Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 27 de setembre del 2018

Dilluns 24 de setembre: tramuntana a 53 km/h i fort descens de la temperatura màxima cap a l'interior

Foto captada el passat dilluns 24 de setembre des de la Punta del Molí. Podem veure l'onatge important que hi havia mar endins, amb nombrosos blancalls aixecats per la tramuntana.

Tal com es preveia, el passat dilluns 24 de setembre, hi va haver un canvi de temps que deixà enrera la calor que va afectar el Baix Empordà durant la jornada dominical.
El pas de les restes d'un front fred i una posterior entrada de la tramuntana, van obrir les portes a un important canvi d'aires que ens portà un fort descens de  la temperatura màxima cap a l'interior de la comarca.
L'aire més fresc que ens entrà, amb isotermes de 14 ºC a 850 hPa, la formació d'alguns núvols baixos i el mateix vent del nord, van fer que a Monells hi hagués una màxima 5,8 ºC més baixa que la del dia abans (diumenge 33,0 ºC i dilluns 27,2 ºC). No obstant això, la substitució del vent de mar per vent de tramuntana, va fer que a Palamós s'enregistrés una màxima 1,3 ºC més elevada que la del dia abans (diumenge 25,9 ºC i dilluns 27,2 ºC).
En aquest sentit, com sempre, cal precisar que a Palamós el vent de mar evita que la temperatura màxima pugui pujar de la mateixa forma que a l'interior, sobretot en aquesta època de l'any i a la primavera. Contràriament, la tramuntana, quan no és especialment freda, sol fer pujar la temperatura a la vila palamosina.

Pel que fa a la temperatura mínima, la presència d'alguns núvols baixos i l'efecte del vent, van facilitar que aquesta fos una mica més elevada que la del dia anterior. Això va provocar que hi haguessin tres mínimes per sobre dels 20 ºC. La nit tropical afectà Palamós, Sant Feliu de Guíxols i Palamós-La Fosca, amb 20,2 ºC, 20,1 ºC i 20,1 ºC respectivament. 

El vent del nord responsable d'aquest ball de xifres, a la vila palamosina va bufar a uns 20-25 km/h de mitjana en el seu punt àlgid, assolint una ratxa màxima de 53 km/h al nucli antic.

Núvols baixos, clarianes i mar arrissada a redòs del dic de protecció del port de Palamós, el passat dilluns 24 de setembre a primeres hores de la tarda.

El passat dilluns 24 de setembre ens va visitar per novena vegada el creuer Marella Dream. Vegeu notícia de Ràdio Palamós.

Més dades meteorològiques del passat dilluns 24 de setembre del 2018 a Palamós., temperatura màxima 27,2 ºC, mínima 20,2 ºC (20,1 ºC a La Fosca).
Estat del cel: durant el matí i el migdia s'observaren núvols baixos i grans clarianes, amb de 3/8 a 4/8 Sc., a la tarda hi va haver un progressiu augment nuvolós, amb de 4/8 a 7/8 Sc.
Vent: fins les 10:00h hi va haver vent de direcció N, NNO i NNE, a 5 km/h de mitjana., a partir de llavors vent de direcció N, NNO i NNE, a 15 km/h de mitjana., a partir de les 19:00h bufà vent del N, NNO i NO, a 20-25 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 53 km/h NNO.
Estat de la mar amb mar arrissada o marejol, però a poca distància de la costa es veien molts blancalls., mar endins hi havia de forta maror a maregassa (onatge sig. de 1,99 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 2,7 metres a les 12:00h i de 3,05 metres a les 18:00h)., alçada màxima de l'onatge 6,02 metres a les 19:00h al davant del cap de Begur.
Pressió atmosfèrica màxima 1023hPa, mínima 1018hPa. Humitat relativa màxima 85%, mínima 36%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Cel tapat degut a la formació d'una capa d'estratocúmuls, el passat dilluns 24 de setembre a darreres hores de la tarda. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge i Sant Antoni). 

Mapa de pressió en superfície del passat dilluns 24 de setembre a les 20:00h. S'observa una típica situació de nord al golf de Lleó, a causa del marcat gradient isobàric establert entre l'anticicló que hi havia centrat sobre les illes Britàniques i la baixa pressió relativa situada al sud d'Itàlia. El vent de tramuntana i provences es canalitzà entre els Alps i els Pirineus i augmentà d'intensitat.

Si mirem amb més atenció les temperatures màximes que van tenir lloc el passat dilluns 24 de setembre al Baix Empordà, es veu com aquestes van baixar amb força, respecte el diumenge, cap a l'interior, però a prop del mar van pujar un xic.
Per exemple, a Monells la temperatura màxima va descendir 5,8 ºC respecte el dia abans, a La Bisbal d'Empordà va baixar 4,2 ºC i a La Tallada d'Empordà baixà 3,3 ºC. No obstant això, a Palamós hi va haver una màxima 1,3 ºC més alta i a Castell d'Aro va pujar 0,8 ºC.
En aquest sentit, els 29,9 ºC de Castell d'Aro van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 25,6 ºC de Bellcaire d'Empordà van ser la màxima més baixa.

Així mateix, la temperatura mínima va ascendir lleugerament a quasi tot arreu.
A Torroella de Montgrí la mínima va pujar 2,0 ºC respecte el dia anterior, a La Tallada d'Empordà pujà 1,7 ºC i a La Bisbal d'Empordà ascendí 0,4 ºC. L'excepció es va donar a Castell d'Aro, amb una mínima 0,2 ºC més baixa.
A Palamós va ascendir 0,5 ºC.
Els 16,4 ºC que hi van haver a Monells van ser la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 20,2 ºC de Palamós es quedaren com a mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dilluns 24 de setembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 29,9 ºC (18,0 ºC)., La Bisbal d'Empordà 28,8 ºC (17,4 ºC)., Torroella de Montgrí 28,1 ºC (18,3 ºC)., La Tallada d'Empordà 27,4 ºC (17,5 ºC)., Monells 27,2 ºC (16,4 ºC).

Més fotos del passat dilluns 24 de setembre al migdia. Veiem el creuer Marella Dream i també núvols baixos i clarianes