Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dissabte, 23 de febrer del 2013

Segueix l'exportació de biomassa des del port de Palamós

Piles de biomassa a sobre el port de Palamós. Imatge captada aquesta setmana.


En els darrers anys s'ha fet habitual veure enormes piles de biomassa forestal a sobre el moll Nou per exportar cap a Itàlia, tal com us he comentat en anteriors articles.

Us deixo un vídeo aparegut a TV3 el passat 13 de febrer, el qual pertany al programa "El Medi Ambient", on es parla d'aquesta activitat del port de Palamós.

Resum del vídeo:

L'empresa italiana Enviro carrega quatre mil tones d'estella forestal destinades a una central elèctrica de Sardenya. Allà han substituït part del combustible carbó per estella. Així els compten menys emissions de diòxid de carboni. Se suposa que el bosc tornarà a capturar part del CO2 emès per la central elèctrica.

Luca Corello, comercial Enviro:

"Ahora, por lo que yo sé, en España no tenéis estas políticas...de momento, no tenéis plantas que den un justo precio para quemar la astilla."

A Catalunya només hi ha quatre petites plantes que fan electricitat a partir d'estella forestal. A diferència d'Itàlia, l'energia renovable i les calderes de biomassa no estan subvencionades. Per això, Ener-fust, una societat de propietaris forestals, porta camionades d'estella al port de Palamós, decidits a treure prou profit dels boscos mediterranis perquè la gestió no sigui ruïnosa.

Francesc Matés, Ener-fust:

"Una cosa és la no intervenció al bosc, i l'altra és la intervenció acurada amb plans de gestió. Llavors, aplicant tot això, hi ha fusta de sobres. Quan jo parlo de sobres vull parlar d'unes determinades centrals repartides per tot Catalunya, sense massificar-ho. Que es pugui fer aquesta explotació amb totes les garanties."

Aquestes estelles provenen dels boscos cremats aquest estiu a l'Alt Empordà. Ener-fust espera permisos per engegar la pròpia central elèctrica que consumirà les 30 mil tones d'estella que cada any exporten.
Hi ha molts projectes semblants als despatxos de l'Institut Català d'Energia, on pensen quintuplicar l'electricitat que avui es genera amb biomassa forestal.

Maite Masià, dra. ICAEN:

"Quan marquem uns objectius a un horitzó 2020 es marquen en funció al recurs que tenim. Aquest número no es marca perquè sí, és que tindrem 20 instal·lacions. Si en surten 20 és perquè tenim zones adients per fer la instal·lació on el recurs natural està proper."

Entre 30 i 90 quilòmetres és el radi d'on s'ha d'abastir una central de biomassa forestal perquè no es gasti més energia en l'extracció i transport que la que s'obtindrà.

Carles Gràcia, CREAF:

"Val que no estalviem en emissions de CO2, val que no obtenim molta energia. Però si a sobre posem en risc el futur del nostre bosc per sobreexplotació, que és el que pot passar, evidentment, aquí hi ha un punt molt negatiu que hem de considerar."

Segons el CREAF, els projectes energètics tampoc valoren la pèrdua de fertilitat ni l'erosió dels sòls.

Un reportatge de J. M. Fernández i Joan Palau





Recull d'imatges captades aquesta setmana amb la biomassa del port de Palamós preparada per exportar cap a Itàlia: