Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 9 de setembre del 2014

8 de setembre: més xafogor i nuvolades llunyanes

Cumulonimbus vist ahir a la tarda des de Romanyà de la Selva mirant cap al nord-est. Aquesta tempesta afectava el nord de l'Alt Empordà.


Ahir dilluns 8 de setembre, a Palamós vàrem estrenar setmana amb els mateixos ingredients meteorològics dels dies precedents, és a dir, amb forta xafogor, sol i alguns intervals nuvolosos.
Tal com podeu apreciar a la foto superior i a les de més avall, el pas d'una línia d'inestabilitat generada per la pertorbació que hi ha anclada a l'oest de la península, a més de la presència de capes d'humitat relativa que arriben al 95/100% en nivells baixos i mitjans de la troposfera, va generar durant la tarda el creixement de potents núvols de tempesta cap a l'interior de Girona, els quals, es desplaçaren en direccció oest impulsats pels vents forts de ponent que bufen en altura., aquest fet provocà que alguns ruixats arribessin ben vius a l'interior i a la costa nord de l'Alt Empordà.
Les potents nuvolades es podien albirar des de la nostre zona mirant en direcció nord i nord-est.

Dades de precipitació caiguda ahir dilluns a Girona, segons Meteoclimatic:

Castellfollit de la Roca 28,4 mm., Boadella d'Empordà 27,0 mm., la Jonquera 16,4 mm., Castelló d'Empúries 14,7 mm., Llançà 13,0 mm., Darnius 10,9 mm., Figueres-Castell de Sant Ferran 7,6 mm., Llanars 5,8 mm., Ribes de Freser 1,8 mm.


Núvols baixos i sol, amb molta gent a la platja ahir a les 16:43 h. Font: càmera del Temps de TV3 ubicada a Platja d'Aro.


A Palamós i a les poblacions veïnes, la forta xafogor i algunes hores de sol a partir del migdia, provocaren que es respirés un ambient típicament estiuenc que omplí les platges, tal com podeu veure a la imatge superior.
A la nostre vila, el dia començà amb tan sols 3/8 Ci i esteles d'avions, juntament amb 1/8 Ac, Cu, Sc i St. Ràpidament, els núvols es van fer més destacats deixant-nos un matí amb poc sol., en total, hi havien entre 5/8 i 6/8 Ci, Ac, Cu, Sc i St, amb boirines i bancs de boira sobre el mar.
A partir del migdia i al llarg de la tarda el sol fou el protagonista, amb intervals nuvolosos en varis nivells formats per 2/8 Ci, i 3/8 Ac, Cu, St i Sc.
A la nit els núvols es van fer més gruixuts, però tan sols arribà a caure algun plugim inapreciable i de poca durada.


Sol, amb núvols de tempesta al darrera de les Gavarres ahir dilluns a la tarda.


Pel que fa a les temperatures del Baix Empordà, aquestes foren plenament estiuenques i molt xafogoses., a més, hi hagueren moltes mínimes tropicals.
La màxima més alta arribà als 31,3ºC de la Bisbal d'Empordà, i la màxima menys càlida foren els 26,0ºC de Palamós-la Fosca, no obstant, cal destacar que a la vila palamosina s'arribà a una humitat relativa del 96%, provocant que el nostre cos notés una temperatura de xafogor de 38ºC !
Altres màximes del dia van ser els 31,2ºC de Torroella de Montgrí, els 30,7ºC de les Olives o els 29,7ºC de Calonge.
Per la banda de les mínimes, aquestes van moure's entre els 19,0ºC de les Olives, com a mínima més curta, i els 21,8ºC de Sant Feliu de Guíxols, com a mínima més insuportable.
Altres mínimes tropicals van ser els 21,2 de Calonge-Mas Pallí o de Palamós, els 20,8ºC de Palafrugell o els 20,5ºC de Torroella de Montgrí. Dades de Meteoclimatic


Cumulonimbus vist ahir a la tarda des de Romanyà de la Selva mirant cap al nord-est.


Altres dades meteorològiques d'ahir dilluns 8 de setembre del 2014 a Palamós., temperatura màxima 26,6ºC, mínima 21,2ºC. Vent de component E i S, a 10 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 23 km/h S. Estat de la mar amb mar arrissada., mar endins hi havia maror o marejol (onatge sig. de 0,7 metres a les 10:00h davant del cap de Begur i de 0,35 metres a les 19:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1016hPa, mínima 1011hPa. Humitat relativa màxima 96%, mínima 73%.(Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Cumulonimbus vist ahir a la tarda des de Romanyà de la Selva mirant cap al nord-est.