Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dissabte, 8 de desembre del 2012

Una setmana de mànegues al Mediterrani


Mànega molt fotogènica albirada el passat 2 de desembre a Recco (regió de Ligúria), Itàlia.


La darrera setmana a Catalunya el temps ha estat marcat per la fred, la neu abundant que ha caigut al Pirineu, i per les ventades de mestral a molts punts del país. Així mateix, en altres indrets del Mediterrani i a l'Adriàtic, especialment cap a Itàlia, Croàcia, Turquía i Grècia, el solc d'aire fred i les pertorbacions que ha generat al seu pas per aquesta àmplia regió del sud d'Europa, han format grans tempestes acompanyades per molts fenòmens tornàdics, amb les conegudes mànegues o trombes marines com a protagonistes, algunes de molt fotogèniques.

Segons la base de dades de fenòmens meteorològics severs a Europa http://essl.org/cgi-bin/eswd/eswd.cgi, les localitats on s'han albirat aquests fenòmens han estat Pula (Croàcia), Sagiáda (Grècia), Gazipaşa (Turquía), Konaklı (Turquía), Recco (Itàlia), Rogoznica (Croàcia) i n. Brač/n. Hvar (Croàcia).

Com podeu veure al primer vídeo, la mànega de Recco va ser molt fotogènica, ja que fóu filmada de molt a prop. Gràcies a això, s'aprecia molt bé la columna d'aire rotatòria., fins i tot, com que va aparèixer a les cinc de la tarda, el sol estava molt baix i hi havia una manca de llum natural que li configurava un aspecte tenebrós, ajudat per la negror del núvol de tempesta. La seva duració va ser d'uns 8 minuts.


Mapa sinòptic del passat diumenge 2 de desembre, on veiem la borrasca que generà la tromba marina de Recco (Ligúria, Itàlia) i el solc d'aire fred que arriba fins al nord d'Àfrica.




Tromba marina de Recco. Veiem molt clarament la columna d'aire rotatòria.


En el següent vídeo, veurem que des de les localitats de n. Brač/n. Hvar (Croàcia), es van veure dues trombes marines a la vegada penjant del mateix núvol de tempesta, també el passat 2 de desembre: