Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 25 de setembre del 2018

Dissabte 22 de setembre: tres nits tropicals i previsió de temporal de mar per demà dimecres

Temps assolellat i una mica de marejol, el passat dissabte 22 de setembre a les 15:30h. Font: càmera web del Club Nàutic Costa Brava (Palamós).

El passat dissabte 22 de setembre es va enregistrar una nit tropical en tres estacions meteorològiques de la xarxa Meteoclimatic ubicades al Baix Empordà. Concretament, aquest fet es va donar a Sant Feliu de Guíxols, a Palamós i a Palamós-La Fosca, amb 21,0 ºC, 20,7 ºC i 20,2 ºC respectivament.
Després d'una nit poc freda en algunes localitats costaneres, la jornada també va presentar uns trets estiuencs en alguns llocs de l'interior de la comarca, amb 30,8 ºC de màxima a Monells i 30,3 ºC a La Bisbal d'Empordà. No obstant això, en altres indrets la temperatura experimentà un petit descens respecte el dia anterior.
Sense anar més lluny, a Palamós vàrem tenir una màxima 1,9 ºC més baixa que la del divendres (divendres 26,6 ºC i dissabte 24,7 ºC).

Previsió de temporal de mar

En relació al temps futur, es preveu que demà dimecres ens pugui afectar el primer temporal de mar de la tardor, però malauradament sembla que no vindrà acompanyat per pluges.
El posicionament allargassat en direcció est-oest de l'anticicló europeu, farà incidir vent de llevant a les costes del Mediterrani Occidental, tot això unit al llarg recorregut marítim que tindran les isòbares, la qual cosa aixecarà mar de fons. A Palamós podria bufar vent de component est i est-nord-est a uns 8-13 nusos de mitjana.
La mala mar ja es farà notar durant la propera nit-matinada i al llarg de tot el dimecres a la costa palamosina, amb maregassa generalitzada a la Costa Brava. La major incidència tindrà lloc entre la Costa Brava Centre i el cap de Cervera, amb una alçada significant de l'onatge de 2,5 metres i algunes onades isolades que poden superar els tres metres a poca distància de la costa.
Es desaconsella totalment el bany a les zones exposades a l'onatge de llevant, pel perill que això pot representar, i la navegació amb embarcacions de petit tamany. També es recomana situar en un lloc segur les embarcacions que hi puguin haver fondejades.

Mapa d'alçada significant de l'onatge previst per demà dimecres a les onze del matí. Podem veure com hi hauran onades de 2,5 metres a la Costa Brava, sobretot cap l'Alt i Baix Empordà. Mar endins podrien superar els tres metres.

Mapa de pressió en superfície i precipitacions previst per demà dimecres a les vuit del matí. Veiem un potent anticicló a Europa allargassat d'est a oest, la qual cosa generarà una marcada mar de fons de llevant al Mediterrani Occidental i algunes pluges al País Valencià i a les Illes Balears. 

Més dades meteorològiques del passat dissabte 22 de setembre del 2018 a Palamós., temperatura màxima 24,7 ºC, mínima 20,7 ºC (20,2 ºC a La Fosca).
Estat del cel dominat pel sol, però amb calitja enterbolint la visió del paisatge., durant el matí es van observar de 2/8 a 5/8 Sc i St., al migdia van veure's de 1/8 a 2/8 Sc i St, juntament amb 1/8 o 3/8 Ci., a la tarda i al vespre hi va haver un augment dels núvols alts, amb de 3/8 a 4/8 Ci, la qual cosa donà una posta de sol rogenca, a més de 0/8 o 2/8 Sc i St. 
Vent: fins les 07:00h hi va haver vent en calma., a partir de llavors vent de direcció NNO i NO, a 2 km/h de mitjana., a partir de les 10:30h vent del E, ESE i SE, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 12:30h bufà vent del NE, ENE, E, ESE i SE, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de les 17:30h vent del SE, SSE, S i SSO, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de les 21:00h hi va haver vent del SO, OSO i O, a 2-5 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 19 km/h E.
Estat de la mar amb mar arrissada o un xic de marejol., mar endins hi havia de forta maror a maror (onatge sig. de 1,88 metres a les 07:00h davant del cap de Begur, de 0,94 metres a les 12:00h, de 0,59 metres a les 18:00h i de 0,47 metres a les 22:00h)., alçada màxima de l'onatge 2,97 metres a les 02:00h.
Pressió atmosfèrica màxima 1021hPa, mínima 1019hPa. Humitat relativa màxima 87%, mínima 70%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Temps assolellat, calitja i algun núvol baix, el passat dissabte 22 de setembre a les 15:27h. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge i Sant Antoni).

Temps assolellat, calitja i algun núvol baix, el passat dissabte 22 de setembre a les 15:30h. Font: http://palamos.cam

Si analitzem millor les temperatures màximes que van tenir lloc el passat dissabte 22 de setembre al Baix Empordà, es veu com els registres van experimentar comportaments diferents segons l'estació meteorològica que mirem.
Per exemple, a Monells la màxima va ascendir 1,0 ºC respecte el dia anterior i a La Bisbal d'Empordà va pujar 0,7 ºC, per contra, a La Tallada d'Empordà va baixar 2,3 ºC i a Castell d'Aro baixà 1,3 ºC.
A Palamós la màxima descendí 1,9 ºC.
En aquest sentit, els 30,8 ºC de Monells van ser la màxima més alta del dia, per contra, els 24,6 ºC de Palamós-La Fosca foren la màxima més baixa.

Si ens fixem en la temperatura mínima, podem comprobar com aquesta va pujar a tot arreu amb major o menor empenta, respecte el divendres.
Per exemple, a Torroella de Montgrí la mínima va ascendir 2,6 ºC respecte el dia abans, a Monells va pujar 2,5 ºC i a Castell d'Aro pujà 1,4 ºC.
A Palamós vàrem tenir una mínima 1,8 ºC més alta.
Els 16,1 ºC que hi van haver a Monells van ser la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 21,0 ºC de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dissabte 22 de setembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 30,8 ºC (16,1 ºC)., La Bisbal d'Empordà 30,3 ºC (16,8 ºC)., Castell d'Aro 27,4 ºC (17,7 ºC)., La Tallada d'Empordà 27,4 ºC (16,5 ºC)., Torroella de Montgrí 26,5 ºC (16,6 ºC).

Seqüència d'imatges de la posta de sol del passat dissabte 22 de setembre. Font: http://palamos.cam