Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 30 de setembre del 2014

29 de setembre: mar de boira i aiguats

La boira que hi havia el matí d'ahir dilluns mirant en direcció a Sant Esteve de la Fosca i Castell. Imatge mostrada al temps del programa Els Matins de TV3 (minut 53:37).


Tal com es preveia, el temporal de pluges que ha afectat bona part de les nostres comarques, concentrat especialment entre la nit del diumenge i la matinada del dilluns, va generar importants aiguats en nombroses poblacions de Girona i va fer crèixer de forma espectacular alguns rius que normalment baixen amb poca aigua, com per exemple el riu Onyar al seu pas per la capital de la demarcació.

Precipitacions més destacades caigudes a les comarques gironines en 24 h:

· 161 mm a Campllong.
· 154 mm a Celrà.
· 149 mm a Santa Coloma de Farners.
· 149 mm a Vilobí d'Onyar.
· 147 mm a Salitja.
· 145 mm a Sils.
· 133 mm a Vilablareix.
· 132 mm a Fornells de la Selva.
· 125 mm a Navata.
· 124 mm a Girona.
· 116 mm a Vallirana.
· 111 mm al Port de Llançà.
· 105 mm a Cabanes.
· 102 mm a Salt.
· 101 mm a Canet d'Adri.

Font: http://www.324.cat/noticia/2494178/altres/Les-pluges-mes-importants-dels-darrers-anys


El riu Onyar al seu pas per Girona, ahir dilluns 30 de setembre, baixava ple. Autor: Joan Trias Valentí. 
Font: http://www.aragirona.cat/noticia/2014/09/29/123-litres-a-girona-i-119-sortides-dels-bomberes-pels-forts-xafecs


Mar de boira vist ahir dilluns al matí a sobre Palamós.


A Palamós, segons les imatges del radar meteorològic del SMC d'ahir dilluns, els nuclis de precipitació més importants van desfilar al damunt del mar i ens vàrem deslliurar dels aiguats., no obstant, hem tingut una bona ploguda, amb un total de 30 mm recollits a La Fosca i 21 mm al centre del nucli antic, tots ells caiguts en forma de pluja pausada i amb estones de forts ruixats.
Tot i que a la nostre vila la pluja va caure de forma més modesta, cap al nord del Baix Empordà hi va ploure amb forta intensitat. Alguns dels registres més remarcables de la nostre comarca són els 83,2 mm de Verges, els 80 mm de les Olives o els 73 mm de Bellcaire d'Empordà.

Altres dades de precipitació del Baix Empordà, segons la xarxa Meteoclimatic, són els 45 mm de Palafrugell, els 32 mm de Calonge o els 21 mm de Sant Feliu de Guíxols.


Boira a Sant Joan el matí d'ahir dilluns.


I si les precipitacions de la nostre vila no van ser res de l'altre món, de bon matí es va poder gaudir amb l'espectacle màgic que deixà un autèntic mar de boira, el qual ens donà unes imatges fantasmagòriques que canviaren els nostres paisatges i va disminuir la visibilitat de forma evident
Aquestes boires matinals que podeu veure al recull de fotos, són un indicatiu de l'elevat grau d'humitat que deixaren les pluges de la nit anterior i a la presència d'una capa d'inversió tèrmica.

Un altre dels factors destacats de la jornada va ser la mar de fons de llevant. Segons la boia de Puertos del Estado situada al cap de Begur, a les sis del matí hi havia una alçada significant de l'onatge d'uns 1,88 metres.
La forta maror es podia observar clarament a La Fosca, indret que sol presentar un fort onatge en situacions de llevant., en aquest cas, igual com el vespre del diumenge, les onades rondaven els 1,5 metres d'alçada, amb algunes que arribaven als 2 metres.


Mar de fons a La Fosca ahir al matí, amb boirines.


En un altre ordre de coses, les temperatures màximes de la comarca baixempordanesa van establir-se entre els 27,3ºC de Torroella de Montgrí, com a màxima més alta, i els 23,8ºC de Palamós, com a valor més baix.
Les mínimes oscil·laren entre els 16,8ºC de Torroella de Montgrí, com a mínima més curta, i els 18,8ºC de Palamós-La Fosca, com a mínima més alta.Dades de Meteoclimatic

Altres dades meteorològiques d'ahir dilluns 29 de setembre del 2014 a Palamós., temperatura màxima 23,8ºC, mínima 18,4ºC. Estat del cel de bon matí amb boires i boirines 6/8 St, i núvols alts i mitjans Ci, Cs i As 6/8. Matí i migdia assolellats amb 4/8 Ci i Cs, i 4/8 Sc i St. Tarda ennuvolada amb entre 6/8 o 8/8 As, Cu, Sc i St. Plugim al vespre i a la nit. Vent de component N al matí, a 2 km/h de mitjana., tarda amb vent del E i SE, a 5/10 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 27 km/h E. Pressió atmosfèrica màxima 1023hPa, mínima 1020hPa. Humitat relativa màxima 99%, mínima 83%.(Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


3 fotos més de la boira i la mala mar d'ahir al matí