Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 25 de desembre del 2012

Boira d'advecció al Mediterrani a l'hivern

Cel cobert per boira alta i boirines a la badia de Palamós. Imatge mostrada a l'Informatiu de TVE Catalunya d'ahir al migdia.


La imatge superior ens mostra una estampa més típica de la primavera, amb el cel cobert per boira d'advecció, degut al refredament de l'aire càlid que ens va entrar el passat diumenge en capes baixes de la troposfera.
Durant el recorregut per sobre les aigües fresques del Mediterrani, l'aire càlid s'anà saturant de vapor d'aigua a mesura que s'anava refredant, i l'aigua sobrant es transformà en petites gotes convertides en núvols baixos o boira.

Aquests núvols baixos formats per Stratus, feien desaparèixer el paisatge habitual que envolta Palamós i amagaven el cel blau i les Gavarres. Per fer-nos una idea més exacte d'aquesta situació, a continuació us poso una altre fotografia feta des del mateix indret, però sense les boires que ahir tapaven les Gavarres i sense les boirines que enterbolien la visió dels edificis de primera línia de mar.




La boira d'advecció cobria una enorme extensió, ja que anava des de l'Estret de Gibraltar fins al Golf de Lleó, tal com veiem a la imatge inferior captada pel satèl·lit Aqua de la NASA ahir dilluns.




La fotografia següent ens mostra una visió més detallada de la boira cobrint tota la costa catalana. Com que cap a l'interior no hi havia boira i la boira matinal d'irradiació ja s'havia dissipat, també es poden veure els núvols alts que hi havien en forma de bonics plomalls.




Altres dades meteorològiques d'ahir dilluns 24 de desembre a Palamós., temperatura màxima 12,9ºC., mínima 7,9ºC. Estat del cel cobert per boira alta i boirines, amb algunes clarianes al migdia que deixaven veure molts Cirrus vertebratus. Molta rosada. Vent del SO tot el dia, a 15/20km/h de mitjana a les hores centrals. Ratxa màxima de vent 45km/h SO. Estat de la mar amb marejol arran de costa al matí i maror a la tarda. Mar endins hi hagué maror (onatge sig. de 0,81 metres a les 10:20h davant de Blanes). Pressió atmosfèrica màxima 1019hPa, mínima 1015hPa. Humitat relativa màxima 98%, mínima 88%. Dades de meteoclimatic.com i xiom.cat.


Les boirines i la boira alta mig ocultant la costa de Calonge i Platja d'Aro amb marejol a la badia..