Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 29 de febrer del 2012

El canvi climàtic afectarà la qualitat de la vinya




El projecte Adaptacions al Canvi Climàtic en l'Ús de l'Aigua (ACCUA) presentat aquest dimarts a Falset determina que el canvi climàtic global afectarà també la qualitat de la vinya. El catedràtic de la URV, Fernando Zamora, ha assegurat que la disminució de pluges de la primavera i que quan plou ho fa de manera "incorrecta" (de forma torrencial) sumat al temps sec i l'augment de les temperatures càlides, provoquen que el raïm augmenti de forma prematura la seva graduació alcohòlica. Aquests fets també provoquen que baixi l'essència del raïm i que augmenti el seu ph. Zamora ha dit que davant d'aquestes alteracions es treballa amb dues tècniques per mantenir intacta la qualitat dels vins.

La primera de les tècniques es centraria en pal·liar la manca de maduresa dels vins, mentre que la segona planteja esperar a la seva "màxima maduració" per després aplicar tècniques de desalcoholització parcial i de modificació del ph. L'objectiu d'aquestes tècniques, ha insistit Zamora, recau en mantenir la qualitat dels vins, tot i les alteracions ambientals que comporta el canvi climàtic.

Per la seva banda, un dels coordinadors del projecte, Eduard Pla, ha detallat que l'objectiu d'aquest estudi passa per treballar i investigar en noves tècniques que permetin facilitar "l'adaptació de les vinyes i fer-les menys vulnerables als canvis climàtics". Segons Pla, la clau passa per "anticipar-se" als canvis climàtics que puguin sorgir i establir les millors tècniques per garantir la qualitat dels vins i dels productes propis del camp.

Des de l'IRTA, la Doctora Herralde ha explicat que a la conca del Siurana s'espera que "el balanç entre el temps que tarda el raïm a assolir l'òptim de graduació alcohòlica i el temps en assolir la coloració entri en un nou equilibri". Per tal d'aconseguir-ho s'està treballant en plantejar noves dates de verema que assegurin una graduació alcohòlica "acceptable i una intensitat aromàtica i maduració òptima".

Amb tot, i per tal de poder adaptar-se a tots aquest canvis, ACCUA proposa alternatives en l'agronomia dels cultius, com per exemple, canviar les varietats cultivades i patrons per altres de més resistents, reduir la seva densitat de plantació, desenvolupar-ne de nous o aprofitar vells models de poda i conducció.

Font: http://www.naciodigital.cat/noticia/40166