Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 5 de febrer del 2012

La tramuntana evita les fortes glaçades




Tot i que algunes prediccions anunciaven que hi haurien temperatures extremadament baixes a tot l'Empordà, sembla que no es va tenir en compte l'efecte del fort vent de tramuntana, ja que aquest vent persistent, com sol ser habitual, ha impedit que en els llocs on ha bufat amb intensitat, la temperatura mínima no hagi sigut tan extrema com apuntaven. Malgrat tot, la temperatura de sensació rondava els -10/-15º C la tarda del divendres i el dissabte.

Aquest efecte del vent es pot constatar en les següents mínimes, ja que en els llocs on ha bufat més fort la temperatura ha sigut més elevada i en indrets on era més fluix la temperatura s'ha desplomat., en algun cas com a Castell d'Aro o Cassà de la Selva, s'han enregistrat les temperatures més baixes des que es recullen dades en les respectives estacions automàtiques oficials.

Aquestes són algunes dades representatives de la nit del 3 al 4 de febrer a les comarques gironines pel que fa a les mínimes: Núria -18,2º C, Molló -13,3º C, Das -11,9º C, Girona -4,6º C, Olot -2,7º C, Palafrugell -1,7º C, La Bisbal -1,2º C, Palamós-La Fosca -1,1º C, Calonge -0,7º C, Verges -0,7º C. Ratxes màximes de vent: Portbou 163,8 km/h, Núria 122,4 km/h, Palamós-La Fosca 92 km/h, Palamós 87 km/h, Calonge 87 km/h o Palafrugell 84 km/h. Fora d'aquest àmbit i pel que fa a les mínimes, trobem els -23,0º C de Boí o els -22,9º C de Salòria.

D'altre banda, durant la nit del 4 al 5 de febrer, com que en alguns punts el vent no era tan intens, la temperatura ha sigut més baixa.

Mínimes del 4 al 5 de febrer a les comarques de Girona: Das -11,5º C, Molló -10,6º C, Vilobí d'Onyar -10,6º C, Girona -8,4º C, Olot -7,6º C, Banyoles -5,9º C o La Bisbal -5,3º C. Rècords de fred des que es recullen dades en les respectives estacions oficials: Castell d'Aro -7,4º C (l'anterior era -6,7º C), Cassà de la Selva -10,7º C (l'anterior era -10,2º C). Al Maresme trobem els -6,8º C de Malgrat de Mar (l'anterior era -6,6º C). Aquesta dada és prou significativa, ja que es tracta d'un indret costaner arrecerat del vent.

Altres exemples prou clarificadors de l'efecte del vent sobre les temperatures mínimes els trobem a Sant Feliu de Guíxols amb -4,5º C de mínima , Tossa de Mar amb -4,2º C o Llagostera amb -8,7º C. Com que en aquestes poblacions la tramuntana no hi ha tocat amb força durant aquesta passada nit, han tingut unes mínimes molt baixes, de ben segur, si el vent arriba a encalmar a Palamós i per extensió a tot l'Empordà, també s'hagués baixat fins aquests valors o en altres encara més baixos

Avui diumenge a Palamós hem tingut les següents dades (entre parèntesis trobem les del dissabte)., temperatura màxima 8,0º C (2,9º C), mínima 0,1º C (-1,1º C). Estat del cel amb nuvolositat abundant de tipus alt i mig (serè). Vent predominant del nord a 15/20 km/h (25/35 km/h) , ratxa màxima 47 km/h ( 87 km/h). Estat de la mar amb forta maror mar endins i marejol arran de costa (dissabte el mar estava més alterat). Pressió atmosfèrica màxima 1026 hpa, mínima 1020 hpa. Humitat relativa màxima 83 %, mínima 19 % (21 %). Dades de meteoclimatic.com, meteo.cat i Puertos del Estado.


Previsió per aquest dilluns

A Palamós cal esperar un dia assolellat i fred, amb algun núvol alt decoratiu. A la resta de la demarcació també s'espera una altre jornada freda, però dominada pel sol i amb fortes glaçades nocturnes a l'interior i al Pirineu, més febles a la costa i Empordà, degut a l'efecte del vent., així i tot, la sensació tèrmica seguirà sent molt baixa a tot l'Empordà i Pirineu.

La temperatura màxima rondarà els 6/9º C a la costa i interior i els -7/4º C al Pirineu. La mínima pot baixar fins a -2/2º C a la costa, fins a -4/-8º C a l'interior i fins a -12/-8º C al Pirineu, siguent més baixa als indrets protegits del vent.

El vent al nostre sector costaner bufarà amb component nord a 20/24 nusos, durant la nit/matinada de diumenge a dilluns., mar endins pot bufar a 30/34 nusos. Al matí hi haurà vent de tramuntana a 14/18 nusos., al nord del cap de Begur pot bufar a 35 nusos. A la tarda bufarà vent del nord a 24/28 nusos., mar endins i al nord del cap de Begur pot bufar a 38/42 nusos. A la nit hi haurà una situació similar.

L'estat de la mar es mantindrà amb marejol o maror arran de costa i forta maror o maregassa mar endins, durant la nit/matinada de diumenge a dilluns. Durant la resta de la jornada es mantindrà la mateixa situació amb temporal de tramuntana.



Mapa de vent en superfície previst per dilluns a la tarda. Observeu com hi haurà tramuntanada.