Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 7 de setembre del 2018

Dimecres 5 de setembre: més fresca de nit i visita del creuer SeaDream I

El creuer SeaDream I amarrat al moll de Ponent del port de Palamós (vegeu notícia de Ràdio Palamós), amb algun núvol baix al fons de la imatge, el passat dimecres 5 de setembre a primeres hores de la tarda.   

El passat dimecres 5 de setembre vàrem tenir una nit típicament tardorenca. A diferència de les jornades anteriors, on encara es podia trobar alguna temperatura mínima per sobre dels 20 ºC, aquesta vegada la nit tropical va desaparèixer per complet de la nostra comarca.
El cel asserenat de la nit-matinada, el fet que el dia cada cop és més curt i la manca de vent, foren els aliats perfectes per deixar-nos una mínima de 18,1 ºC a La Fosca i 18,5 ºC al nucli antic de Palamós. Com és normal, a l'interior del Baix Empordà la temperatura encara fou més baixa i hi va fer una mica de fred, amb els 14,2 ºC de Monells com a mínima més freda.
D'altre banda, el temps assolellat que vàrem tenir al matí i al migdia, no va evitar que la temperatura màxima baixés una mica, respecte el dia abans, en algunes localitats. Sense anar més lluny, a la nostra vila es va enregistrar una màxima 1,1 ºC més baixa (dimarts 25,9 ºC i dimecres 24,8 ºC).
Sens dubte, tal com us vaig avançar, aquesta temperatura ja no s'assembla gens a la calorada que vàrem haver de patir el passat estiu climatològic. Malgrat tot, la calor no acabà de marxar del tot cap a l'interior de la comarca baix-empordanesa, amb  molts registres que fregaren els 30 ºC de màxima.

El descens de la temperatura també va anar de la mà d'una certa inestabilitat atmosfèrica, gràcies a un CAPE elevat, a un grau d'humitat relativa molt elevat en els nivells baixos de la troposfera, i la presència d'un petit embossament d'aire fred en altura, amb isotermes de -12 a -13 ºC a 500 hPa, entre d'altres factors.
Els núvols convectius van començar a crèixer amb força de forma local a partir del migdia, en alguns punts de l'interior i del prelitoral de Girona, la qual cosa fou observada des de Palamós.
Les nuvolades deixaren imatges fotogèniques, amb la badia palamosina emmarcada per alguna nuvolada llunyana i el creuer de petit format SeaDream I amarrat al moll de Ponent en primer pla. No obstant això, com gairebé sempre, només es va apreciar un augment nuvolós durant la tarda, sense més conseqüències que fer la guitza als banyistes. 

Cumulus congestus en creixement, el passat dimecres 5 de setembre a primeres hores de la tarda. Al moll de Ponent veiem el creuer SeaDream I. 

Més dades meteorològiques del passat dimecres 5 de setembre del 2018 a Palamós., temperatura màxima 24,8 ºC, mínima 18,5 ºC (18,1 ºC a La Fosca).
Estat del cel: al llarg del matí vàrem tenir un temps assolellat, amb de 2/8 a 4/8 Cu, Sc i St, a més de 1/8 a 3/8 Ci., al migdia-primeres hores de la tarda s'apreciaren de 2/8 a 3/8 Cu, Sc i St, a més de 2/8 a 4/8 Ci i Cs., a la tarda i al vespre hi va haver un augment nuvolós, segurament per culpa de l'arribada de restes d'encluses, amb de 4/8 a 7/8 Ci, Cs, As i Ac, juntament amb de 1/8 a 3/8 Cu, Sc i St.
Vent: fins les 07:00h hi va haver vent del NNO, NO i ONO, a 5 km/h de mitjana., a partir de llavors vent de direcció N, NNO i NO, a 2-5 km/h de mitjana o vent en calma., a partir de les 08:30h bufà vent del N, NNE i NE, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de les 11:00h vent del NNE, NE i ENE, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de les 16:00h va aparèixer vent del E, ENE, NE i NNE, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de les 18:00h bufà vent del E, ENE, NE i NNE, a 2-5 km/h de mitjana., a partir de les 21:30h vent del N, NNO i NO, a 5-10 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 21 km/h ENE.
Estat de la mar amb marejol, mar de fons del SE., mar endins hi havia maror (onatge sig. de 0,59 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 0,59 metres a les 12:00h i de 0,7 metres a les 18:00h).
Pressió atmosfèrica màxima 1015hPa, mínima 1012hPa. Humitat relativa màxima 90%, mínima 77%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Cúmuls en creixement al fons de la imatge, però amb temps assolellat a la badia de Palamós, el passat dimecres 5 de setembre a primeres hores de la tarda.

Cúmuls en creixement al fons de la imatge, però amb temps assolellat a la badia de Palamós, el passat dimecres 5 de setembre a primeres hores de la tarda.

Temps assolellat, marejol i núvols alts, el passat dimecres 5 de setembre a primeres hores de la tarda.

En relació a les temperatures màximes que van tenir lloc el passat dimecres 5 de setembre al Baix Empordà, es veu com els registres van tenir comportaments diferents segons l'indret que analitzem.
Per exemple, a La Bisbal d'Empordà la màxima va ascendir 1,4 ºC respecte el dia anterior i a Monells ascendí 0,2 ºC, per contra, a Castell d'Aro va baixar 2,0 ºC i a La Tallada d'Empordà baixà 1,4 ºC.
A Palamós la màxima descendí 1,1 ºC.
En aquest sentit, els 29,5 ºC de Calonge van ser la màxima més alta del dia, per contra, els 24,7 ºC de Palamós-La Fosca foren la màxima més baixa.

Per altre banda, la temperatura mínima va baixar amb més o menys determinació en totes les estacions meteorològiques consultades.
Així doncs, a La Bisbal d'Empordà la mínima va descendir 2,4 ºC respecte el dimarts, a Monells també va baixar 2,4 ºC i a Castell d'Aro baixà 2,2 ºC.
A Palamós descendí 2,1 ºC.
Els 14,2 ºC que hi van haver a Monells van ser la mínima més baixa de la jornada, en canvi, els 19,4 ºC de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dimecres 5 de setembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 29,2 ºC (15,2 ºC)., Monells 29,0 ºC (14,2 ºC)., Castell d'Aro 27,1 ºC (16,7 ºC)., La Tallada d'Empordà 27,0 ºC (14,8 ºC)., Torroella de Montgrí 26,3 ºC (15,3 ºC).

4 fotos més del passat dimecres 5 de setembre, amb el creuer SeaDream I i algunes nuvolades