Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 29 de setembre del 2014

28 de setembre: inici del temporal

La mar de fons de llevant i els surfistes que hi havien la tarda d'ahir diumenge a Sant Esteve de la Fosca. Imatge mostrada a l'Espai del Temps de TV3.


Ahir diumenge 28 de setembre, tal com estava previst, es va poder comprobar com el canvi de temps va anar agafant empenta amb el pas de les hores, fins a deixar-nos una nit amb precipitacions moderades i amb moments de marcada intensitat., a més, l'estat de la mar es va anar alterant progressivament, fins a deixar-nos forta maror a la tarda/vespre.
Aquesta alteració marítima, amb mar de fons d'entre xaloc i llevant, va ser aprofitada per nombrosos surfistes que es trobaven a Sant Esteve de la Fosca, indret on foren captades les fotografies que podeu veure.

Tot i que hi van haver altes pressions de fins a 1023hPa en superfície, la situació meteorològica de les darreres i properes hores és un clar exemple que la presència d'un anticicló algunes vegades no és sinònim de temps estable.
L'existència d'una línia d'inestabilitat, creada entre l'aire temperat i humit del Mediterrani que ens arriba gràcies a una situació d'entre llevant i xaloc, i l'aire fred en altura que hi ha a sobre la península, amb isotermes de -14ºC a 500hPa, han estat suficients per fer crèixer grans nuvolades.
Els forts ruixats que hem tingut, ja han descarregat quantitats molt destacables al nord del Baix Empordà durant la passada nit, com per exemple els 80 mm de les Olives o els 70 mm de Bellcaire d'Empordà.
A Palamós, durant la passada nit/matinada han caigut varis ruixats que han donat 20 mm al centre del nucli antic i 26 mm a La Fosca, amb moments de forta intensitat.
Per avui dilluns, després d'una pausa en les properes hores, es preveu que les precipitacions puguin tornar a reforçar-se al final del dia, tot i que no es descarta algun petit ruixat a partir del migdia.


Mar de fons a La Fosca i cel cobert. Imatge d'ahir a la tarda.


En un altre ordre de coses, les temperatures màximes del Baix Empordà d'ahir diumenge, van mantenir-se molt a ratlla, ja que la màxima més alta foren els 22,1ºC de Sant Feliu de Guíxols, i la màxima més baixa assolí 20,1ºC a Les Olives i a Verges.
Per la banda de les mínimes, aquestes es recuperaren clarament degut als núvols i a l'aire més temperat. El valor més fred cal anar a buscar-lo a Bellcaire d'Empordà, amb 11,3ºC, i la mínima més alta van ser els 19,3ºC de Calonge-Mas Pallí. Dades de Meteoclimatic

Altres dades meteorològiques d'ahir diumenge 28 de setembre del 2014 a Palamós., temperatura màxima 21,6ºC, mínima 18,0ºC. Estat del cel amb alguna tímida clariana a primera hora, amb 6/8 Ci, esteles d'avions, Ac i Cu, i caiguda de quatre gotes., durant la resta del dia hi hagueren 8/8 As, Cu, Ns, Sc i St, amb petits plugims, però a la nit caigueren forts ruixats. Pluja 19,8 mm (26 mm a La Fosca). Vent de direcció NNO de matinada i al matí, a 2/5 km/h de mitjana., a la tarda vent del NE i del E, a 5/10 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 23 km/h E. Estat de la mar amb mar arrissada o marejol al matí, i forta maror a la tarda/vespre, amb ones de 1,5 metres, mar de fons de l'est o sud-est., mar endins hi havia maror al matí i forta maror al vespre (onatge sig. de 0,7 metres a les 11:00h davant del cap de Begur i de 1,41 metres a les 21:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1023hPa, mínima 1021hPa. Humitat relativa màxima 97%, mínima 89%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Surfistes aprofitant la mar de fons, amb les restes del castell de Sant Esteve de la Fosca a sobre el penya-segat, el qual es troba en procès de consolidació.