Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 14 de setembre del 2018

Dimecres 12 de setembre: un fort ruixat trenca la monotonia de les darreres setmanes


Vídeo del fort ruixat tempestuós que va caure el passat dimecres 12 de setembre entre les 14:15h i les 15:45h. Fixeu-vos com s'aixeca una tapa de claveguera de l'avinguda de l'Onze de Setembre i surten aigües fecals barrejades amb aigües plujanes. Font: https://twitter.com/lagambapalamos

Tal com es preveia, el passat dimecres 12 de setembre es va trencar, ni que fos per un dia, amb la monotonia meteorològica de les darreres setmanes, ja que en aquesta ocasió la pluja intensa no va passar de llarg de la nostra vila.
El pas d'una línia d'inestabilitat, amb un CAPE molt elevat, vent humit de llevant o xaloc a prop de la superfície i un petit solc d'aire fred en alçada, amb isotermes de -13 ºC a 500 hPa, entre d'altres ingredients, van fer crèixer un potent nucli convectiu a primeres hores de la tarda.
El Cumulonimbus o núvol de tempesta afectà la costa baix-empordanesa, entre la badia de Palamós i el cap de Begur, amb precipitacions que caigueren de forma torrencial, tot i que durà poca estona.
Si ens fixem en la nostra vila, el típic ruixat de finals d'estiu va descarregar amb força 28,8 mm al nucli antic de Palamós i 27,4 mm a La Fosca, tot això entre les 14:15h i les 14:45h.
Com que la major part de precipitació va caure en només vint minuts, la xarxa de clavegueram i de recollida d'aigües plujanes no va donar l'abast, amb la qual cosa es van produir les habituals inundacions transitòries en alguns punts de la part baixa de la vila, tot i que no causaren problemes importants.
Els indrets més afectats per les acumulacions d'aigua foren la cruïlla del semàfor de Sant Joan, entre el carrer Àngel Guimerà i el Camí Vell de la Fosca. El carrer d'Arnau Sa Bruguera, al polígon industrial de Sant Joan, els carrers situats al voltant del Mercat Municipal, a l'avinguda de l'Onze de Setembre, entre l'avinguda de Catalunya i el carrer de Pere Joan o en alguns trams de carrers de l'Eixample, com ara el carrer de la Indústria, a l'altura del carrer d'Orient.
Malauradament, tal com succeix cada cop que plou fort, les aigües plujanes col·lapsaren la xarxa de clavegueram. Això va fer que les aigües negres es barregessin amb l'aigua de pluja i anaren a sortir pel sobreixidor del Passeig del Mar, la qual cosa contaminà l'aigua del mar.

El sobreixidor del Passeig del Mar, tal com és habitual, va abocar aigües plujanes barrejades amb aigües fecals a la badia de Palamós,  a través del pàrquing. La pudor de claveguera era força desagradable. 

Les fulles seques dels plàtans van tapar alguns embornals i s'inundà aquest passatge situat a l'Arbreda.

Així mateix, cal destacar que els forts ruixats de primeres hores de la tarda només van afectar les poblacions de Palamós, Palafrugell i Begur. En poblacions veïnes, situades a poca distància, no va ploure o només s'escapà alguna gota inapreciabe, com per exemple a Sant Feliu de Guíxols o a Calonge mateix.
Després de la tempesta que ens afectà, a la tarda-vespre va ploure al nord de la comarca, però de forma molt menys important.

Més dades de precipitació caiguda al Baix Empordà, el passat dimecres 12 de setembre, segons Meteocat i Meteoclimatic:

Palafrugell-Estadi 28,3 mm., Sobrestany 17,6 mm., Bellcaire d'Empordà 12,8 mm., Les Olives 10,2 mm., Verges 3,2 mm., La Tallada d'Empordà 1,8 mm., Torroella de Montgrí 1,4 mm.

Cel carregat de núvols baixos poc després del fort ruixat. Font: http://palamos.cam 

Més dades meteorològiques del passat dimecres 12 de setembre del 2018 a Palamós., temperatura màxima 25,9 ºC, mínima 19,9 ºC (19,1 ºC a La Fosca)., xafogor molt elevada que encara augmentà més després de la pluja.
Estat del cel molt variable., al llarg del matí s'observaren de 4/8 a 5/8 Cu, Sc i St., a partir del migdia-primeres hores de la tarda cel amenaçador, carregat de núvols baixos i núvols de desenvolupament vertical, amb de 6/8 a 8/8 Cb, Cu, Sc i St, ruixats torrencials, aparat elèctric abundant., a la tarda-vespre obertura de grans clarianes, amb de 3/8 a 6/8 Ac, As, arribada d'una enclusa de tempesta poc abans de la posta de sol, a més de 2/8 a 4/8 Cu, Sc i St.
Vent: fins les 10:00h hi va haver vent del NO, a 2 km/h de mitjana o vent en calma., a partir de llavors vent de direcció E i ESE, a 2-5 km/h de mitjana., a partir de les 11:30h bufà vent del NE, NNE i ENE, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de les 15:00h vent de direcció variable, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de les 16:00h va aparèixer vent del E, ENE, NE i NNE, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de les 18:00h bufà vent del E, ESE i SE, a 2-5 km/h de mitjana o vent en calma., a partir de les 21:00h vent del O, OSO, ONO i NO, a 2-5 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 27 km/h ENE.
Estat de la mar amb marejol, mar de fons del SE., mar endins hi havia marejol o maror (onatge sig. de 0,35 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 0,47 metres a les 12:00h, de 0,7 metres a les 18:00h i de 0,82 metres a les 23:00h)., alçada màxima de l'onatge 1,33 metres a les 23:00h.
Pressió atmosfèrica màxima 1023hPa, mínima 1017hPa. Humitat relativa màxima 92%, mínima 77%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Imatge composada dels radars meteorològics del passat dimecres 12 de setembre a les 14:18h. Veiem un tempesta entre la badia de Palamós i el cap de Begur.

Imatge composada dels radars meteorològics del passat dimecres 12 de setembre a les 14:24h. Veiem un tempesta entre la badia de Palamós i el cap de Begur.

Mapa de llamps del passat dimecres 12 de setembre. Veiem abundant aparat elèctric a sobre de Palamós i en altres indrets del país.

Mapa de superfície amb fronts del passat dimecres 12 de setembre a les 14:00h. Veiem la presència d'una línia d'inestabilitat al davant del Baix Empordà.

En relació a les temperatures màximes que van tenir lloc el passat dimecres 12 de setembre al Baix Empordà, es veu com els registres van tenir comportaments diferents segons l'indret que analitzem.
Per exemple, a La Tallada d'Empordà la màxima va descendir 1,8 ºC respecte el dia anterior i a Monells descendí 1,5 ºC, per contra, a Castell d'Aro no va canviar i a Palamós tampoc.
En aquest sentit, els 29,5 ºC de La Bisbal d'Empordà van ser la màxima més alta del dia, per contra, els 25,7 ºC de Palafrugell foren la màxima més baixa.

Per altre banda, la temperatura mínima va pujar lleugerament a quasi totes les estacions meteorològiques consultades.
Així doncs, a La Bisbal d'Empordà la mínima va ascendir 0,7 ºC respecte el dimarts, a La Tallada d'Empordà ascendí 0,6 ºC i a Monells pujà 0,5 ºC. L'excepció va tenir lloc a Torroella de Montgrí, amb una mínima 0,1 ºC més baixa.
A Palamós va pujar 0,7 ºC.
Els 15,3 ºC que hi van haver a Monells van ser la mínima més baixa de la jornada, en canvi, els 20,4 ºC de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dimecres 12 de setembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 29,5 ºC (16,0 ºC)., Castell d'Aro 29,3 ºC (17,6 ºC)., Monells 29,2 ºC (15,3 ºC).,  Torroella de Montgrí 27,4 ºC (15,5 ºC)., La Tallada d'Empordà 27,3 ºC (15,4 ºC).

Més fotos del passat dimecres 12 de setembre

La sortida del pàrquing del Cervantes inundada.

La Platja Gran plena d'aigues plujanes barrejades amb aigües fecals.

Bassals al Passeig del Mar.

Bassals al Passeig del Mar.

Vessament d'aigües fecals barrejades amb aigües plujanes.

Cel carregat de núvols baixos i vessament d'aigües fecals barrejades amb aigües plujanes.

Cel carregat de núvols baixos al Pla de sa Nau.

Inundació a les obres de prolongació del carrer Enric Vincke.