Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 18 de setembre del 2018

Diumenge 16 de setembre: un cel molt canviant i vistes des del Quermany Gros

Cim del Quermany Gros (224 msnm) el passat diumenge 16 de setembre al migdia. Muntanya situada al municipi de Pals i inclosa a la llista del "repte dels 100 cims".

El passat diumenge 16 de setembre vàrem tenir uns celatges preciosos sobre l'Empordanet.
Sens dubte, el cim del Quermany Gros, situat al municipi de Pals, és un indret privilegiat per observar els núvols i, sobretot, per a gaudir del  fantàstic paisatge que encara podem veure al Baix Empordà, malgrat l'efecte advers d'algunes actuacions urbanístiques.
Tot i ser un cim modest, de tan sols 224 metres d'alçada, sembla que sigui molt més alt, ja que la seva ubicació ens permet tenir una visió molt àmplia i completa de la comarca (també es veuen territoris propers), a més, també apareix a la llista del repte dels 100 cims de la FEEC.

En un altre ordre de coses, la jornada dominical es va iniciar amb un cel ennuvolat que deixà alguna roina inapreciable, un fet que en prou feines mullà el terra a primeres hores del matí a Palamós. A Castell d'Aro sembla ser que fou l'únic lloc on recolliren algunes dècimes, amb 0,4 mm.
Aquesta capa nuvolosa va venir fins a la nostra zona impulsada pel vent intens de component sud-oest que bufava en altura, el qual també es responsable que la massa d'aire que ens afecta sigui poc freda i que encara faci caloreta a pocs dies d'iniciar-se la tardor astronòmica, tot això amb una sensació de xafogor molt elevada.
Després del cel tapat de primeres hores del dia, els núvols es van anar a trencant a partir del migdia fins a deixar-nos àmplies clarianes, sobretot a la meitat nord de la comarca.
Els núvols predominants durant la tarda van ser els altocúmuls, malgrat la presència d'alguns cúmuls a la llunyania, a l'horitzó nord,  i també alguna enclusa.
Les grans clarianes que podeu veure no van durar gaire, ja que a la tarda-vespre ens van entrar abundants núvols baixos des del sud i també arribà una enclusa de tempesta, la qual cosa va acabar tapant el cel abans de la posta de sol.

Pel que fa a la temperatura, l'obertura de grans clarianes a partir del migdia i el vent de component sud, van fer pujar un xic la temperatura màxima respecte el dia anterior a la major part d'estacions meteorològiques.
D'altre banda, la temperatura mínima va poder baixar lleugerament a tot arreu respecte el dissabte. Això va provocar que només s'enregistrés una nit tropical en dues estacions meteorològiques. A Sant Feliu de Guíxols van tenir 21,4 ºC de mínima i a Palamós 20,8 ºC.
 
Des del cim del Quermany Gros podem veure un paisatge fantàstic. 

Més dades meteorològiques del passat diumenge 16 de setembre del 2018 a Palamós., temperatura màxima 25,9 ºC, mínima 20,8 ºC.
L'estat del cel altre cop es va mostrar molt variable al llarg de la jornada., durant el matí van dominar els núvols, amb de 6/8 a 8/8 Cu, Sc i St, a més de 1/8 a 2/8 Ac, alguna roina inapreciable., a partir del migdia-primeres hores de la tarda presència de grans clarianes, amb de 2/8 a 4/8 Cu, a més de 4/8 a 6/8 Ac., a la tarda-vespre nou augment nuvolós, amb de 2/8 a 4/8 Cu, Sc i St, juntament amb 3/8 a 6/8 Ac i As, arribada d'una enclusa per ponent.
Vent: fins les 07:30h hi va haver vent del NO i ONO, a 2-5 km/h de mitjana o vent en calma., a partir de llavors vent del SO i SSO, 2-5 km/h de mitjana o vent en calma., a partir de les 11:30h s'aprecià vent de direcció S, SSO i SSE, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de les 14:00h hi va haver vent del SE, ESE i SSE, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de les 16:30h bufà vent del ESE, SE, SSE i S, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 20:00h vent del SE, SSE i S, a 2-5 km/h de mitjana., a partir de les 22:30h vent en calma.
Ratxa màxima de vent 23 km/h SSO.
Estat de la mar amb mar arrissada., mar endins hi havia marejol (onatge sig. de 0,23 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 0,23 metres a les 12:00h i de 0,23 metres a les 18:00h).
Pressió atmosfèrica màxima 1020hPa, mínima 1018hPa. Humitat relativa màxima 90%, mínima 69%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Les Illes Medes vistes des del cim del Quermany Gros (224 msnm).

En un altre ordre de coses, si mirem detalladament les temperatures màximes assolides el passat diumenge 16 de setembre al Baix Empordà, es veu com aquestes van pujar un xic respecte el dissabte.
Per exemple, a La Tallada d'Empordà la màxima va pujar 2,1 ºC respecte el dia abans, a Monells va ascendir 1,4 ºC i a La Bisbal d'Empordà pujà 0,8 ºC. L'excepció va tenir lloc a Castell d'Aro, amb una màxima 0,5 ºC més baixa.
A Palamós ascendí 0,5 ºC.
En aquest sentit, els 30,2 ºC de Calonge i de Monells van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 25,7 ºC de Sant Feliu de Guíxols van ser la màxima més baixa.

Per acabar el resum meteorològic, només falta afegir que la temperatura mínima va descendir lleugerament a tot arreu, respecte el dissabte.
A Monells la mínima va baixar 1,9 ºC respecte el dia anterior, a La Bisbal d'Empordà descendí 1,5 ºC i a Torroella de Montgrí baixà 0,8 ºC.
A Palamós va descendir 1,1 ºC.
Els 17,8 ºC que hi van haver a Monells foren la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 21,4 ºC de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat diumenge 16 de setembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 30,2 ºC (17,8 ºC)., La Bisbal d'Empordà 29,9 ºC (18,5 ºC)., La Tallada d'Empordà 29,7 ºC (18,4 ºC)., Torroella de Montgrí 28,3 ºC (18,0 ºC)., Castell d'Aro 28,0 ºC (19,1 ºC).

Recull fotogràfic d'una part del paisatge que podem veure des del cim del Quermany Gros (Pals)