Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 9 de desembre del 2012

Una setmana amb vents i temperatures molt canviants

Mapa de pressió en superfície previst per divendres al migdia. Es preveu una situació de fort temporal marítim a la façana atlàntica europea.


Al llarg d'aquesta setmana, l'atmosfera presentarà un gran dinamisme degut a la presència d'un anticicló a Rússia, amb pressions en superfície que poden arribar fins als 1052hPa en aquella regió gelada.
Així mateix, tota la façana atlàntica europea estarà afectada per una pertorbació d'enorme extensió, amb pressions d'uns 960hPa, que quedarà bloquejada al mig de l'Atlàntic nord, provocant un temporal intens de l'oest.
Això es notarà en forma d'una gran alteració marítima, forts vents i pluges abundants en aquell sector, especialment durant el divendres.
Cal destacar que el vent pot aixecar mar enorme a Portugal, Galícia, el Cantàbric, al Golf de Bizkaia i a la Bretanya.

Com podeu veure al mapa de l'encapçalament, les isòbares tindran un gran recorregut marítim que anirà des de Groenlàndia fins a Portugal i al Cantàbric, situació que farà aixecar onades cada vegada més grans.


Mapa de temperatura i geopotencial a 850hPa previst per dimarts a les 18:00h. Es preveuen isotermes d'uns -1/-3ºC.


Un altre dels aspectes destacats d'aquesta setmana serà la gran variació de temperatures que tindrem a casa nostre.

Durant aquest dimarts, es preveu que l'anticicló dinàmic de l'oest d'Europa s'allargui de nord a sud altre vegada, provocant una nova glopada d'aire fred de l'interior del continent, amb isotermes d'uns -1/-3ºC a 850hPa., no obstant, aquesta fredorada acompanyada de tramuntana, podrà durar un parell de dies, ja que el divendres l'aire fred serà escombrat per una nova situació de vents més temperats de garbí, amb isotermes d'uns 10ºC a 850hPa., és a dir, en aquelles alçades el divendres poden haver-hi uns 11/13ºC més que el dimarts.

Aquest fet el podeu veure molt bé als dos mapes detallats que hi han a continuació. El primer correspondria al dimarts a les 18:00h i el segon al divendres a la nit.






Mapa de vent en superfície previst per dimarts a la tarda. S'espera tramuntanada.


El mapa superior ens mostra molt clarament la situació de tramuntana prevista per aquest dimarts a l'Empordà, però ja començarà entrar  a partir del vespre/nit d'aquest dilluns.

En el mapa comprobem com el vent pot superar els 20 nusos al nostre sector costaner i els 30 nusos de mitjana al nord del cap de Begur al llarg de la tarda del dimarts.
Aquesta ventada de nord desapareixerà el dimecres i el dijous serà un dia d'impàs, amb un vent de garbí que s'anirà imposant entre fluix i moderat.

I si el dimarts tindrem fort vent de tramuntana, el divendres a Palamós s'espera vent fort de garbí a 12/16 nusos de mitjana, amb alguna ratxa de 30 nusos. Com sol ser habitual, la garbinada aixecarà maror a la nostre badia i forta maror mar endins.


Mapa de ratxes màximes de vent de garbí previst per divendres a les 18:00h.


Pel que fa a les dades meteorològiques d'avui diumenge 9 de desembre a Palamós., temperatura màxima 11,6ºC., mínima 3,2ºC. Estat del cel asserenat. Vent de direcció variable, a 5km/h de mitjana, o calma. Ratxa màxima de vent 29km/h. Estat de la mar amb mar arrissada arran de costa i maror o forta maror mar endins (onatge sig. de 0,93m a les 12:20h davant de Blanes). Pressió atmosfèrica màxima 1026hPa, mínima 1022hPa. Humitat relativa màxima 85%, mínima 49%. Dades de meteoclimatic.com i xiom.cat.