Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 18 de setembre del 2014

16 i 17 de setembre: tempestes i temps tropical

Sol i nuvolades a la Fosca el migdia del passat dimarts 16 de setembre. Imatge mostrada al programa Vespre a La 2 (minut 01:20:05).


La situació meteorològica de les dues darreres jornades, ha continuat estant condicionada per la presència d'una pertorbació a l'oest de Portugal.
L'aire càlid i humit que ens envia la mateixa borrasca, ha mantingut una sensació de xafogor molt acusada, malgrat els ruixats tempestuosos que han anat caient. Aquest fet, podria recordar-nos perfectament un país amb clima tropical humit, i encara més s'hi hi afegim la gran proliferació de mosquits que tenim.

Les tempestes que ens han afectat durant la nit/matinada de dimarts a dimecres i el migdia del dimecres, han pogut crèixer amb força gràcies a l'energia alliberada pel mar Mediterrani, i al pas continuat de diferentes línies d'inestabilitat generades per la pertorbació atlàntica.
La nit/matinada de dimarts a dimecres va ser especialment entretinguda, degut al pas d'un tren convectiu o línia de tempestes just per sobre la vertical palamosina, el qual, ens deixà abundant aparat elèctric, talment com si el cel s'hagués convertit en un tub de neó que fa pampallugues perqué està espatllat.
A Palamós, els forts ruixats caiguts entre la nit del dimarts i el migdia del dimecres, ens deixaren un total de 48 mm al centre del nucli antic (51 mm si hi sumem els 3 mm de la nit de diumenge a dilluns).

Tot seguit us poso les dades de precipitació caiguda a la resta del Baix Empordà, entre la matinada del dilluns i la tarda d'ahir dimecres, segons Meteoclimatic:

Sant Feliu de Guíxols 60,0 mm., Palafrugell 50,6 mm., Palamós-La Fosca 48,8 mm., Calonge 34,4 mm., Bellcaire d'Empordà 13,4 mm., Verges 9,8 mm., les Olives 7,4 mm.


Esteles d'avions vistes el migdia del dimarts, com a símptoma del canvi de temps que arribà a la nit..


Mapa de llamps d'ahir dimecres. Observeu la gran abundància de descàrregues elèctriques que vàrem tenir a sobre.


En un alte ordre de coses, les temperatures màximes del passat dimarts 16 de setembre al Baix Empordà, van oscil·lar entre els 29,5ºC de la Bisbal d'Empordà, com a màxima més alta, i els 25,4ºC de Palamós-La Fosca, com a màxima més baixa. Altres màximes caluroses foren els 29,0ºC de Calonge o els 27,8ºC de Torroella de Montgrí.
Pel cantó de les mínimes, el valor més baix el trobem en els 16,0ºC de les Olives., per contra, la mínima més alta es quedà en els 19,3ºC de Calonge-Mas Pallí. Dades de Meteoclimatic.com

Altres dades meteorològiques del passat dimarts 16 de setembre del 2014 a Palamós., temperatura màxima 25,6ºC, mínima 19,1ºC. Estat del cel dominat pel sol fins al vespre. Matí/migdia amb 3/8 Ci, Cs i As, acompanyats per un tímid halo solar i esteles d'avions, i 4/8 Cu i Sc., tarda amb entre 3/8 i 4/8 Ci, Ac, As i Cu., vespre amb cel caòtic 6/8 o 7/8 Ci, As, Ac, Sc i St., nit 8/8 Cb. Precipitació total 17,2 mm coincidint amb la mitjanit. Vent del ENE i del S, a 5/10 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 23 km/h ENE. Estat de la mar amb mar arrissada., mar endins hi havia maror (onatge sig. de 0,7 metres a les 09:00h davant del cap de Begur i de 0,94 metres a les 17:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1013hPa, mínima 1010hPa. Humitat relativa màxima 92%, mínima 80%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Sol i grans nuvolades el migdia del passat dimarts des de La Fosca.


Mar de fons i nuvolades marxant mar endins la tarda d'ahir dimecres.


Per finalitzar el resum, es pot afegir que ahir dimecres 17 de setembre, vàrem tenir un matí assolellat amb 4/8 Ac i Sc, a més de 5/8 Ci, Cs i esteles d'avions. A partir del migdia els núvols es van fer més gruixuts fins a deixar-nos entre 7/8 i 8/8 Cb, Cu i Sc, amb forts ruixats.
A la tarda la tempesta va marxar mar endins i es va veure un arc de Sant Martí cap a llevant, a més, van quedar 3/8 Ci, As i Cu. Al vespre, mirant cap a ponent, també s'observà un Cumulonimbus llunyà.

D'altre banda, tot i que les temperatures màximes que es van registrar a la comarca baixempordanesa, durant ahir dimecres, no fossin especialment altes, la forta xafogor s'encarregà de fer-nos suar de valent.
Aquestes van moure's entre els 26,9ºC de Torroella de Montgrí, com a màxima més elevada, i els 24,7ºC de Palafrugell, com a màxima més baixa.
Les mínimes, per la seva banda, van oscil·lar entre els 17,5ºC de les Olives, com a mínima més fresca, i els 19,1ºC de Palamós-La Fosca, com a mínima més càlida. Dades de Meteoclimatic

Altres dades meteorològiques d'ahir dimecres 17 de setembre del 2014 a Palamós., temperatura màxima 26,0ºC, mínima 17,9ºC. Pluja 30,8 mm. Vent dominant del ESE, a 5 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 39 km/h N (vent de grop al migdia). Estat de la mar amb maror, mar de fons del E., mar endins hi havia maror o forta maror (onatge sig. de 1,05 metres a les 08:00h davant del cap de Begur i de 1,41 metres a les 12:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1012hPa, mínima 1006hPa. Humitat relativa màxima 99%, mínima 72%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


3 fotos de la tempesta d'ahir al migdia marxant mar endins