Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 3 de febrer del 2013

La Candelera ens deixa pluja i ratxes de vent huracanades

Resol amb Altostratus i Cumulus congestus sobre el mar ahir a la tarda, amb mar de fons.


Ahir dissabte, dia de la Candelera, el temps ens va portar pluja, fred i tramuntanada. Recordem que la Candelera rep aquest nom perqué és la festa de la llum i es beneeixen candeles, amb la creença que tenen virtuts protectores. Antigament, es repartien candeles beneïdes durant aquest dia.
Tot això es feia seguint un ritus cristià que, a 40 dies del Nadal, commemora la presentació de Jesús al temple de Jerusalem i la Purificació de la seva mare, Maria, siguent un ritus obligatori en la tradició jueva basat en l'oferta i benedicció de candeles de cera. La tradició marca aquest dia com el dia de desmuntar el pessebre i, per tant, el moment en què es dóna per tancat el cicle de Nadal.

Tradicionalment s'ha considerat una data per pronosticar la meteorologia. El 2 de febrer és al punt mig exacte entre l'inici i la fi de l'hivern, per la qual cosa, el poble ha fet del dia un observatori de predicció temporal, com es reflecteix en la coneguda dita "Si la Candelera plora, l'hivern és fora; si la Candelera riu, el fred és viu". Tradicionalment s'ha entès que la intenció del refrany és que si el dia de la Candelera plou o no, la primavera tardarà més o menys en arribar. Una altra interpretació, més assenyada, és que si la nit de la Candelera hi ha lluna nova (és a dir, que no es veu, i és quan la Candelera "plora"), és quan la primavera s'avança; si, per contra, hi ha lluna plena, s'entén que la Candelera "riu" i indica que la primavera tardarà més en arribar. Una variant del refrany és "Quan la Candelera flora, l'hivern fora. I si no flora, ni dins ni fora.", relacionant el dia amb la floració. Font: wikipedia.org


Cumulus congestus i resol sobre el mar ahir a la tarda.


En dades concretes, el sistema frontal que ens creuà la matinada del dissabte com a inauguració de la Candelera, ens deixà algunes quantitats de pluja força destacables si tenim en compte la procedència del front.

Dades de precipitació caiguda durant la nit/matinada de divendres a dissabte al Baix Empordà:

Calonge-Mas Pallí 9,6mm., Calonge 8,2mm., Palamós 8,0mm., La Bisbal d'Empordà 7,8mm., Palamós-La Fosca 7,0mm., Palafrugell 6,8mm., Verges 5,6mm., Sant Feliu de Guíxols 5,0mm., Bellcaire d'Empordà 3,6mm.

Pel que fa a la tramuntana, aquesta va començar a bufar des de primeres hores del dia, reforçant-se notablement a la tarda/vespre, tot assolint algunes ratxes huracanades als indrets més exposats a aquest vent, com a Portbou, on arribaren fins als 148km/h.
També cal destacar que segons l'estació meteorològica instal·lada al port esportiu Marina Palamós, a les 21:30h es va enregistrar un cop de vent de 131km/h.

Ratxes màximes de vent de tramuntada recollides ahir dissabte a l'Empordà:

Portbou 148km/h., Llançà 105km/h., Castelló d'Empúries 101km/h., Sant Pere Pescador 96km/h., Figueres 93km/h., La Jonquera 93km/h., Bellcaire d'Empordà 84km/h., Palamós 81km/h., Calonge 80km/h., Cabanes 78., La Bisbal d'Empordà 70km/h.


Imatge de radar on veiem la pluja que deixava el front a dos quarts de cinc de la matinada del dissabte.


Altres dades meteorològiques d'ahir dissabte 2 de febrer del 2013 a Palamós., temperatura màxima 12,9ºC, mínima 6,7ºC. Estat del cel cobert de bon matí, amb pluja de matinada, i intervals de núvols Altostratus, Stratocumulus i Cumulus de tarda. Pluja 8,0mm. Vent de tramuntana, a 25/30km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 81km/h. Estat de la mar amb marejol o maror arran de costa, mar de fons del nord, i forta maror mar endins (onatge sig. de 1,59m a les 13:20h a Blanes). Pressió atmosfèrica màxima 1011hPa, mínima 1000hPa. Humitat relativa màxima 92%, mínima 45%. Dades de meteoclimatic.com, meteo.cat, marinapalamos i xiom.cat