Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 10 d’agost del 2015

9 d'agost: l'estiu s'arronsa

El cel ennuvolat que hi havia ahir diumenge a la tarda. Foto mostrada a l'Espai del Temps de TV3.


Ahir diumenge 9 d'agost, tal com es preveia, gràcies a l'aire fresc que va entrar al darrera del sistema frontal del dissabte, juntament amb el fet que el cel es mantingués ennuvolat, va propiciar que les temperatures màximes assolissin uns valors inèdits durant aquest estiu, ja que els registres més elevats de la nostre comarca es van quedar entre els 26/27 graus celsius.
A Palamós i al Baix Empordà en general, es pot afirmar que la calor canicular ens va donar un respir, a més, les restes d'inestabilitat que van romandre a l'atmosfera van deixar algun ruixat al matí, alguna roina a la tarda/vespre i nous ruixats un xic més destacats a la nit, en aquest cas deguts a la formació d'una àrea de convergència de vents.

A la nostre vila es va complir la dita que diu "De mica en mica s'omple la pica", ja que entre els ruixats del dissabte i els ruixats del diumenge encara hem pogut regar una mica el terreny, amb un total de 4,2 mm recollits al centre del nucli antic de Palamós i uns gens menyspreables 8,8 mm a La Fosca.

Altres dades de precipitació caiguda al Baix Empordà ahir diumenge, segons Meteocat i Meteoclimatic. Entre parèntesis apareix la suma de la pluja caiguda entre el dissabte i el diumenge:

Les Olives (Garrigoles) 0,8 mm (35,2 mm)., Verges 3,0 mm (32,2 mm)., Monells 3,7 mm (29,9 mm)., La Tallada d'Empordà 2,4 mm (27,5 mm)., La Bisbal d'Empordà 7,3 mm (22,9)., Torroella de Montgrí 3,9 mm (22,1)., Calonge-Mas Pallí 1,6 mm (20,6 mm)., Palafrugell 1,0 mm (15,6 mm)., Calonge 1,6 mm (15,5) mm., Castell d'Aro 5,8 (11,6 mm).


Imatge del radar meteorològic d'ahir diumenge a les onze de la nit. Veiem ruixats a la nostre àrea.


Cel ennuvolat i amenaçador observat ahir diumenge al matí (a les 08:41h). Font: càmera del Temps de TV3 ubicada a Sant Daniel (Calonge). 


Per avui dilluns, els mapes del temps ens indiquen que a partir de mig matí/migdia encara es poden formar alguns núvols baixos en el nostre sector.
Per demà dimarts i el proper dimecres, el sol podria fer acte de presència la major part de la jornada, amb temperatures i xafogor a l'alça, degut al vent de garbí o llebeig que bufarà fluix, amb algun cop moderat, a partir del migdia.
Aquest augment de la calor que es mantindrà durant el dimecres es preveu que sigui transitori, ja que entre la nit del dimecres i el dijous vinent podria arribar-nos una pertorbació força més activa que les darreres que ens han visitat. Aquesta situació pot deixar-nos ruixats tempestuosos de caràcter intens i una nova devallada de les temperatures, a més, en dies posteriors no es veu que hagi d'arribar cap altre calorada important.

El major dinamisme atmosfèric que tindrem pels propers dies, vindrà promogut per l'aparició d'un solc d'aire fred en altura que s'escolarà entre l'anticicló de les Açores, el qual es troba enretirat cap a l'oest, i l'anticicló que hi ha establert cap al nord d'Europa, provocant una situació de bloqueig en aquell sector.


Cel amenaçador observat ahir diumenge a la tarda que deixà alguna roina.


En un altre ordre de coses, les temperatures màximes d'ahir diumenge al Baix Empordà van ser 4ºC més baixes de mitjana, comparades amb les del dia abans.
Aquestes oscil·laren entre els 27,4ºC de Les Olives, com a màxima més alta, i els 24,3ºC de Palamós-La Fosca, com a màxima més baixa.
Així mateix, les mínimes van baixar entre 1 i 2 graus, comparades amb les del dia anterior, i aquestes van tenir lloc al final del dia.
Els 17,2ºC de La Tallada d'Empordà van ser la mínima més fresca, i els 18,9ºC de Calonge foren la mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat 

Màximes registrades ahir diumenge 9 d'agost al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 26,8ºC (17,7ºC)., La Tallada d'Empordà 26,4ºC (17,2ºC)., Torroella de Montgrí 26,2ºC (17,4ºC)., La Bisbal d'Empordà 26,1ºC (17,8ºC)., Castell d'Aro 25,3ºC (17,9ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir diumenge 9 d'agost del 2015 a Palamós., temperatura màxima 26,4ºC (27,3ºC a La Fosca), mínima 18,6ºC. Estat del cel: matí entre 7/8 i 8/8 Cu i Sc, ruixat., migdia/primeres hores de la tarda obertura de clarianes, amb 2/8 Ci i Ac, i entre 2/8 i 4/8 Cu i Sc., tarda ennuvolada amb entre 6/8 i 7/8 Cu i Sc, roina., nit 8/8 Cu ruixat. Pluja: 1,8 mm al centre del nucli antic i 6,2 mm a La Fosca. Vent: fins les 12:00h hi va haver vent del N, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de llavors vent del E, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 19:00h vent del OSO, a 5 km/h de mitjana. Ratxa màxima 19 km/h N. Estat de la mar amb mar arrissada., mar endins hi havia forta maror o maror (onatge sig. de 1,76 metres a les 09:00h davant del cap de Begur i de 0,94 metres a les 19:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1019hPa, mínima 1017hPa. Humitat relativa màxima 89%, mínima 58%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


2 fotos més d'ahir diumenge


Cúmuls i clarianes al Pla de sa Nau a primeres hores de la tarda.


Cel ennuvolat a la Platja Gran ahir diumenge a la tarda.