Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dissabte, 27 de setembre del 2014

26 de setembre: un dia radiant a l'Empordà

Vista de Cadaqués el passat divendres 26 de setembre al migdia. Imatge mostrada a l'Espai del Temps de TV3.


El divendres 26 de setembre, vàrem tenir un dia radiant a l'Empordà, tal com podeu comprovar a les fotografies captades a la zona del cap de Creus, entre el Port de la Selva i Cadaqués.
El vent fresc i sec de tramuntana, va bufar fluix i amb alguns cops moderats en aquest sector de l'Empordà, deixant una atmosfera nítida i una visibilitat excel·lent.
Tal com sol ser habitual, els colors que dominaren el paisatge foren el blau del mar i del cel, a més de les característiques cases mediterrànies vestides de blanc, les quals apareixen envoltades pel color verd dels pins i els colors obscurs de la massa pètria del cap de Creus.
A mar, s'observà mar arrissada a dins d'abric de les cales i badies protegides de la tramuntana, no obstant, a poca distància de la línia costanera el Mediterrani es veia alterat, amb marejol o un xic de maror.

Cal destacar que l'alteració marítima dels darrers dies en aquesta zona, segons es pot observar a la fotografia següent realitzada al Port de la Selva, ha anat acumulant restes de la planta marina coneguda com a "alga dels vidriers", "altina" o "posidònia" (Posidonia oceanica), la qual és un indicador excel·lent del bon estat de l'ecosistema i les aigües marines.


Restes de posidònia a la badia de Port de la Selva, amb marejol aixecat per la tramuntana i algun núvol alt el divendres al matí.


Un altre factor a tenir en compte de la jornada del divendres 26 de setembre, va ser la confirmació que el temps estiuenc ha desaparegut de les zones de muntanya i que a la costa també anem pel mateix camí.
Si al cap de Creus el vent del nord era força fresc, cap al Pirineu es van llevar amb moltes mínimes que arribaren a baixar fins als zero graus a les zones de vall, i en algun cas per sota, com per exemple els -2,1ºC de Das o els 0,1ºC de Queixans o de Nuria. Dades de Meteocat i Meteoclimatic

En relació al temps que vàrem tenir més al sud, a Palamós, cal destacar que el dia també fou assolellat i radiant. Al matí només apareixeren alguns núvols alts passatgers que desfilaren ràpidament cap al sud, amb entre 3/8 i 4/8 Ci i esteles d'avions. A la tarda tan sols aparegué 1/8 Ci.

En un alte ordre de coses, les temperatures màximes d'ahir divendres 26 de setembre al Baix Empordà, van oscil·lar entre els 25,9ºC de Torroella de Montgrí, com a màxima més alta, i els 22,2ºC de Palamós, com a màxima més baixa.
Pel cantó de les mínimes, el valor més baix el trobem en els freds 12,0ºC de Bellcaire d'Empordà, per contra, la mínima més alta es quedà en els 16,3ºC de Sant Feliu de Guíxols. Dades de Meteoclimatic.com


El Port de la Selva el passat divendres.


Altres dades meteorològiques del divendres 26 de setembre del 2014 a Palamós., temperatura màxima 22,2ºC, mínima 15,2ºC. Vent del ENE fins a les 20:00h, a 10/15 km/h de mitjana, però amb marcades fluctuacions d'intensitat., a partir de llavors vent del NO, a 5 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 32 km/h ENE. Estat de la mar amb mar arrissada o un xic de marejol., mar endins hi havia maror (onatge sig. de 1,05 metres a les 12:00h davant del cap de Begur). Pressió atmosfèrica màxima 1023hPa, mínima 1021hPa. Humitat relativa màxima 79%, mínima 47%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Més fotos de Cadaqués fetes ahir divendres 26 de setembre