Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 26 de desembre del 2012

Pilar solar a Suècia

Bonic pilar solar vist a Suècia la setmana passada. Font: http://apod.nasa.gov/apod/ap121218.html


El curiós fenomen òptic que apareix a la fotografia d'avui, és un pilar solar vist la setmana passada des de Suècia, amb un bucòlic paisatge nevat en primer pla.

Aquesta columna lluminosa de color daurat que apareix a l'horitzó, es forma per la reflexió de la llum solar o la llum de la Lluna a través dels cristalls de gel presents a l'atmosfera.

Perqué aquesta visió tingui lloc, els cristalls de gel han d'estar horitzontals, amb les superfícies planes i paral·leles. El pilar més comú és el que es forma quan la llum prové del Sol, sobretot quan es troba sota l'horitzó, en aquest cas es denomina pilar solar. Una altre de les causes habituals d'aquest fenomen són les emissions artificials de llum cap al cel, com per exemple, els fanals d'algunes ciutats en zones fredes del Planeta. Menys freqüentment, també pot formar-se amb la llum de la Lluna.

Generalment, el pilar solar es sol produir sota condicions de molt baixes temperatures, durant la caiguda de cristalls de gel hexagonal dels núvols alts o pels mateixos cristalls presents en un cel serè, els quals, voleien cap al terra (fenomen conegut com a pols de diamant) generant una dèbil precipitació i reduïnt la visibilitat.