Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 6 de febrer del 2013

Inundacions al sud d'Àfrica

El riu Limpopo desbordat i la ciutat de Xai-Xai inundada el passat 31 de gener. Font: NASA


Després de diversos dies de pluges torrencials, la part baixa del riu Limpopo s'ha vist desbordada a finals de gener, especialment a prop de la ciutat de Xai-Xai, situada al sud de Moçambic, la qual apareix envoltada d'aigua en la imatge de satèl·lit que veiem al principi.

La ciutat de Xai-Xai es troba a uns 10 quilòmetres de la costa, on el riu Limpopo serpenteja a través d'una plana costanera. A finals de gener, l'aigua tèrbola no en tingué prou omplint el llit del riu, sinó que també es va apoderar dels camps agrícoles propers. L'aigua fangosa, fins i tot, permet veure la reixeta que formen els carrer rectangulars de Xai-Xai.

L'Institut de les Nacions Unides per a la Formació Professional i les Investigacions (UNITAR) ja va preveure la inundació. El 29 de gener, l'institut va informar que la inundació havia assolit les vores septentrionals de Xai-Xai, tot inundant l'aeroport i llargs trams de carreteres.

Les inundacions no es van limitar a la part baixa del riu Limpopo. Segons alguns mitjans informatius, les inundacions també van afectar el riu Zambezi al nord de Moçambic, així com parts de Zimbabwe, Botswana i Sud-àfrica.
El 2 de febrer, l'Agència France-Presse va informar que la xifra de morts a Moçambic havia arribat a 68, i el nombre estimat de persones afectades van des de 180.000 a 250.000.
Diverses fonts de notícies van comparar els actuals nivells d'inundació amb els esdevinguts a l'any 2000, quan les greus inundacions provocaren centenars de morts.