canadà i dels Estats Units.
Com ja vam poder comprobar amb la foto de la sortida de sol del passat dimecres, es podia observar clarament com el Sol presentava un to lilós, situació que es sol produir quan hi han partícules de fum a l'atmosfera.

Els meteoròlegs monitoritzen estretament les columnes de fum dels incendis forestals perquè el fum pot propagar-se a través de grans distàncies.
El fum dels grans incendis com els que hi han hagut els darrers dies a l'Amèrica del Nord, poden viatjar arrossegats pel forts vents que bufen a una altura de 9.000/12.000 metres (corrent en jet) i anar cap a Europa en un llarg recorregut per sobre l'Oceà Atlàntic.
El fum pot assolir l'altura per on circula el corrent en jet perqué, en ocasions, els incendis forestals generen suficient convecció per enviar columnes de fum que arribin als límits de la troposfera o la sobrepassin, a uns 8/16 quilòmetres de la superfície.

Els sàtel·lits que orbiten a sobre de l'Atlàntic Nord van adquirir diferentes imatges del fum en moviment a través de l'Atlàntic entre el 24 i 26 de juny., un dia desprès, el 26 de juny, el fum ja havia arribat a l'Europa occidental i ahir dia 27 de juny, havia assolit bona part del mar Mediterrani.
Els científics creuen que a més del fum del Canadà, també ha arribat fum dels grans incendis que afecten l'estat nordamericà del Colorado.

Recull d'imatges didàctiques sobre la qüestió curiosa que us he descrit i que ens segueix afectant



El fum dels incendis d'Amèrica del Nord arribant a Europa el passat dimarts 25 de juny. Font:  http://earthobservatory.nasa.gov/IOTD/view.php?id=81500


Mapa de pols en supensió d'ahir dijous a les dues de la tarda. Veiem com només n'hi havia una mica al sud de la Península Ibèrica.


Mapa del corrent en jet a uns 200hPa (11.800 metres). Veiem com el vent ve d'Amèrica el Nord.


El fum dels incendis del Colorado, vist de l'Estació Espacial Internacional el passat dimecres 26 de juny. Font: NASA


Incendis a la província de Manitoba (Canadà) el passat 26 de juny.
Font:
http://earthobservatory.nasa.gov/NaturalHazards/view.php?id=81517.