Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 9 de febrer del 2012

Palamós i la Costa Brava a l'any 1958




Les imatges recollides en el vídeo que podeu admirar avui, són un autèntic tresor que ens mostra la vida quotidiana a l'any 1958, d'algunes localitzacions pertanyents al sud de França i a les nostres comarques, com la capital gironina en un dia de mercat amb les tartanes pels carrers, el Tren de Sant Feliu i moltes poblacions del litoral de la Costa Brava.

Com es pot comprobar, alguns indrets, tot i les transformacions provocades per l'urbanisme desenfrenat, encara mantenen vives les característiques que donaren lloc al topònim "Costa Brava", altres podem considerar-los com a paisatges desapareguts.

Cal destacar que al minut 17:32 apareix un Palamós desconegut, on podem apreciar els pescadors treballant i un seguit de cases modernistes, com la Casa Montaner o la Casa Roger-Ribera, destruïdes per l'especulació urbanística., el fragment de Palamós acaba amb una posta de sol de fa 54 anys.

Malauradament, aquest paisatge de cases emblemàtiques en perfecte harmonia amb la badia, quedà desfigurat en anys posteriors i mai tornarà a ser el que era...us imagineu un Palamós conservant els edificis històrics i amb una badia lliure d'edificis impersonals i mastodòntics? De ben segur, el valor que això representaria pel turisme de qualitat seria molt més important que el territori maltractat que tenim ara. Per desgràcia, el suposat progrés que representava el tipus d'urbanisme aparegut des dels anys seixanta en endavant, en connivència amb les autoritats, només tenia en compte el benefici immediat d'alguns i no es pensava que s'estava destruïnt el territori i hipotecant el futur.