Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 30 de novembre del 2010

Pluja, fred i neu a les muntanyes


Mapa de temperatura i vent en superfície previst per dimecres a la nit.


Avui s'ha complert la dita que diu "Per St. Andreu, pluja, neu o fred molt greu", ja que la pluja, la fred i la neu a molts indrets de muntanya, han marcat la jornada.
Aquestes pluges a Palamós han deixat 13,8 mm i un total de 19,4 mm en els últims quatre dies. Altres dades de precipitació d'avui al Baix Empordà són: 15 mm a Palafrugell, amb un total de 18,8 mm en quatre dies., 13,8 mm a Verges, amb un total de 15,4 mm en quatre dies o 14,8 mm a Calonge, amb un total de 24,3 mm en quatre dies.
Com si es tractés de ple hivern, la pluja ha caigut en forma de neu abundant al Pirineu, deixant uns registres prou significatius com 35 cm a Vallter, 22 cm a La Masella o 20 cm a La Molina.

Altres dades del dia a Palamós són la temperatura màxima, la qual ha arribat a 9, 2 cº, la mínima ha baixat fins a 6,6 cº. El vent ha bufat amb component nord a uns 6/10 km/h de forma sostinguda, amb una ratxa màxima de 34 km/h. L'estat de la mar s'ha mantingut amb forta maror mar endins (ones de 1,5/2,1 m) i marejol arran de costa.
La pressió atmosfèrica ha sigut molt baixa, amb un mínim de 995 hpa i un màxim de 1005 hpa. La humitat relativa ha sigut molt elevada, amb un mínim del 89 % i un màxim del 97 %. Dades de meteoclimatic i Puertos del Estado.



Imatge de la nevada a La Molina.



Imatge de la nevada a La Masella.



Imatge de la nevada a La Vall de Núria.


Previsió per aquest dimecres

Aquest dimecres es preveu amb predomini de l'ambient assolellat i amb alguns núvols baixos, més abundants a partir de la tarda. Encara pot caure alguna roina o plugim en les immediates hores, amb una cota de neu d'uns 1200 m. Independentment, durant la tarda poden crèixer nuvolades i deixar alguns ruixats a l'interior de la demarcació, aquests ruixats poden arribar més desgastats fins a la costa amb una cota de neu de 800 m., si la intensitat de precipitació és prou elevada, podria caure calabruix o neu granulada a qualsevol indret, amb caràcter anecdòtic.

La temperatura pujarà fins a 10/12 cº a la costa, fins a 6/8 c ºa l'interior i fins a -4/2 cº al Pirineu. La temperatura mínima es pot donar al final del dia, arribant a 4/6 c ºa la costa, a 0/2 cº a l'interior i a -4/-10 c º al Pirineu.

El vent al nostre sector costaner bufarà amb component oest a uns 6/8 nusos fins la matinada de dimecres. Al matí hi haurà garbí aponentat a uns 12/15 nusos. A la tarda tindrem ponent a uns 10/12 nusos.

L'estat de la mar es mantindrà amb maror generalitzada, amb mar de fons de llevant, fins la matinada de dimecres. Al matí tindrem entre marejol i maror arran de costa i entre maror i forta maror mar endins, amb ones direcció sud-oest. A la tarda hi haurà marejol arran de costa i maror mar endins.