Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 3 de desembre del 2012

Un violent tornado EF3 provoca 1 mort i 40 ferits a Taranto (Itàlia)


Vídeo del potent tornado EF3 que afectà la ciutat italiana de Taranto.


Segons la base de dades de fenòmens meteorològics severs a Europa http://essl.org/cgi-bin/eswd/eswd.cgi, el passat 28 de novembre es va formar un inusual tornado de categoria EF3 a Itàlia. El fenomen atmosfèric causà 1 mort, 40 ferits i grans desperfectes a la ciutat de Taranto (sud d'Itàlia), coneguda per la seva gran indústria siderúrgica.

El tornado EF3, amb vents d'entre 219-266 km/h, va ser estimat en base a un estudi de camp fet per un expert en temps violent, després d'estudiar els danys infligits i la visualització dels vídeos.

Cal destacar que la presència d'un tornado d'aquestes característiques és un fenomen molt poc freqüent a Europa i al món en general, amb una freqüència d'aparició de només el 3,4% en el total de tornados que es formen. Tenint en compte que en el passat mes de novembre ja n'hi va haver un altre de molt semblant a l'Algarve, existeix el debat sobre si aquests dos fenòmens són una simple coincidència o bé tenen relació amb el canvi climàtic, ja que segons els models, uns dels efectes de l'escalfament global a llarg termini és l'augment dels fenòmens extrems a tot el món.


Mapa sinòptic del passat 28 de novembre.


El mapa superior ens mostra la situació que acabà generant aquest gran tornado. En ell s'observa una pertorbació profunda al Mediterrani Occidental que enviava vents humits i càlids cap a Itàlia (el típic Sirocco), ja que les isòbares arrencaven des de Líbia. Quan aquest aire càlid i humit en superfície es situà prop de l'aire fred que hi havia en alçada sobre Itàlia, s'activà una potent cèl:lula tempestuosa (possiblement una supercèl·lula) que portava un tornado. Aquest potent tornado s'inicià sota la forma d'una tromba marina que entrà en terra, situació molt similar a la que es va produir a l'Algarve.


Alguns danys causats pel tornado.


El tornado va fer un recorregut molt llarg, de 14 km, i la direcció del moviment era SSW-NNE.

El tornado es va produir al matí i es va abatre sobre els dipòsits de l'acereria Ilva i els cables d'alta tensió de la fàbrica, provocant talls de llum i l'ensorrament d'una xemeneia.
Segons la direcció de la siderúrgica, uns 20 empleats van resultar lleument ferits i acabaren a l'hospital. Un empleat que es trobava sobre una grua no va tenir tanta sort, ja que va morir després que el fort vent fes caure la potent màquina sobre el mar.

"Després del tornado es van escoltar explosions dins de la fàbrica" segons indicà un portaveu de l'alcaldia de Taranto.

Segons Fabiano Amati, responsable local de la protecció civil, sis nens, que es trobaven en una escola d'un barri proper a la acereria, van resultar ferits després del fenomen meteorològic.
La televisió pública va mostrar imatges de llocs i estructures totalment plegades per la força del vent i nombrosos automòbils danyats.



El pas del tornado per la siderúrgica Ilva.