Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dissabte, 8 de setembre del 2018

Dijous 6 de setembre: les tempestes passen de llarg i només cauen quatre gotes

Cel ennuvolat per la presència d'una extensa enclusa de tempesta, el passat dijous 6 de setembre a primeres hores de la tarda. Imatge captada des del Puig del Molí de Vent de Sant Joan.  

El passat dijous 6 de setembre hi haver una altre jornada marcada per la típica inestabilitat atmosfèrica de finals d'estiu, amb ruixats i tempestes molt irregulars repartits de forma capriciosa per diferents indrets del país.
La presència d'un embossament d'aire fred en altura, amb isotermes de -14 ºC a 500 hPa, una capa d'humitat relativa del 80 al 90 % entre els 600 i 3.000 metres, i l'aparició d'una confluència de vents, entre d'altres factors, va fer crèixer potents Cumulonimbus que descarregaren amb força a l'interior i al prelitoral de Girona. No obstant això, per no perdre la tradició, a Palamós només van caure quatre gotes.

Gràcies al vent de ponent que bufava en altura, les nuvolades es desplaçaren fins al Baix Empordà i descarregaren alguns ruixats una mica macos en alguns punts, sobretot en aquells indrets ubicats a la meitat nord i a l'interior, més que no pas a la costa.
A Palamós, per enèssima vegada només ens van tocar les escurrialles, amb 2,2 mm a La Fosca i 1,2 mm al nucli antic.
D'altre banda, cal especificar que les quatre gotes caigudes es van repartir en forma d'algun plugim durant la matinada i un ruixadet un xic més consistent a mitja tarda, tot això acompanyat pel so d'alguns trons llunyans, a més, també es va veure una bona llampegada sobre el mar, durant la nit/matinada de dimecres a dijous, degut a la formació d'un espectacular SCM, i també per la presència d'altres nuclis de tempesta aillats.

Dades de precipitació caiguda al Baix Empordà, el passat dijous 6 de setembre, segons Meteocat i Meteoclimatic:

Verges 24,0 mm., La Tallada d'Empordà 13,6 mm., Torroella de Montgrí 13,3 mm., Les Olives 13,2 mm., Monells 11,0 mm., Palafrugell 9,8 mm., Bellcaire d'Empordà 6,8 mm., La Bisbal d'Empordà 5,4 mm., Sobrestany 5,2 mm., Calonge 5,0 mm., Sant Feliu de Guíxols 4,0 mm., Castell d'Aro 2,2 mm.

Pel que fa al comportament de la temperatura respecte al dimecres, es pot apreciar un petit ascens de la temperatura mínima degut al cel ennuvolat de la matinada. Aquest fet va deixar una nit tropical a Sant Feliu de Guíxols i a Palamós, amb 20,3 ºC i 20,2 ºC respectivament.
En relació a la temperatura màxima, aquesta va tenir comportaments diferents segons el lloc que mirem.

Enclusa de tempesta sobre Palamós, el passat dijous 6 de setembre a primeres hores de la tarda.

Més dades meteorològiques del passat dijous 6 de setembre del 2018 a Palamós., temperatura màxima 24,6 ºC, mínima 20,2 ºC (19,9 ºC a La Fosca). Estat del cel molt variable i amb clars símptomes de forta inestabilitat atmosfèrica., de matinada cel tapat i plugim, alguns trons llunyans i llampegada sobre el mar., al matí domini del sol, però van veure's de 2/8 a 4/8 Cu, Sc i St, boira a les Gavarres a primeres hores, i de 3/8 a 4/8 Ci, As i Ac allunyant-se mar endins (restes d'encluses)., al migdia i a la tarda s'apreciaren de 2/8 a 8/8 Cb, Cu, Sc i St, a més de 2/8 a 6/8 Ac i As, encluses de tempesta, petit ruixadet, trons llunyans., al vespre s'observà una altre enclusa de tempesta il·luminada pel sol, amb alguns mammatus, de 4/8 a 5/8 Ac i As, a més de 3/8 a 4/8 Cu, Sc i St.
Vent: fins les 11:30h hi va haver vent del N, NNO, NO i NNE, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de llavors vent de direcció NE, ENE i E, a 10-15 km/h de mitjana., a partir de les 17:00h bufà vent del N, NNO i NO, a 15-20 km/h de mitjana., a partir de les 18:30h s'aprecià vent del NO, ONO, O i OSO, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 22:00h vent del SO, SSO i S, a 2-5 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 44 km/h NO (vent de grop).
Estat de la mar amb marejol., mar endins hi havia maror (onatge sig. de 0,7 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 0,82 metres a les 12:00h i de 0,47 metres a les 18:00h)., alçada màxima de l'onatge 1,33 metres a les 10:00h i a les 11:00h.
Pressió atmosfèrica màxima 1014hPa, mínima 1011hPa. Humitat relativa màxima 91%, mínima 63%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Cel ennuvolat i força amenaçador, el passat dijous 6 de setembre a la tarda. Font: http://palamos.cam 

Mapa de llamps del passat dijous 6 de setembre. Veiem algun llamp a prop de Palamós, però en altres indrets del país i sobretot al damunt del mar, l'aparat elèctric fou molt important.

Si fem l'habitual repàs general a la temperatura màxima, en aquest cas a la registrada el passat dijous 6 de setembre al Baix Empordà, es veu com va experimentar comportaments diferents segons l'estació meteorològica que analitzem.
Per exemple, a Monells la temperatura màxima va baixar 2,1 ºC respecte el dia anterior, a La Tallada d'Empordà pujà 0,5 ºC i a Torroella de Montgrí no va canviar.
A Palamós va descendir uns tímids 0,2 ºC.
En aquest sentit, els 29,4 ºC registrats a Sobrestany van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 24,6 ºC de Palamós van ser la màxima més baixa.

Finalment, la temperatura mínima va patir un lleu ascens a tot arreu.
A La Tallada d'Empordà la mínima va ascendir 1,7 ºC respecte el dia abans, a Monells pujà 1,0 ºC i a La Bisbal d'Empordà ascendí 0,4 ºC.
A Palamós va pujar 1,7 ºC.
Els 15,2 ºC que hi van haver a Monells van ser la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 20,3 ºC de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dijous 6 de setembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Tallada d'Empordà 27,5 ºC (16,5 ºC)., La Bisbal d'Empordà 27,3 ºC (15,6 ºC)., Monells 26,9 ºC (15,2 ºC)., Castell d'Aro 26,5 ºC (16,8 ºC)., Torroella de Montgrí 26,3 ºC (16,9 ºC).

Més fotos del passat dijous 6 de setembre, amb Cumulonimbus tapant el cel a primeres hores de la tarda. També veiem la bateria de costa de la Guerra Civil.