Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 18 de juny del 2013

Dilluns amb forta calor i previsió de quatre gotes de fang

Els núvols baixos i mitjans d'ahir al migdia. Imatge mostrada a l'Informatiu de TV2 Catalunya (minut 25:13).


Ahir dilluns vàrem començar la setmana amb una forta sensació de calor, degut a l'elevada humitat ambiental i a les altes temperatures.
Aquesta calorada fou magnificada per la caiguda d'alguna roina o plugim esporàdic amb fang durant el matí, situació que encara augmentà més la xafogor.
Per fer-nos una idea, a Palamós ahir al migdia el nostre cos notava una temperatura de 33ºC, degut als 24ºC de temperatura real i al 90% d'humitat relativa existent.

Un altre dels aspectes més cridaners fou l'existència d'una elevada quantitat de pols en suspensió procedent del Sàhara, arrossegada pels forts vents del sud que bufaven en altura.
La pols sahariana altre vegada donà un to blanquinós al cel i facilità, juntament amb la presència de Cumulus i Altocumulus, que hi haguessin uns bonics jocs d'ombres i rajos crepusculars.


Cel blanquinós vist ahir al vespre, amb Altocumulus, esteles de condensació i raigs crepusculars. Imatge mostrada al programa 2324 de TV3 (minut 57:28).


Màximes enregistrades ahir dilluns 17 de juny al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 29,6ºC (13,1ºC)., la Bisbal d'Empordà 28,6ºC (14,2ºC)., la Tallada d'Empordà 27,0ºC (15,1ºC)., Torroella de Montgrí 25,8ºC (15,6ºC)., Castell d'Aro 25,2ºC(14,1ºC).

Dades meteorològiques d'ahir dilluns 17 de juny del 2013 a Palamós., temperatura màxima 24,0ºC, mínima 18,0ºC. Estat del cel amb abundants Altocumulus i Cumulus al matí, amb alguna roina o plugim esporàdic., tarda asserenada i vespre amb arribada de nous Altocumulus, Cirrus i esteles de condensació. Pluja inapreciable (a la Fosca 0,2mm). Vent amb predomini del component NE, a 5/10km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 24km/h NE. Estat de la mar amb marejol o maror, mar de fons de llevant. Pressió atmosfèrica màxima 1013hPa, mínima 1009hPa. Humitat relativa màxima 94%, mínima 71%. (Dades de meteoclimatic.com)


Mapa de pols en suspensió prevista per avui a les vuit del matí. Si cau alguna cosa vindrà amb molt fang.


Avui dimarts a Palamós cal esperar un altre dia càlid i xafogós, amb nombrosos intervals de núvols en diferents nivells troposfèrics, els quals ens seguiran arribant gràcies al potent embossament d'aire fred en altura que hi ha sobre la península.
No es descarta la caiguda d'algun plugim o petit ruixat acompanyats amb fang, durant qualsevol moment, però amb més probabilitats al vespre i a la nit.
Cap a l'interior de la demarcació, sobretot a la meitat nord i oest,  podria caure algun ruixat un mica més destacat i acompanyat per alguna tronada.

La temperatura màxima serà similar a la d'ahir o un xic més baixa a la costa, però cap a l'interior de la comarca la refrescada pot ser més destacable.

El vent al nostre sector costaner, bufarà fluixet de llevant o gregal, amb estones de calma, durant tot el dia.

A mar es preveu una marcada mar de fons de llevant o xaloc, amb maror o forta maror generalitzada (ones de 1/1,5m), al llarg de tota la jornada.