Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 2 de setembre del 2014

El setembre comença amb l'estiu ben fort

Els núvols baixos que hi havien ahir dilluns a primeres hores, amb escletxes de sol i mar arrissada. Foto mostrada al programa Els Matins de TV3 (minut 50:37).


Ahir dilluns 1 de setembre, primer dia de la tardor climàtica, la situació meteorològica va estar dominada per uns paràmetres típicament estiuencs, amb sol i ambient calurós.
La presència d'una bombolla d'aire càlid subtropical, amb isotermes situades entre els 18/19 graus centígrads a 850hPa ( segons el radiosondatge de Barcelona de les 14:00h ) i el temps assolellat, van fer pujar els termòmetres fins als 34ºC o 35ºC al prelitoral de Girona., com per exemple els 35ºC assolits a Medinyà o els 34ºC de Girona ( Barri Vell ).

A Palamós, el sol i la xafogor també es van fer sentir amb tota la seva força., no obstant, de bon matí es podien observar abundants núvols baixos que cobrien el cel, i algunes tímides clarianes que deixaven veure alguns núvols alts. En total hi havien 7/8 Ci, Sc i St. Aquests núvols es dissiparen ràpidament, fins a deixar-nos un matí assolellat amb algunes franges de núvols alts, amb entre 1/8 i 2/8 Ci i Cc.
A la tarda, el cel serè va donar pas a l'arribada d'alguns núvols prims molt fotogènics, els quals ens deixaren un capvespre amb 3/8 Cc lenticularis i 1/8 Sc.


El bonic capvespre d'ahir dilluns amb Cirrocumulus lenticularis.


Ambient estiuenc a la cala Rovira ahir dilluns a les 11:37 h del matí. Font: càmera del Temps de TV3 ubicada a Platja d'Aro.


En un altre ordre de coses, les temperatures màximes del Baix Empordà també van registrar valors propis de ple estiu en el primer dia del mes de setembre.
La màxima més alta s'enfilà fins als 33,3ºC de la Bisbal d'Empordà, mentre que la màxima més baixa foren els 25,8ºC de Sant Feliu de Guíxols, però, per contra, l'elevat grau d'humitat augmentà la sensació de xafogor prop del mar.
Altres màximes destacades de l'1 de setembre són els 32,7ºC de Torroella de Montgrí, els 32,6ºC de les Olives o els 32,1ºC de Verges.
Pel cantó de les mínimes, aquestes van oscil·lar entre els 16,6ºC de Bellcaire d'Empordà, com a mínima més baixa, i els 20,2ºC de Sant Feliu de Guíxols, com a mínima més càlida. Dades de meteoclimatic

Altres dades meteorològiques d'ahir dilluns 1 de setembre del 2014 a Palamós., temperatura màxima 26,1ºC, mínima 19,4ºC. Vent del N fins a les 09:00h, a 2/5 km/h de mitjana., vent del E a partir de llavors, a 10 km/h de mitjana., vent del SO a partir de les 15:00h, a 10/15 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 27 km/h E. Estat de la mar amb mar plana o arrissada al matí i marejol a la tarda., mar endins hi havia forta maror, mar de fons del N (onatge sig. de 1,88 metres a les 08:00h davant del cap de Begur i de 1,29 metres a les 17:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1016hPa, mínima 1012hPa. Humitat relativa màxima 90%, mínima 61%.(Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


3 fotos més d'ahir dilluns 1 de setembre


Núvols baixos i escletxes de sol, amb mar arrissada a primeres hores del dia. Imatge mostrada al temps de l'Informatiu de TVE Catalunya (minut 02:04).


Núvols baixos i escletxes de sol, amb mar arrissada a primeres hores del dia.


Capvespre amb cirrocúmuls lenticulars.