Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 20 d’agost del 2015

19 d'agost: sol, aigües cristal·lines i núvols decoratius

Temps assolellat, aigües cristal·lines i alguns cúmuls decoratius ahir al migdia a La Fosca. Foto mostrada a l'Espai del Temps de TV3.


Ahir dimecres 19 d'agost, l'allunyament de l'embossament d'aire fred en altura i el fet que l'anticicló de les Açores ens comencés a abraçar en forma de falca, van fer possible el retorn de l'estabilitat atmosfèrica.
Gràcies als nostres baròmetres, l'arribada de l'anticicló es va notar clarament, ja que la pressió en superfície va anar pujant paulatinament fins als 1018hPa a Palamós.
Aquesta pujada de la pressió en superfície, ahir dimecres va venir acompanyada per un temps dominat pel sol, no obstant, tal com es preveia, van anar creixent alguns núvols baixos del gènere Cumulus, però la manca d'unes condicions adequades pel seu desenvolupament, va fer que s'acabessin estratificant i generaven Stratocumulus.
Concretament, a 1ª hora del dia es van observar 3/8 Ci, Cc, juntament amb 2/8 Cu i Sc. Durant el matí els núvols baixos anaren a més, fins a deixar entre 3/8 i 4/8 Cu (humilis i mediocris) i Sc stratiformis.
A partir del migdia els núvols baixos van anar a menys, amb entre 2/8 i 3/8 Cu i Sc, siguent més destacats a l'oest de Palamós que no pas en el sector de llevant.
A la tarda el cel va quedar gairebé serè, amb només 1/8 Sc, malgrat tot, al vespre van tornar a augmentar els núvols baixos, amb 5/8 Sc.

A part del sol i aquests núvols decoratius, l'altre protagonista del dia va ser el vent de component nord que va bufar entre fluix i moderat durant el matí. Aquest fet va mantenir la xafogor a ratlla i va facilitar que les aigües marines presentessin un aspecte cristal·lí, tot això tenint en compte que la pluja caiguda en dies anteriors no va enterbolir l'aigua, ja que va caure de manera pausada i no va arrossegar sediments cap al mar, a més, aquesta es va anar infiltrant a poc a poc en el terra.

En un altre ordre de coses, per les properes jornades s'espera que l'estiu es reforci, ja que l'ambient assolellat i l'arribada d'isotermes d'entre 15 o 20ºC a 850hPa, faran que la calor i la xafogor vagin en augment.
En relació al possible canvi de temps que es veia pel proper diumenge, a hores d'ara es preveu que el front arribi molt desgastat. A Palamós els seus efectes els notarem en forma d'una lleugera baixada de temperatures i amb l'entrada de tramuntana fluixa, amb algun cop moderat de cares al dilluns.


El temps assolellat d'ahir al migdia va ajudar a que hi hagués una bona afluència de banyistes a La Fosca.


D'altre banda, les temperatures màximes registrades ahir dimecres 19 d'agost al Baix Empordà, van ascendir 2 graus de mitjana, comparades amb les del dia abans.
En aquest sentit, els 28,9ºC de Les Olives van ser la màxima més alta del dia, en canvi, la màxima més baixa foren els 24,9C de Calonge-Mas Pallí.
Pel cantó de les mínimes, veiem com aquestes van ser entre 1 i 2 graus més baixes que les del dia anterior, però a Palamós va ser 1,6ºC més elevada que la del dia abans.
Els 14,5ºC de Monells o de La Tallada d'Empordà, van ser les mínimes més fresques, per contra, els 19,1ºC de Palamós van ser la mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades ahir dimecres 19 d'agost al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Tallada d'Empordà 28,4ºC (15,4ºC)., La Bisbal d'Empordà 28,1ºC (14,5ºC)., Monells 28,1ºC (14,5ºC)., Torroella de Montgrí 28,0ºC (15,4ºC)., Castell d'Aro 26,8ºC (15,6ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dimecres 19 d'agost del 2015 a Palamós., temperatura màxima 25,9ºC, mínima 19,1ºC. Vent: fins les 06:00h va bufar vent del SO, a 5 km/h de mitjana., a partir de llavors vent del NNO i NO, a 15 km/h de mitjana., a partir de les 13:00h vent del S i SO, a 10 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 34 km/h NNO. Estat de la mar amb mar arrissada al matí i un xic de marejol a la tarda., mar endins hi havia maror o marejol (onatge sig. de 0,94 metres a les 08:00h davant del cap de Begur i de 0,47 metres a les 18:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1018hPa, mínima 1016hPa. Humitat relativa màxima 79%, mínima 45%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Temps assolellat, alguns cúmuls decoratius i aigües cristal·lines ahir dimecres a La Fosca.