Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 17 de setembre del 2018

Dissabte 15 de setembre: un dia gris i la nit tropical s'expandeix

Cel tapat per una capa uniforme de núvols mitgencs, el passat dissabte 15 de setembre a la tarda. Imatge captada a la platja de Castell.  

El passat dissabte 15 de setembre, els núvols encara van augmentar més, la qual cosa va tenir una incidència directa en la temperatura.
Durant la matinada es va formar una extensa capa de núvols baixos sobre la nostra comarca., aquest fet, unit a la presència d'aire de tramuntana, tramuntana amestralada i, fins i tot, provences, va provocar que la temperatura mínima pugés de forma més o menys decidida a tot arreu. Això va fer que la nit tropical es fes present en moltes localitats.
En aquest sentit, cal remarcar que totes les estacions meteorològiques de la xarxa Meteoclimatic ubicades al Baix Empordà, van enregistrar una temperatura mínima per sobre dels 20 ºC, amb l'única excepció de Sobrestany, indret on tingueren una mínima de 19,7 ºC.
Pel que fa a les estacions de la XEMA (Meteocat), també hi va haver una nit tropical en dues localitats: Castell d'Aro, amb 20,1 ºC i La Bisbal d'Empordà, amb 20,0 ºC.

D'altre banda, tot i que els núvols estratocúmuls de primeres hores del dia es van fondre ràpid, aquests van ser substituïts per l'arribada d'una capa uniforme de núvols mitgencs. El mantell nuvolós format per altocúmuls i altostrats, va arribar fins a la nostra àrea geogràfica des del sud de la península, impulsat pel vent intens del sud-oest que bufava en altura. 
Tot i l'aparició d'algunes ullades de sol o resol al migdia-primeres hores de la tarda, el cel va adoptar un aspecte gris, però aquesta situació no va impedir que hi haguessin forces banyistes a Castell, tal com ens mostren les fotos que vaig fer a primeres hores de la tarda.

Cel tapat per una capa uniforme de núvols mitgencs, el passat dissabte 15 de setembre a la tarda. Imatge captada a la platja de Castell.  

Més dades meteorològiques del passat dissabte 15 de setembre del 2018 a Palamós., temperatura màxima 25,4 ºC, mínima 21,9 ºC (21,3 ºC a La Fosca).
Estat del cel dominat pels núvols., al matí cel tapat de núvols baixos, amb de 6/8 a 8/8 Sc., al migdia-primeres hores de la tarda els núvols baixos es trencaren i van aparèixer núvols mitgencs, amb de 5/8 a 7/8 Ac i As, a més de 1/8 a 3/8 Sc i St, aparició d'ullades de sol o resol., a la tarda-vespre el cel es va tapar més, amb de 6/8 a 8/8 As i Ac, a més de 2/8 Sc i St.
Vent: fins les 10:00h hi va haver vent del N, NNO i NNE, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de llavors vent de direcció E, ENE, NE i NNE, a 10 km/h de mitjana., a partir de les 17:00h vent del ESE, SE i SSE, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 18:30h bufà vent del S i SSO, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 20:30h vent del SO, OSO, O i ONO, a 2-5 km/h de mitjana o vent en calma.
Ratxa màxima de vent 26 km/h ENE.
Estat de la mar amb mar arrissada o un xic de marejol., mar endins hi havia maror (onatge sig. de 0,7 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 0,7 metres a les 12:00h, de 0,47 metres a les 18:00h i de 0,35 metres a les 21:00h).
Pressió atmosfèrica màxima 1021hPa, mínima 1019hPa. Humitat relativa màxima 75%, mínima 54%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Cel tapat per una capa uniforme de núvols mitgencs, el passat dissabte 15 de setembre a la tarda. Imatge captada a la platja de Castell.

Si analitzem millor les temperatures màximes que van tenir lloc el passat dissabte 15 de setembre al Baix Empordà, es veu com els registres van experimentar un lleu descens en gairebé totes les estacions meteorològiques, en relació al dia abans.
Per exemple, a La Bisbal d'Empordà la màxima va descendir 0,9 ºC respecte el dia anterior, a La Tallada d'Empordà baixà 0,6 ºC i a Torroella de Montgrí va baixar 0,4 ºC. A Castell d'Aro van tenir una excepció, amb una màxima 0,2 ºC més alta.
A Palamós la màxima descendí 0,5 ºC.
En aquest sentit, els 29,3 ºC de Calonge van ser la màxima més alta del dia, per contra, els 25,4 ºC de Palamós foren la màxima més baixa.

Si ens fixem en la temperatura mínima, podem comprobar com aquesta va pujar a tot arreu amb major o menor empenta, respecte el divendres.
Per exemple, a Monells la mínima va ascendir 4,9 ºC respecte el dia abans, a Castell d'Aro va pujar 3,6 ºC i a Torroella de Montgrí pujà 2,8 ºC.
A Palamós vàrem tenir una mínima 0,8 ºC més alta.
Els 18,8 ºC que hi van haver a Torroella de Montgrí van ser la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 22,2 ºC de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dissabte 15 de setembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 29,1 ºC (20,0 ºC)., Monells 28,8 ºC (19,7 ºC)., Castell d'Aro 28,5 ºC (20,1 ºC)., La Tallada d'Empordà 27,6 ºC (19,4 ºC)., Torroella de Montgrí 26,9 ºC (18,8 ºC).

Cel tapat per una capa uniforme de núvols mitgencs, el passat dissabte 15 de setembre a la tarda. Imatge captada a la platja de Castell.