Avui dia 1 de juny s'inicia l'estiu climàtic (juny, juliol i agost). De fet, aquesta arribada de l'estiu, meteorològicament parlant, ja s'ha deixat sentir amb força durant les darreres jornades, amb màximes superiors als 30ºC en molts punts de l'interior i prelitoral, juntament amb unes temperatures mínimes també força elevades.
Aquest inici d'estiu climàtic tindrà una continuació entre avui divendres i dissabte, ja que les temperatures seguiran ascendint a tot el país, siguent un xic més soportables arran de mar, amb permís de les marinades. Malgrat tot, les temperatures ens tornaran a donar un respir entre diumenge i dilluns, degut al pas d'un solc d'aire fred en alçada que farà baixar els termòmetres de forma transitòria i ens portarà un augment de la inestabilitat, la qual, es pot traduir amb el retorn d'algunes tempestes i ruixats força generalitzats, sobretot a l'interior i en menys mesura a la costa. En properes previsions ho anirem concretant.
Què ens depara aquest estiu?
Segons un dels models estacionals més utilitzats, el CFS, aquest estiu podria ser una mica més fresc del que marca la mitjana climàtica., de totes formes, això seria a nivell global de Catalunya, ja que hi poden haver excepcions, tal com succeí el passat mes d'abril, on malgrat les pluges abundants que caigueren a la major part del territori, a la nostra comarca i en altres comarques veïnes, la pluja fou escassa.
Pel que fa a les pluges, aquestes podrien ser més abundants, sobretot a la meitat oest de Catalunya. Com sempre, cal recordar que aquestes previsions poden patir canvis dràstics degut a la seva llunyania temporal.
Anomalies en la temperatura superficial pels propers mesos. Clicar per ampliar.
Anomalies en les precipitacions pels propers mesos. Clicar per ampliar.
Comença la temporada d'huracans
Avui, com cada any, també comença la temporada d'huracans a l'Atlàntic Nord i sembla que arriba amb un panorama confús, malgrat les previsions, ja que les temperatures superficials del mar no són particularment fredes ni calentes., així mateix, el Niño, siguent un dels factors primordials per pronosticar la temporada d'huracans, actualment es troba en un estat neutral, com si fos Suïssa.
El mapa inferior, mostra les temperatures superficials del mar a la zona tropical de l'Oceà Atlàntic i del Pacífic oriental a dia 30 de maig. El mapa es va fer amb les dades obtingudes per la NASA, gràcies als sistemes de teledetecció de la Missió Tropical de mesura de pluges i els satèl·lits Terra i Aqua, així com l'instrument WindSAT Marina dels EUA, instal·lat a bord del satèl·lit Coriolis, utilitzat també per la Força Aèria.
Els tons blaus representen la temperatura de l'aigua marina que està per sota dels 27,8ºC, mentre que els tons grocs, taronges i vermells mostren les aigües que estan per sobre d'aquest llindar. Els científics, generalment, consideren que les aigües amb temperatures superiors als 27,8ºC, generen i mantenen els huracans, encara que hi ha excepcions.
Temperatura actual de l'aigua marina. Font: NASA.
Per descomptat, els mesuraments de la temperatura superficial del mar només tenen en compte els primeres centímetres de la capa d'aigua, ja que la quantitat de calor emmagatzemada en grans profunditats és més difícil de mesurar, tot i que també pot ser un factor molt important pel desenvolupament dels huracans.
Tot i que avui és l'inici oficial de la temporada d'huracans, ja s'han format quatre tempestes tropicals al mes de maig, Albert i Beryl a l'Atlàntic i Aletta i Bud al Pacífic.
La Divisió d'Investigació d'Huracans de l'Administració Nacional Oceànica i Atmosfèrica (NOAA) va anunciar, el passat 24 de maig, que s'espera d'una temporada gairebé normal, amb entre nou i quinze tempestes tropicals i entre quatre i vuit huracans. D'acord amb la NOAA, entre el 1980 i el 2010, de mitjana, es van formar 12 tempestes amb nom i sis huracans, inclosos tres grans huracans.
Segons els meteoròlegs dels EUA, no ens hem de deixar enganyar per les tempestes que s'han desenvolupat el passat mes a prop dels EUA, ja que això pot passar en algunes ocasions., no obstant, aquests esdeveniments tenen poc a veure amb les ones tropicals que venen d'Àfrica. Així doncs, aquestes primeres tempestes properes als EUA no són un indicador del que passarà entre l'agost i l'octubre, mesos dominats per les depressions que venen del Cap Verd.
En general, els investigadors creuen que el Niño redueix l'activitat dels huracans i la Niña l'augmenta, així i tot, encara existeixen algunes llacunes al respecte, ja que el Niño afecta al nombre de ciclons tropicals, però no necessàriament ha d'afectar la seva intensitat.
La Niña acaba de finalitzar a principis d'aquesta primavera, i el pròxim fenomen del Niño pot tenir alguns mesos de descans. En el Pacífic oriental, la NOAA preveu una temporada gairebé normal o per sota del normal, amb una probabilitat del 70% que hi hagin de 12 a 18 tempestes tropicals amb de 5 a 9 huracans.