Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 8 de setembre del 2014

Diumenge estuva i bòlid, dimarts 3ª superlluna

La Lluna visible al 93,4% ahir diumenge al vespre.


Demà dimarts 9 de setembre, tal com ja havia comentat en anteriors articles, tindrem l'oportunitat de contemplar la tercera i última superlluna d'aquest any. Les anteriors van tenir lloc el 12 de juliol i el 10 d'agost.

Igual que en les altres ocasions, el fenomen que es produirà demà dimarts, farà que el nostre satèl·lit es vegi des de la Terra un 14% més gran i un 30% més brillant, coincidint amb el seu "perigeu", tot donant un altre espectacle al cel nocturn.
Com que la Lluna segueix una trajectòria el·líptica al voltant de la Terra, en certes ocasions aquesta es troba més propera o més lluny de nosaltres. Quan es troba en el seu punt de màxim acostament s'anomena "perigeu" i quan es troba més allunyada s'anomena "apogeu".
En el perigeu la Lluna és al voltant de 50.000 quilòmetres més a prop que quan es troba a l'apogeu. Així, les llunes plenes que coincideixen amb el perigeu de l'òrbita de la Lluna, les observem d'aquesta manera tan extraordinària.

Segons la NASA, "en termes generals, les llunes plenes succeeixen prop del perigeu cada 13 mesos i 18 dies, així que no és tan inusual". De totes formes, aquesta serà l'última ocasió que tinguem en aquest 2014 d'observar una superlluna. Després d'això, caldrà esperar fins el 28 de setembre del 2015 per tornar a contemplar una Lluna tan brillant i grandiosa com aquesta.


La Lluna visible al 93,4% ahir diumenge al vespre sobre Palamós.


Concretament, la lluna plena tindrà lloc a les 03:38h de la matinada del dimarts i es produirà unes 22 hores després del perigeu, moment de màxima aproximació a la Terra en la seva òrbita el·líptica.
Durant la matinada passada, a les 05:29h, la Lluna va arribar al perigeu, a una distància de la Terra de 358.389 km, quedant una mica més lluny de la Terra que la superlluna que hi va haver el mes d'agost.
A Palamós, es preveu que la superlluna apareixi per l'horitzó de llevant a les 20:16h de demà dimarts. Avui dilluns, el nostre satèl·lit natural sortirà a les 19:39h, amb un part visible del 98,15%.

I si demà la protagonista dels nostres cels serà la superlluna, ahir diumenge, poc abans de les set del matí, alguns afortunats matiners van poder gaudir d'una autèntica sorpresa astronòmica en forma de bòlid, el qual es va poder veure a la nostre zona, entre d'altres indrets.

Vegeu la notícia: http://www.324.cat/noticia/2482339/catalunya/Albiren-un-bolid-espectacular-al-cel-de-Catalunya


Núvols baixos i boirines ahir diumenge a la tarda a sobre les Gavarres, amb forta xafogor.


Parlant del temps passat, cal ressaltar que ahir diumenge 7 de setembre, el dia fou especialment xafogós i majoritàriament assolellat, amb una elevada humitat relativa que es situà entre el 84% i el 94% durant tota la jornada.
La mateixa humitat i els vents de mar, ajudaren a la formació de núvols baixos i boirines que quedaren enganxades als relleus litorals, sobretot al migdia i primeres hores de la tarda, tot reduïnt de forma notable la visibilitat, tal com podeu observar a la foto superior.

En un alte ordre de coses, les temperatures màximes del Baix Empordà van oscil·lar entre els 30,7ºC de la Bisbal d'Empordà, com a màxima més alta, i els 25,1ºC de Calonge-Mas Pallí, com a màxima més baixa. Altres màximes remarcables foren els 30,1ºC de Torroella de Montgrí, els 29,9ºC de les Olives o els 28,5ºC de Calonge.
Per la banda de les mínimes, el valor més baix el trobem en els 17,6ºC de les Olives., així mateix, la mínima més alta es quedà en els calurosos 20,8ºC de Calonge-Mas Pallí. Altres mínimes tropicals foren els 20,4ºC de Sant Feliu de Guíxols o els 20,1ºC de Palamós. Dades de Meteoclimatic.com

Altres dades meteorològiques d'ahir diumenge 7 de setembre del 2014 a Palamós., temperatura màxima 26,3ºC, mínima 20,1ºC. Estat del cel amb domini del sol i nuvolositat variable, amb 2/8 Ci, Sc i St al matí., al migdia 6/8 Ci, i 5/8 Sc i St, amb boirines., tarda amb 5/8 Ci, i 2/8 Sc i St. Vent del E i SE fins al matí, a 5/10 km/h de mitjana., vent del S i SO a la tarda, a 10 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 23 km/h SO. Estat de la mar amb mar arrissada o un xic de marejol., mar endins hi havia marejol (onatge sig. de 0,47 metres a les 09:00h davant del cap de Begur i de 0,35 metres a les 12:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1012hPa, mínima 1010hPa. Humitat relativa màxima 94%, mínima 84%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)