Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 26 d’agost del 2015

24 i 25 d'agost: les banderes grogues deixen pas a l'estiu

Banderes grogues degut a la mar de fons a les platges palamosines el passat dilluns, excepte a la Platja Gran. Font: http://interior.gencat.cat/.content/home/030_arees_dactuacio/proteccio_civil/platges/fsvisor/index.html


Els dos primers dies de l'última setmana d'agost, tot i que han estat dominats per un temps assolellat, encara s'han pogut observar algunes variacions en el temps, sobretot durant el primer dia de la setmana, com per exemple la presència de mar de fons i l'entrada de tramuntana durant la nit del dilluns.

Malgrat aquests petits canvis de temps, a partir d'avui dimecres hem començat un període de temps estable i calorós que revifarà l'estiu, almenys fins a principis de la setmana que ve.
L'entrada d'isotermes d'entre 18/20ºC a 850hPa i la formació d'un pont anticiclònic, ens garantirà un temps assolellat i unes temperatures que aniran pujant cada dia que passi, sobretot cap a l'interior de la comarca.
A Palamós es preveu que les temperatures màximes es mantinguin a ratlla, ja que demà dijous, igual com succeeix avui dimecres, tindrem vent de garbí moderat a les hores centrals de la jornada.

Aquest temps plenament estiuenc podria patir una garrotada a partir de la setmana vinent, ja que l'anticicló de les Azores podria pujar de latitud i enviar-nos una advecció d'aire fresc, acompanyada per algunes precipitacions producte de l'arribada d'una pertorbació, a més, poden entrar aires frescos de tramuntana en posterioritat.


Temps assolellat i algun cúmul decoratiu el passat dilluns a primeres hores de la tarda. Font: càmera web de Sant Antoni de Calonge.


D'altre banda, tal com podeu veure a la imatge que encapçala aquest post, el passat dilluns 24 d'agost, la mar de fons del SE, amb ones de 0,5 metres, i els corrents marins, van fer que es mantinguessin posades les banderes grogues per precaució al bany a totes les platges del municipi, exceptuant a la Platja Gran, indret resguardat d'aquests tipus de situacions.
En relació a l'estat del cel, a primera hora del dia ens vàrem llevar amb molta rosada i un cel gairebé serè, amb tan sols 1/8 Ci i St, tot i que mirant cap a l'interior s'apreciava una mica de boirina.
Al llarg del matí el cel es va mantenir asserenat, però al migdia van crèixer 2/8 Cu i Sc, siguent més destacats mirant cap a l'oest.
A la tarda la nuvolositat va augmentar amb entre 2/8 i 4/8 Cu i Sc, a més, al vespre el cel va quedar quasi tapat amb 6/8 Cu i Sc.


Temps assolellat, mar de fons i banyistes el passat dilluns a les quatre de la tarda. Al fons a l'esquerra s'observa la bandera groga. Font: càmera del Temps de TV3 ubicada a Platja d'Aro.


En un altre ordre de coses, les temperatures màximes registrades el passat dilluns 24 d'agost al Baix Empordà, van ser 3 graus més baixes de mitjana cap a l'interior, comparades amb les del dia abans, però a la costa es van mantenir estables.
Els 30,2ºC de Calonge van ser la màxima més alta del dia, en canvi, la màxima més baixa foren els 26,3ºC de Palamós-La Fosca.
Pel cantó de les mínimes, veiem com aquestes van baixar entre 1 i 4 graus, comparades amb les del dia abans, siguent la baixada més important a l'interior que no pas a la costa.
En aquest sentit, els 14,4ºC de Monells van ser la mínima més fresca, i els 21,1ºC de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dilluns 24 d'agost al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Tallada d'Empordà 28,8ºC (16,4ºC)., Torroella de Montgrí 28,3ºC (17,3ºC)., Castell d'Aro 28,2ºC (18,8ºC)., Monells 27,8ºC (14,4ºC)., La Bisbal d'Empordà 27,7ºC (17,3ºC).

Altres dades meteorològiques del passat dilluns 24 d'agost del 2015 a Palamós., temperatura màxima 26,7ºC, mínima 20,9ºC. Vent: fins les 08:00h va bufar vent de direcció variable, a 2 km/h de mitjana, amb estones de calma., a partir de llavors vent del E, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 11:00h vent del NE, a 15 km/h de mitjana., a partir de les 20:00h vent del NNO, a 10/15 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 37 km/h NE. Estat de la mar amb maror, mar de fons de l'est (ones de 0,5 m)., mar endins hi havia forta maror (onatge sig. de 1,52 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 1,41 metres a les 14:00h i de 1,64 metres a les 20:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1015hPa, mínima 1004hPa. Humitat relativa màxima 94%, mínima 46%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Temps assolellat i cel serè, amb gent a la platja, ahir dimarts a primeres hores de la tarda. Font: càmera web de Sant Antoni de Calonge.


Per rematar aquest resum meteorològic, falta afegir que ahir dimarts 25 d'agost, la mar de fons de les dues jornades anteriors va anar molt a la baixa, quedant tan sols un xic de marejol. Aquest fet va fer desaparèixer les banderes grogues que havien onejat a la majoria de platges del nostre litoral.
A part de la millora de l'estat de la mar, l'alte portagonista del dia van ser les mínimes notablement fresques que es van registrar cap a l'interior, on hi destaquen els 12,3ºC assolits a Castell d'Aro i a Monells.

En relació a l'estat del cel, a primera hora del dia només es van observar 1/8 Cc i 1/8 Sc.  El domini del sol va ser absolut durant la resta del dia, amb un matí i una tarda asserenades, no obstant, al migdia es van veure 1/8 Cu i Sc decoratius.

D'altre banda, les temperatures màximes registrades ahir dimarts 25 d'agost al Baix Empordà, van tenir comportaments diferents segons l'indret., per exemple, a Monells la màxima es va mantenir estable, a La Tallada d'Empordà va ser 1,5ºC més baixa i a La Bisbal d'Empordà va ser 4 dècimes més elevada, comparades amb les del dia anterior.
Els 28,1ºC de La Bisbal d'Empordà o de Les Olives van ser les màximes més altes del dia, en canvi, la màxima més baixa foren els 23,2ºC de Calonge-Mas Pallí.
Pel cantó de les mínimes, veiem com aquestes baixaren entre 2 i 3 graus, però a Castell d'Aro la mínima va ser 6,5ºC més baixa.
En aquest sentit, els 12,3ºC de Castell d'Aro o de Monells van ser les mínimes més fresques, en canvi, els 18,9ºC de Palamós es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades ahir dimarts 25 d'agost al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 28,1ºC (13,7ºC)., Monells 27,9ºC (12,3ºC)., Castell d'Aro 27,9ºC (12,3ºC)., La Tallada d'Empordà 27,3ºC (13,3ºC)., Torroella de Montgrí 26,7ºC (13,9ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dimarts 25 d'agost del 2015 a Palamós., temperatura màxima 24,1ºC, mínima 18,9ºC. Vent: de matinada vent del NO, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 08:00h va bufar vent de direcció variable, a 2 km/h de mitjana., a partir de les 10:00h vent del ESE, a 10 km/h de mitjana., a partir de les 21:00h vent del SO i OSO, a 5 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 27 km/h ESE. Estat de la mar amb marejol, mar de fons del S., mar endins hi havia maror o marejol (onatge sig. de 0,82 metres a les 08:00h davant del cap de Begur i de 0,47 metres a les 18:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1019hPa, mínima 1016hPa. Humitat relativa màxima 87%, mínima 48%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Temps assolellat i lleugera mar de fons ahir dimarts a les tres de la tarda. Font: càmera del Temps de TV3 ubicada a Platja d'Aro.