Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 4 de desembre del 2012

Un dimarts poc ventós i amb bonics Cumulus

Cumulus mediocris en transició cap a Cumulus congestus vistos a sobre Calonge aquesta tarda.


El pas d'un sistema frontal, ha fet que avui dimarts el dia hagi començat amb nuvolositat compacte i amb la caiguda d'alguna roina dispersa en molts punts de la comarca. Així mateix, tot i l'obertura de grans clarianes a partir del migdia, al llarg de la tarda han tornat a crèixer algunes nuvolades, degut al vent fluix del SE o rebuf que ha bufat i la presència d'aire fred en alçada.

Tot i l'aspecte amenaçador dels grans cúmulus que hi havien, com els que podeu veure a les fotografies d'avui, només s'han vist algunes virgues i alguna roina esporàdica.

Un altre dels factors destacats d'avui dimarts a Palamós, és la manca de vent que hem tingut durant tot el dia, ha excepció d'alguna ratxa anecdòtica que ha aparegut a mitja tarda.
Aquesta situació de vent en calma o amb rebuf, és un fet que es sol donar molt sovint al Baix Empordà degut a factors orogràfics, quan en altres indrets del país tenen fortes ventades de mestral.


Gràfiques de les dades meteorològiques d'avui dimarts. Font: meteoclimatic.com


A les gràfiques superiors veiem com el vent ha bufat molt fuix durant tot el dia, siguent una mica més destacable entre les dues i les cinc de la tarda. Fixeu-vos sobretot en la gràfica central amb la línia de color blau (el vent) i les dues roses del vent inferiors.

Pel que fa a les temperatures, trobem que les mínimes han remuntat clarament degut al cel ennuvolat que hi havia de matinada. Com a mínima més baixa trobem els 3,9ºC de La Bisbal d'Empordà i com a mínima més alta els 8,0ºC de Sant Feliu de Guíxols.

Si ens fixem en les màximes, aquestes han patit un lleuger descens degut als núvols existents i l'entrada d'aire més fresc. La màxima més alta ha arribat als 16,1ºC a La Bisbal d'Empordà i la més baixa ha sigut precisament a Palamós, amb 13,8ºC.


Cúmulus a sobre Calonge aquesta tarda.


Altres dades meteorològiques d'avui dimarts 4 de desembre a Palamós., temperatura màxima 13,8ºC., mínima 6,6ºC. Vent de component N, a 5km/h de mitjana o calma, durant la major part del dia, amb una ratxa anecdòtica de 48km/h a mitja tarda. Estat de la mar amb mar arrissada arran de costa i amb maror o forta maror mar endins (onatge sig. de 0,60m a les 17:20 davant de Blanes). Pressió atmosfèrica màxima 1019hPa, mínima 1013hPa. Humitat relativa màxima 88%, mínima 55%. Dades de meteoclimatic.com i xiom.cat.


Cúmulus amb la base ben fosca avui a la tarda.


Aquest dimecres a Palamós tindrem un dia amb núvols en varis nivells i grans clarianes. Degut a la presència d'un lleuger rebuf, poden tornar a crèixer alguns cúmulus que deixin alguna roina o virgues en qualsevol moment del dia.

La temperatura mínima i la màxima seran una mica més baixes.

El vent al nostre sector costaner bufarà fluixet amb component nord-oest o restarà en calma, durant la nit/matinada de dimarts a dimecres. Al matí seguirà la mateixa situació. A la tarda bufarà vent fluix de direcció variable., al cap de Creus bufarà mestral a 24/28 nusos. A la nit tindrem la mateixa situació. A mar esperem mar arrissada o marejol arran de costa i maror o forta maror mar endins, amb maregassa entre el nord de Menorca i Sardenya, tot això al llarg de tot el dia.