Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 12 de setembre del 2018

Dilluns 10 de setembre: escala de creuer i núvols abundants, amb Altostratus mamma

Altostratus translucidus mamma i Altocumulus stratiformis translucidus, el passat dilluns 10 de setembre a la tarda. Imatge captada des de Romanyà de la Selva (Santa Cristina d'Aro).

El passat dilluns 10 de setembre ens va entrar una massa nuvolosa força compacte procedent del sud-oest i situada en diferents nivells troposfèrics, amb predomini dels núvols baixos durant el matí,  els quals taparen el cel. No obstant això, els núvols estratocúmuls i estrats foren substituïts per abundants núvols mitgencs durant la tarda.
Les lleugeres condicions d'inestabilitat van fer aparèixer alguns núvols curiosos, com els Altostratus mamma i també s'observà alguna virga.

Els Altostratus mamma són uns núvols que tenen units uns núvols accessoris en forma de protuberàncies circulars que pengen des de la base del núvol principal, donant la impressió que es tracta de pits. Aquests núvols normalment es formen en un entorn on hi han fortes forces de cisallament, la qual cosa significa que ens poden indicar l'existència d'una zona particularment perillosa per la navegació aèria, on hi podrien haver moltes turbulències.

Els Altostratus mamma normalment es formen en una zona compresa entre els 2.000-6.000 metres d'alçada, la qual cosa els classificaria com a núvols mitgencs.

Aquests núvols solen estar formats per gotes d'aigua, tot i que a molt baixes temperatures també poden contenir cristalls de gel. En general, els cristalls de gel que es formen en aquests tipus de núvols, prenen una forma hexagonal a la part superior, però es conglomeren a la part inferior del núvol.

Les protuberàncies de la base dels núvols poden tenir diferents morfologies depenent de diferents factors. Poden semblar llises, rugoses o fins i tot irregulars. També hi ha diverses altres característiques morfològiques dels núvols mamma, com per exemple el fet que poden agrupar-se formant un sol cúmul que s'estén durant varis quilòmetres, es poden organitzar en una única línia, els lòbuls poden ser de la mateixa mida o bé poden ser desiguals.

Un lòbul normalment té un diàmetre mitjà d'1 a 3 km i una longitud mitjana de 0,5 km. Pel que fa a la durada, és habitual que els lòbuls durin uns 10 minuts, però una agrupació pot durar entre 15 minuts i diverses hores.

Detall dels Altostratus translucidus mamma vistos el passat dilluns 10 de setembre.

El creuer Marella Dream amarrat al moll Fèlix Ribera, el passat dilluns 10 de setembre al migdia. Vegeu notícia de Ràdio Palamós. També veiem el cel tapat per núvols baixos i mitgencs.

Més dades meteorològiques del passat dilluns 10 de setembre del 2018 a Palamós., temperatura màxima 25,8 ºC, mínima 20,1 ºC (19,5 ºC a La Fosca).
Estat del cel bàsicament ennuvolat., al matí s'apreciaren de 5/8 a 8/8 Sc i St, a més de 1/8 a 3/8 Ac., al migdia es van veure de 6/8 a 7/8 Sc, juntament amb 1/8 o 2/8 Ac., a la tarda els núvols baixos es van trencar i llavors van aparèixer de 5/8 a 7/8 Ac i As, virga, mammatus.
Vent: fins les 10:30h hi va haver vent en calma o vent de direcció NO i NNO, a 2 km/h de mitjana., a partir de llavors vent de direcció NE, ENE i E, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de les 17:00h bufà vent del NE, ENE i E, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 21:00h va bufar vent de direcció S, SSO i SO, a 2-5 km/h de mitjana., a partir de les 23:00h s'aprecià vent del O, ONO i NO, a 2-5 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 19 km/h E.
Estat de la mar amb marejol, mar de fons del SE., mar endins hi havia maror (onatge sig. de 0,59 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 0,7 metres a les 13:00h i de 0,59 metres a les 18:00h).
Pressió atmosfèrica màxima 1022hPa, mínima 1019hPa. Humitat relativa màxima 89%, mínima 61%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Altostratus translucidus mamma i Altocumulus stratiformis translucidus, el passat dilluns 10 de setembre a la tarda. Imatge captada des de Romanyà de la Selva (Santa Cristina d'Aro).

Detall dels Altostratus translucidus mamma vistos el passat dilluns 10 de setembre.

Si mirem amb més atenció les temperatures màximes que van tenir lloc el passat dilluns 10 de setembre al Baix Empordà, es veu com aquestes van tenir variacions dispars respecte el diumenge.
Per exemple, a Castell d'Aro la temperatura màxima va descendir 2,4 ºC respecte el diumenge i a Torroella de Montgrí descendí 0,4 ºC, per contra, a La Tallada d'Empordà va pujar 2,0 ºC i a Monells pujà 1,2 ºC.
A Palamós hi va haver una màxima 0,5 ºC més elevada.
En aquest sentit, els 30,8 ºC de Sobrestany van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 25,2 ºC de Sant Feliu de Guíxols van ser la màxima més baixa.

Així mateix, la temperatura mínima també va experimentar comportaments diferents segons l'indret que analitzem, a més, els canvis foren poc importants. També cal remarcar que per poc es van repetir un parell de nits tropicals, ja que a Palamós i a Sant Feliu de Guíxols van tenir una mínima de 20,1 ºC.
A La Bisbal d'Empordà la mínima va ascendir 0,3 ºC respecte el dia anterior i a Castell d'Aro ascendí 0,2 ºC, per contra, a La Tallada d'Empordà va baixar 0,9 ºC i a Torroella de Montgrí baixà 0,7 ºC.
A Palamós descendí 0,2 ºC.
Els 16,7 ºC que hi van haver a La Tallada d'Empordà, a Monells i a Torroella de Montgrí van ser la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 20,1 ºC de Palamós i de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dilluns 10 de setembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 28,5 ºC (17,4 ºC)., Monells 28,4 ºC (16,7 ºC)., La Tallada d'Empordà 28,2 ºC (16,7 ºC)., Torroella de Montgrí 26,6 ºC (16,7 ºC)., Castell d'Aro 25,7 ºC (18,5 ºC).

Més fotos del passat dilluns 10 de setembre al migdia, amb el creuer Marella Dream i els núvols com a protagonistes