Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 20 de setembre del 2018

Dimarts 18 de setembre: cau un ruixat de tarda i la nit tropical desapareix

Imatge on veiem el cel típic que apareix abans d'una tempesta de finals d'estiu, amb abundants núvols baixos i núvols amb gran desenvolupament vertical. Imatge captada el passat dimarts 18 de setembre a les 16:00h. Font: http://palamos.cam

El pas d'una línia d'inestabilitat durant el passat dimarts 18 de setembre, va acabar de forma transitòria amb l'estabilitat atmosfèrica.
A Palamós, la jornada ja va començar amb un cel força amenaçador, amb núvols baixos, boira a les Gavarres i també alguns cúmuls força gruixuts, tot això acompanyat per una elevada humitat ambiental, la qual cosa feia presagiar que s'acostaven pluges.
Mar endins, al llarg del matí s'observà cel de grop i la caiguda de cortines de precipitació, però fins poc després del punt del migdia no va arribar la primera tanda de precipitacions, en forma de roina que en prou feines mullà el terra.
Posteriorment a les quate gotes del migdia-primeres hores de la tarda, a mitja tarda va arribar el plat fort. La formació d'una tempesta al davant de la costa palamosina, va deixar-nos alguns trons i abundant aparat elèctric caient en la seva major part a sobre el mar.
Les nuvolades deixaren una precipitació molt irregular, ja que al nucli antic de Palamós només van caure 2,4 mm i al Port Marina 3,4 mm, no obstant això, a La Fosca hi va ploure de manera més generosa, ja que hi van caure 10,6 mm (segons l'estació de Meteoclimatic situada a prop del càmping Internacional).
A la resta de la comarca baix-empordanesa la pluja va passar de llarg de la major part de poblacions.

Altres dades de precipitació caiguda al Baix Empordà, el passat dimarts 18 de setembre, segons dades de Meteoclimatic i Meteocat:

Palafrugell 5,2 mm., Calonge 1,2 mm., Castell d'Aro 0,6 mm., Les Olives 0,2 mm.

Animació de les imatges del radar meteorològic on veiem la roina que va caure poc després del migdia a Palamós.

Animació de les imatges del radar meteorològic on veiem els ruixats que van caure a mitja tarda a Palamós.

Pel que fa als moviments que van experimentar els termòmetres, podem comprobar com la temperatura màxima va anar cap avall respecte el dilluns, a causa del cel tapat, la pluja i la presència de vent fluixet de component nord-est i est en superfície.
Per exemple, a Monells van tenir una màxima 3,1 ºC més baixa (dilluns 28,9 ºC i dimarts 25,8 ºC).
En relació a la temperatura mínima, aquesta també va desinflar-se respecte el dia anterior, però amb menys determinació per culpa dels mateixos núvols.
Per exemple, a La Tallada d'Empordà van enregistrar una mínima 0,6 ºC més baixa (dilluns 16,3 ºC i dimarts 15,7 ºC).
Com a fet més remarcable relacionat amb la temperatura, trobem que en aquesta ocasió no es va enregistrar cap nit tropical a la nostra comarca (ni a les estacions de la XEMA (Meteocat) ni a les de la xarxa Meteoclimatic).

Cel carregat de núvols baixos i de desenvolupament vertical, amb la mar molt tranquil·la, el passat dimarts 18 de setembre a les 16:00h. Font: càmera web del Club Nàutic Costa Brava (Palamós).  

Més dades meteorològiques del passat dimarts 18 de setembre del 2018 a Palamós., temperatura màxima 25,0 ºC, mínima 19,6 ºC (19,1 ºC a La Fosca). Estat del cel dominat pels núvols., a primera hora del matí es van veure 7/8 Cu, Sc i St, boira a les Gavarres., al llarg del matí i al migdia es van observar de 6/8 a 8/8 Cu, Sc i St, cortines de precipitació mar endins, alguna roina esporàdica poc després del migdia., a partir de mitja tarda hi van haver 8/8 Cb, Cu, Sc i St, algun ruixat, llamps sobre el mar i trons., a la tarda-vespre obertura d'alguna tímida clariana, amb de 2/8 a 3/8 Ci i As, a més de 4/8 a 6/8 Cu, Sc i St.
Vent: fins les 11:30h hi va haver vent del N, NNO i NO, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de llavors s'aprecià vent del NNE i NE, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de les 14:30h vent de direcció NNE i NE, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 17:30h bufà vent de direcció NE i E, a 10-15 km/h de mitjana., a partir de les 18:00h vent de direcció NO i ONO, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 21:00h vent en calma.
Ratxa màxima de vent 31 km/h E (vent de revoltura).
Estat de la mar amb mar arrissada al matí i al vespre, marejol a les hores centrals., mar endins hi havia marejol (onatge sig. de 0,35 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 0,35 metres a les 12:00h i de 0,47 metres a les 18:00h).
Pressió atmosfèrica màxima 1018hPa, mínima 1015hPa. Humitat relativa màxima 94%, mínima 81%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Mapa de llamps del passat dimarts 18 de setembre. Veiem aparat elèctric a sobre el mar, al davant de Palamós. 

Mapa de superfície amb fronts del passat dimarts 18 de setembre a les 14:00h. Veiem la línia d'inestabilitat que ens va afectar.  

Com sempre, si ens fixem amb més detall en les temperatures màximes que van tenir lloc el passat dimarts 18 de setembre al Baix Empordà, es veu com aquestes van baixar amb major o menor ímpetu en quasi totes les estacions meteorològiques.
Per exemple, a Monells la màxima va descendir 3,1 ºC respecte el dilluns, a La Bisbal d'Empordà descendí 2,7 ºC i a La Tallada d'Empordà baixà 1,1 ºC. A Torroella de Montgrí i a Palamós hi van haver dues excepcions, ja que a la vila torroellenca la màxima fou 0,2 ºC més elevada i a la vila palamosina no va canviar.
En aquest sentit, els 27,3 ºC de Les Olives van ser la màxima més alta del dia, per contra, els 24,6 ºC de Palafrugell van ser la màxima més baixa.

Si ens fixem en la temperatura mínima, podem comprobar com aquesta va tenir un lleu descens en tots els emplaçaments consultats, respecte el dilluns.
Per exemple, a La Tallada d'Empordà la mínima va descendir 0,6 ºC respecte el dia anterior, a Monells va baixar 0,5 ºC i a Torroella de Montgrí baixà 0,4 ºC.
A Palamós la mínima fou 0,6 ºC més baixa.
Els 15,0 ºC de Monells van ser la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 19,6 ºC de Palamós es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dimarts 18 de setembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Torroella de Montgrí 26,8 ºC (16,0 ºC)., Castell d'Aro 26,4 ºC (17,3 ºC)., La Bisbal d'Empordà 26,1 ºC (16,0 ºC)., La Tallada d'Empordà 26,0 ºC (15,7 ºC)., Monells 25,8 ºC (15,0 ºC).

Imatge de Cala Rovira (Platja d'Aro), amb el cel tapat de núvols baixos, el passat dimarts 18 de setembre a les 15:03h.  

Cortina de pluja observada el passat dimarts 18 de setembre a mitja tarda. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge i Sant Antoni).