Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dissabte, 29 de setembre del 2018

Dimecres 26 de setembre: temporal marítim i petit terratrèmol

Mar de fons de llevant a Cala S'Alguer, el passat dimecres 26 de setembre a primeres hores de la tarda.

Tal com es preveia, el passat dimecres 26 de setembre ens va afectar el primer temporal marítim de la tardor astronòmica.
El llarg recorregut marítim de les isòbares, a causa de la disposició est-oest de l'anticicló europeu, va provocar una notable mar de fons de llevant que incidí de forma directa contra el litoral palamosí.
Des de la nostra vila, sobretot en els indrets exposats a llevant, com per exemple a la platja de La Fosca, s'observà un fort onatge de mar de llevant que arribava als 2,5 o 3 metres d'alçada, malgrat tot, es va veure algun banyista atrevit que s'internava on trencaven les onades, posant en perill la seva vida i la dels altres.
Els efectes d'aquest petit temporal sobre el litoral palamosí foren poc importants, o en tot cas només es va veure alguna boia arrossegada per l'onatge fins a la platja i la pèrdua d'una mica de sorra.
Mar endins, al davant del cap de Begur, es va enregistrar un onatge significant lleugerament superior als tres metres d'alçada i una alçada màxima de l'onatge de 6,72 metres a les nou del matí.

Tot i la mar de llevant, tan sols es va escapar alguna gota inapreciable i anecdòtica al matí.
La manca de precipitacions va venir donada per la presència d'una capa d'aire sec en nivells baixos i mitjans de la troposfera i per la manca d'aire fred en altura ( a uns 500 hPa només hi havien -10 ºC), entre d'altres factors.

L'altre aspecte meteorològic destacat va ser el descens que va experimentar la temperatura mínima respecte el dia abans, la qual cosa va deixar-nos un ambient fresc o fred en hores nocturnes i de bon matí.
Al nucli antic de Palamós vàrem tenir una mínima de 16,7 ºC i una mínima de 15,8 ºC a La Fosca. No obstant això, la fred va ser la clara protagonista a l'interior de la comarca, amb tan sols 9,8 ºC de mínima a Monells o 10,7 ºC a Torroella de Montgrí.
Pel que fa a la temperatura màxima, aquesta va variar molt poc respecte el dimarts.

Mar de fons de llevant a la platja de Sant Esteve de la Fosca, amb alguna persona cometent una imprudència, el passat dimecres 26 de setembre a primeres hores de la tarda.

D'altre banda, els fenòmens meteorològics no van ser els únics que marcaren la jornada, ja que la sismologia ens tenia preparada una sorpresa.
A les quatre i vuit minuts de la matinada hi va haver un petit terratrèmol de magnitud 2,4 al sud de Platja d'Aro.
Des de Palamós vaig poder notar una lleu vibració i una explosió llunyana, com si fos un tro. Segurament, el fet que el terratrèmol tingués lloc a només dos quilòmetres de profunditat va ajudar a percebre'l.
Aquest petit terratrèmol fou una rèplica del terratrèmol de magnitud 2,2 que s'havia registrat dos dies abans.

Situació i dades del terratrèmol de magnitud 2,4 que hi va haver el passat dimecres 26 de setembre a les 04:08h. A la dreta de la imatge podem veure que es va notar a Palamós. Clicar al damunt de la imatge i prèmer la tecla F11 per ampliar.

Situació i dades del terratrèmol de magnitud 2,4 que hi va haver el passat dimecres 26 de setembre a les 04:08h.

Situació i dades del terratrèmol de magnitud 2,2 que hi va haver el passat dilluns 24 de setembre a les 23:05h.

Més dades meteorològiques del passat dimecres 26 de setembre del 2018 a Palamós., temperatura màxima 22,7 ºC, mínima 16,7 ºC (15,8 ºC a La Fosca).
Estat del cel amb núvols i grans clarianes., durant el matí es van veure de 3/8 a 5/8 Cu i Sc, a més de 1/8 o 3/8 Ac, alguna gota esporàdica i inapreciable., al migdia domini del sol, amb de 1/8 a 2/8 Ac i de 2/8 a 4/8 Cu i Sc., a la tarda temps assolellat, amb de 0/8 a 3/8 Cu i Sc., posta de sol asserenada.
Vent: fins les 08:30h hi va haver vent del N, NNO, NNE i NE, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de llavors vent de direcció NNE, NE i ENE, a 10-15 km/h de mitjana., a partir de les 11:30h bufà vent del NNE, NE, ENE i E, a 15 km/h de mitjana., a partir de les 16:00h vent de direcció NNE, NE i ENE, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de les 20:00h va aparèixer vent del N, NNE i NNO, a 5 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 29 km/h ENE.
Estat de la mar amb maregassa, ones de 2,5-3 metres d'alçada, mar de fons del ENE., mar endins hi havia maregassa (onatge sig. de 3,16 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 3,16 metres a les 12:00h, 3,28 metres a les 18:00h i de 2,34 metres a les 23:00h)., alçada màxima de l'onatge 6,72 metres a les 09:00h davant del cap de Begur.
Pressió atmosfèrica màxima 1031hPa, mínima 1028hPa. Humitat relativa màxima 79%, mínima 62%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Cop de mar a l'escull de Sa Planella (S'Alguer), el passat dimecres 26 de setembre a primeres hores de la tarda.

Mar de fons de llevant a La Fosca i alguns núvols baixos, el passat dimecres 26 de setembre a primeres hores de la tarda.

En relació a les temperatures màximes que van tenir lloc el passat dimecres 26 de setembre al Baix Empordà, es veu com els registres van tenir comportaments diferents segons el lloc i, a més, els canvis foren poc importants.
Per exemple, a Monells la màxima va ascendir 0,3 ºC respecte el dia anterior, a La Bisbal d'Empordà no va variar i a Castell d'Aro va baixar 0,6 ºC.
A Palamós no va canviar.
En aquest sentit, els 25,6 ºC de Calonge van ser la màxima més alta del dia, per contra, els 22,5 ºC de Palamós-La Fosca foren la màxima més baixa.

En relació a la temperatura mínima, veiem com va baixar amb més o menys empenta en quasi totes les estacions meteorològiques consultades.
Així doncs, a Monells la mínima va descendir 5,6 ºC respecte el dimarts, a Castell d'Aro descendí 3,9 ºC i a La Bisbal d'Empordà baixà 2,2 ºC. A Torroella de Montgrí hi va haver una excepció, ja que la mínima pujà 0,3 ºC.
A Palamós va baixar 0,5 ºC.
Els 9,8 ºC que hi van haver a Monells van ser la mínima més baixa de la jornada, en canvi, els 17,9 ºC de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dimecres 26 de setembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 25,4 ºC (12,5 ºC)., Monells 25,1 ºC (9,8 ºC)., La Bisbal d'Empordà 24,9 ºC (11,0 ºC)., La Tallada d'Empordà 24,8 ºC (10,9 ºC)., Torroella de Montgrí 24,3 ºC (10,7 ºC).

Més fotos del temporal marítim del passat dimecres 26 de setembre a la zona de La Fosca i S'Alguer.