Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 13 de febrer del 2012

Recuperació de les temperatures


Mapa de temperatura a 850 hpa prevista pel proper dissabte.


Tot i l'ennuvolament transitori que tindrem aquest dimarts, degut a l'acostament d'un sistema frontal, el qual pot deixar alguna nevada anecdòtica d'entre 0/2 cm en punts de l'interior de Girona per damunt dels 200/300 m., al mapa superior, podem comprobar com a finals de setmana la temperatura pot remuntar de manera destacada, degut a l'entrada de l'anticicló de les Azores, l'enretirada de la massa d'aire fred siberià cap a l'est d'Europa i l'arribada d'una massa d'aire temperat subtropical d'uns 5º C a 1500 metres d'alçada. Per fer-nos una idea d'aquesta remuntada del termòmetre, cal tenir present que els darrers dies hem tingut temperatures d'entre -5/-10º C, per tant, dissabte podrien ser fins a 10º C més elevades a aquelles alçades, superant clarament els 12 º C en superfície.

Dades d'avui dilluns a Palamós., temperatura màxima 8,8º C, mínima 0,9º C. Estat del cel enterenyinat per núvols alts i mitgencs, amb alguns lenticulars a l'horitzó nord. Vent de component nord a 20 km/h de mitjana, ratxa màxima 72 km/h. Estat de la mar amb maror o forta maror mar endins (ones de 1,75 m a les 09:00h) i marejol arran de costa. Pressió atmosfèrica màxima 1023 hpa, mínima 1019 hpa. Humitat relativa màxima 43 %, mínima 10 %. Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado.


Previsió per aquest dimarts

A Palamós preveiem una jornada força variable, amb nuvolositat en varis nivells i algunes clarianes. No es descarta la caiguda d'alguna roina o plugim a partir de migdia. A la resta de la demarcació el dia estarà caracteritzat pel pas d'un sistema frontal que pot deixar algun petit ruixat de neu per damunt d'uns 200/300 metres, sobretot a prop de la Serralada Transversal, interior de la Selva, a la Garrotxa, al Ripollès i a la Cerdanya., a la resta de comarques també hi pot caure alguna roina o plugim esporàdic, amb una cota de neu d'uns 400/500 a prop de la costa.

La temperatura màxima pot pujar fins a 8/10º C a la costa, fins a 6/8º C a l'interior i fins a -2/6º C al Pirineu. La mínima pot baixar fins a 0/3º C a la costa, fins a -2/-5º C a l'interior i fins a -9/-4 al Pirineu.

El vent al nostre sector costaner bufarà amb component nord a 12/16 nusos, durant la nit/matinada de dilluns a dimarts., mar endins pot bufar a 28/32 nusos. Al matí hi haurà vent de tramuntana a 8/12 nusos., mar endins i al nord del cap de Begur pot bufar a 16/20 nusos. A la tarda tindrem vent del nord a 12/16 nusos., mar endins i al nord del cap de Begur bufarà a 24/28 nusos. A la nit seguirà la mateixa situació.

L'estat de la mar es mantindrà amb marejol arran de costa i maror o forta maror mar endins, durant la nit/matinada de dilluns a dimarts. Al matí esperem una situació similar. A la tarda hi haurà marejol o maror arran de costa i forta maror mar endins, igual com a la nit.