Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 5 de desembre del 2012

Halo de 46º al Port de Navacerrada

Halo llunar de 22º i halo de 46º. Font: http://apod.nasa.gov/apod/ap121203.html. Autor: Dani Caxete.


La imatge superior ens mostra un estrany halo llunar quàdruple, amb un arc de 22º i un arc de 46º molt més tènue, situació que es sol donar en comptades ocasions.
De fet, segons els càlculs realitzats a partir de 10 anys d'observacions pel Grup Alemany de Recerca d'Halos, a Europa, un halo de 22° es pot veure al voltant de 100 dies a l'any, mentre que l'observació d'un halo de 46º o arc supralateral només es pot veure 4,2 dies a l'any.
La visibilitat d'aquest fenomen óptic també depèn de la ubicació, l'estació i l'extensió de cel que podem veure, sempre amb la presència de Cirrostratus. L'halo es produeix quan la llum de la lluna es refracta a través de cristalls hexagonals de gel presents en aquests núvols alts. La tradició popular ens diu que la seva presència precedeix l'arribada d'un canvi de temps fort, situació que es sol complir moltes vegades.

La imatge d'aquest inusual halo de 46º va ser captada el dissabte passat des del Port de Navacerrada (Madrid), on un cel d'hivern ens mostra una lluna brillant envoltada per quatre arcs.
Lluny també es veu l'estrella Sirius, el cinturó d'Orió i Betelgeuse.


Els halos de la fotografia amb el nom de cada secció.
Font: http://apod.nasa.gov/apod/image/1212/lunararcs_caxete_labelled.jpg