Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 22 de febrer del 2013

Previsió de fred intens, vent fort i alguna volva arran de mar

Mapa de cotes de neu previstes per la matinada del dissabte.


La pertorbació que ens afecta avui divendres a Palamós, exercirà el paper d'imant per l'aire fred que hi ha dipositat a l'interior del continent.
Aquesta pertorbació tractora farà que en les properes hores i, especialment durant la matinada del dissabte, ens arribin isotermes d'uns -6/-7ºC a uns 850hPa i d'uns -30ºC a 500hPa, les quals poden fer devallar la cota neu fins als 200m, tot això tenint en compte que les baixes pressions atmosfèriques poden fer que aquestes isotermes es trobin uns quants metres més avall. A la pràctica, això vol dir que en alguns moments la cota neu pot ser fins al nivell del mar.

Per sort o per desgràcia, depenent del cantó per on es miri, en el moment on la cota de neu sigui més baixa, les precipitacions desapareixeran del nostre sector degut al reforçament del vent del nord, amb la qual cosa, s'espera que tan sols es pugui veure alguna volva anecdòtica arran de mar durant la matinada del dissabte.


Mapa de precipitació prevista per les sis del matí del dissabte.


Com sempre, caldrà estar atents a les previsions actualitzades i als avisos dels mitjans oficials, ja que qualsevol petit moviment retrògrad de la pertorbació que tindrem al Mediterrani occidental, pot fer variar la previsió de cares a menys o més precipitació. Amb els mapes actuals, aquesta precipitació seria purament testimonial arran de mar, però els turons de les Gavarres per sobre d'uns 200m, no es descarta que es vegin lleugerament enfarinats al llarg de la nit/matinada de divendres a dissabte.


Mapa de pressió en superfíce previst per dissabte a les sis del matí, on veiem la pertorbació ben a prop.


Aquestes precipitacions febles deixaran pas, al llarg del cap de setmana, a un temporal de tramuntana molt freda, amb notabe alteració marítima, sobretot mar endins, amb ratxes de vent que poden superar els 40 nusos a l'Empordà, amb valors típics de més 100km/h al nord de l'Alt Empordà. La situació de cru hivern es mantindria els primers dies de la setmana que ve.
A la previsió del cap de setmana s'ampliarà la informació.


Mapa d'isotermes i geopotencial a 850hPa previst per dissabte a les sis del matí. A uns 1320msnm tindrem -7ºC.


Mapa de ratxes de vent del nord previstes per dissabte a les 15:00h. Poden ser d'uns 40 nusos a l'Empordà.