Trípoli, la capital de Líbia, coberta de neu el passat 6 de febrer. Font: libyall.com.
La potent invasió d'aire fred continental, altrament conegut com a siberiana, segueix deixant un rastre de víctimes mortals i paisatges coberts de neu i gel a bona part d'Europa, arribant, fins i tot, al nord d'Àfrica, com mostra la imatge que obre aquest article. Aquesta onada d'aire fred continuarà la propera setmana, amb temperatures molt fredes i nevades intenses a gran part del continent.
A tot Europa, més de 250 morts ja han estat atribuïts directament al rigor de les temperatures extremadament baixes, des del passat 26 de gener. El cop més dur se l'ha endut Ucraïna, amb 135 morts, la majoria eren persones sense sostre. D'acord amb els registres temporals i segons l'investigador Maximiliano Herrera, aquesta onada de fred és la més greu a Europa des del febrer del 1991.
Corrent en doll o "jet stream" del passat dimarts. Observeu com baixa fins al nord d'Àfrica. Font: http://www.wunderground.com
La raó d'aquesta onada d'aire fred excepcional i amb neu a tot Europa, és deguda al comportament del corrent en doll. El corrent en doll, com ja s'ha comentat en anteriors articles, està format per uns vents intensos d'entre 250/500 km/h que van d'oest a est a uns 10.000 metres d'alçada, i dóna la volta al món en latituds mitjanes, tot actuant com a línia divisòria entre l'aire fred polar del nord i l'aire més càlid subtropical del sud .
Normalment, aquest corrent viatge recte d'oest a est, però les darreres setmanes ha tingut un moviment marcadament meridional, en forma de tàlveg. Quan el corrent en doll es dirigeix cap al sud, permet que l'aire fred es vessi al darrere d'ell, talment com l'aigua que cau d'una font., això és el que ha succeït a Europa en les últimes dues setmanes. El corrent en doll sovint queda "atrapat" en un d'aquests solcs, permetent l'existència d'un llarg període amb condicions climàtiques extremes.
Les últimes prediccions dels models GFS (americà) i ECMWF (europeu) mostren que el patró del corrent en doll tindrà una circulació poc habitual almenys una setmana més., provocant el manteniment de l'entrada d'aire fred amb més o menys intensitat.
Índex AO actual i observacions des del passat 14 d'octubre. Font: http://www.cpc.ncep.noaa.gov/
Un altre dels factors a tenir en compte per explicar aquesta forta entrada d'aire fred, és l'Oscil·lació Àrtica (AO), la qual s'ha situat entre -1 i -3 en les últimes dues setmanes. Un índex d'AO fortament negatiu com el que tenim, significa que el corrent en doll és relativament feble, això li permet baixar cap al sud d'Europa i permet que l'aire fred caigui cap al sud, arribant en alguns casos fins al nord d'Àfrica.
Índex AO des del 14 d'octubre fins el 10 de febrer i previons per 7, 10 i 14 dies. Observeu com fins la segona quinzena de febrer no començaria a ser positiu. Clicar per ampliar.
Tot i les greus conseqüències que està tenint aquesta onada d'aire fred en un ampli sector del continent europeu, la fred segueix deixant estampes inusuals, com el temporal de neu que ha tornat a afectar al nord d'Àfrica, aquesta vegada deixant fins a 2/3 centímetres de neu a Trípoli, Líbia. Aquesta ha sigut la primera nevada a la capital líbia des del 2005, i poden ser les nevades més fortes des del 6 febrer del 1956.
Neu a Trípoli.
Curiosament, la pertorbació no només deixà neu a Líbia, sinó que també provocà una gran tempesta de pols al Sàhara.
Els forts vents amb què s'acompanyaven les nevades, també han aixecat una enorme quantitat de pols a Algèria, durant tota la setmana. Aquesta pols en suspensió, en un flux d'aire molt marcat, es mou cap al sud-oest fins a situar-se sobre l'Oceà Atlàntic, tal com mostra la imatge inferior. Observeu també els curiosos vòrtexs de Von Karman (remolins) situats a sotavent de les Illes de Cap Verd.
Tempesta de pols aixecada per la mateixa pertorbació que generà les nevades a Líbia. Font: NASA