Imatge del cel encalitjat d'ahir al vespre.
Les properes jornades, com venim anunciant, estaran marcades per la forta calor i a més, també ens arribarà una gran quantitat de pols en suspensió provinent del Sàhara que mantindrà el cel encalitjat.
Com podem veure a la imatge que obre aquest post, ahir al vespre, durant la posta de Sol, ja es podia veure com el cel blau havia adoptat un color marronós i la calitja feia disminuir la visió nítida del paisatge, fins i tot, el Sol no brillava amb tota la seva força i es veia una mica esmorteït.
Mapa de concentració de pols a l'atmosfera d'ahir a les 18:00h en miligrams per metre quadrat.
Aquesta pols en suspensió romandrà entre nosaltres, amb major o menor mesura fins que no tinguem una situació clara de vent del nord sinòptic que esvandeixi l'atmosfera., ara com ara sembla que això no hagi de passar.
Cal destacar que aquesta gran quantitat de pols en suspensió que acompanya l'advecció càlida subtropical, podrà arribar fins a Escandinàvia., aquest fet ens indica la gran magnitud del fenomen.
Mapa de pols en suspensió previst pel dissabte dia 30 de juny.
El mapa superior es veu com la pols sahariana pot arribar fins als Països Escandinaus i a l'est de Rússia. Si aquesta situació tingués lloc a l'hivern, podria caure neu bruta en aquelles latituds, fet que s'ha donat en algunes poques ocasions. També es veu com arribarà fins a Amèrica Central, al sud de Florida (EUA), al nord de Colòmbia i a Veneçuela.
Cel marronós ahir al vespre al port de Palamós. Imatge mostrada al programa Els matins de TV3.
La badia de Palamós encalitjada ahir al vespre.
Pel que fa a altres dades destacades d'ahir dimarts 26 de juny a Palamós., temperatura màxima 27,4ºC, mínima tropical amb 20,3ºC. Estat del cel asserenat amb calitja. Vent de garbí a 10km/h de mitjana, ratxa màxima 26km/h. Estat de la mar amb marejol mar endins i mar arrissada o marejol arran de costa.
Pressió atmsofèrica màxima 1020hPa, mínima 1018hPa. Humitat relativa màxima 83%, mínima 52%. Dades de meteoclimatic.com
I si a casa nostre veurem el cel blanquinós o marronós, a les illes Canàries, l'arribada de la pols sahariana ha tingut uns repercussions molt més importants, ja que no només ha enterbolit l'atmosfera, sinó que els darrers dies també ha fet disminuir la visibilitat en superfície de forma molt destacada, situació coneguda com a "calima". Aquesta situació es dóna amb més freqüència i intensitat a les illes Canàries, perqué l'arxipèlag macaronèsic es troba més proper del radi d'acció de la pols aixecada pels vents secs i càlids del desert del Sàhara.
Això ho podeu veure a les següents imatges de satèl·lit. La primera fou captada el passat 25 de juny quan totes les illes Canàries i Madeira es trobaven immerses en un veritable núvol de pols que arribava amb els vents de l'est procedents del Sàhara.
La segona imatge va ser captada un dia abans, el 24 de juny., en ella veiem com el gruix del núvol de pols afecta amb més intensitat les illes orientals.
Dia 25 de juny.
Dia 24 de juny.