Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 9 d’agost del 2015

7 i 8 d'agost: molta xafogor i quatre gotes de fang

Sortida de sol d'ahir dissabte amb pols del Sàhara i mar plana.


Ahir dissabte 8 d'agost, el pas d'un sistema frontal oclús es va combinar amb la presència d'una important intrusió de pols provinent del desert del Sàhara. Aquest fet va provocar que a primeres hores de la tarda es produís el fenomen de la pluja de fang, la qual va deixar ben empastifats els cotxes que es trobaven estacionats a l'exterior, talment com si es tractés d'un dia de primavera, estació on es sol produir de forma més freqüent aquest fenomen.
De fet, tal com podeu observar a la fotografia que obre aquest post i al recull d'imatges de més avall, a primera hora del dia es podia observar un cel marronós que denotava una atmosfera carregada de polsim del Sàhara, enterbolint l'aparició de l'astre rei per l'horitzó de llevant.
Com a curiositat, també es va poder veure com el Sol semblava que volia entrar en conjunció amb la balisa lluminosa de la bocana del Port Marina, gràcies a un efecte de perspectiva.


El Sol coincidint amb la balisa de l'escullera del Port Marina.


Cotxe brut a causa de la pluja de fang de primeres hores de la tarda.


Mapa de pols en suspensió d'ahir dissabte al migdia.


Després de les quatre gotes inapreciables i carregades de fang que van caure a primeres hores de la tarda, coincidint amb les precipitacions pre-frontals, amb el pas de les hores va anar arribant la part més activa del sistema frontal i les nuvolades van poder crèixer més degut al forçament dinàmic.
A Palamós, per seguir amb la tradició una vegada més, tot i el cel de grop que va aparèixer cap a les sis de la tarda amb soroll de trons inclosos, només van caure 2,6 mm a La Fosca i 2,4 mm al centre del nucli antic.

Malgrat que altre vegada les tempestes més intenses van passar de llarg de la nostre població, a bona part del Baix Empordà es va donar una bona regada, amb l'excepció de l'extem sud de la comarca i a la línia costanera, on les pluges foren més modestes.

Altres dades de precipitació caiguda al Baix Empordà ahir dissabte a la tarda, segons Meteocat i Meteoclimatic:

Les Olives (Garrigoles) 34,4 mm., Verges 29,2 mm., Monells 26,2 mm., La Tallada d'Empordà 25,1 mm., Calonge-Mas Pallí 19,0 mm., Torroella de Montgrí 18,2 mm., La Bisbal d'Empordà 15,6 mm., Palafrugell 14,6 mm., Calonge 13,9 mm., Castell d'Aro 5,8 mm., Sant Feliu de Guíxols 5,0 mm.


Arribada del petit ruixat que va caure ahir a la tarda.


Imatge de satèl·lit on veiem el pas del sistema frontal que ens creuà ahir a la tarda.


En un altre ordre de coses, si ens fixem en les temperatures màximes registrades ahir dissabte al Baix Empordà, es va poder observar com aquestes van ser al voltant d'un grau més baixes de mitjana, però a Palamós es va mantenir igual, amb 28ºC al centre del nucli antic i 30,2ºC a La Fosca, amb sensació de xafogor molt intensa.
Els valors van oscil·lar entre els 31,8ºC de Calonge, com a màxima més alta, i els 27,7ºC de Sant Feliu de Guíxols, com a màxima més baixa.
Les mínimes, per la seva banda, van tenir lloc a darreres hores del dia, però no experimentaren canvis destacables respecte el dia anterior,excepte a Palamós, on la mínima fou 2ºC més baixa i a Torroella de Montgrí, on va baixar 1ºC.
Els 19,0ºC de Torroella de Montgrí es quedaren com a mínima més fresca, i els 21,8ºC de Sant Feliu de Guíxols van ser la mínima més alta. Dades de Meteocat i Meteoclimatic

Màximes registrades ahir dissabte 8 d'agost al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 31,3ºC (19,6ºC)., La Tallada d'Empordà 31,1ºC (19,2ºC)., Monells 30,7ºC (19,6ºC)., Torroella de Montgrí 29,7ºC (19,0ºC)., Castell d'Aro 29,6ºC (19,3ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dissabte 8 d'agost del 2015 a Palamós., temperatura màxima 27,9ºC, mínima 20,9ºC. Estat del cel: a 1ª hora cel marronós degut a la pols del Sàhara i 2/8 Ci i Cc undulatus., matí cel blanquinós i aparició de 3/8 Ci i Ac, a més de 6/8 Cu, Sc i St., migdia/primeres hores de la tarda 7/8 Cu, Sc i St, plugim de fang inapreciable., tarda 8/8 Cu i Cb cap a l'interior, petit ruixat i plugim., vespre 8/8 Cu plugim. Vent: fins les 08:00h vent del NNO i O, a 2 km/h de mitjana o calma., a partir de llavors vent del E i SE, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 18:00h vent del N i ONO, a 15 km/h de mitjana., a partir de les 19:00h vent del N i ONO, a 5 km/h de mitjana. Ratxa màxima 44 km/h N (vent de grop a la tarda). Estat de la mar amb mar plana o arrissada a primeres hores i un xic de marejol la resta del dia., mar endins hi havia maror o forta maror (onatge sig. de 0,7 metres a les 08:00h davant del cap de Begur i de 1,64 metres a les 18:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1019hPa, mínima 1015hPa. Humitat relativa màxima 91%, mínima 62%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


4 instantànies més de la sortida de sol d'ahir dissabte amb pols del Sàhara a l'atmosfera










Núvols baixos molt abundants el passat divendres a primeres hores de la tarda. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge)

Per cloure el compendi meteorològic que ens han deixat els dos darrers dies, tan sols queda per afegir que el passat divendres 7 d'agost, segons es pot deduir de la imatge superior, es van formar núvols baixos gràcies a un lleuger flux de component est i nord-est, els quals vàren ser molt destacats en diferents moment del dia., tot això dins un context d'ambient notablement xafogós.
Més exactament, a primeres hores del dia es van observar 3/8 Ci, acompanyats per entre 3/8 i 5/8 Sc i St, boirines. A la tarda es van continuar mantenint alguns núvols baixos intercalats amb grans clarianes, amb entre 2/8 i 4/8 Sc i St.
Amb l'arribada del vespre els núvols baixos van anar desapareixent gairebé del tot, amb tan sols 1/8 Sc i St, a més, la posta de sol va deixar-nos tonalitats marronoses-groguenques, degut a la pols en suspensió provinent del Sàhara.

En un altre ordre de coses, les temperatures màximes registrades el passat divendres al Baix Empordà van ser entre 1 i 2 graus inferiors cap a l'interior, respecte a les del dia abans, però a la costa només van baixar algunes dècimes.
Aquestes oscil·laren entre els 32,1ºC de Monells, com a màxima més alta, i els 27,2ºC de Calonge-Mas Pallí, com a màxima més baixa.
Així mateix, les mínimes van mantenir-se en alguns punts, com per exemple a Torroella de Montgrí, o pujaren entre 0,5 i 1ºC, com és el cas de Palamós.
Els 19,4ºC de La Bisbal d'Empordà es quedaren com a mínima més fresca, i els 24,5ºC de Sant Feliu de Guíxols foren la mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat 

Màximes registrades el passat divendres 7 d'agost al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 32,1ºC (19,8ºC)., La Bisbal d'Empordà 31,1ºC (19,4ºC)., La Tallada d'Empordà 29,9ºC (19,5ºC).,  Torroella de Montgrí 28,9ºC (20,1ºC)., Castell d'Aro 28,6ºC (19,9ºC).

Altres dades meteorològiques del passat divendres 7 d'agost del 2015 a Palamós., temperatura màxima 28,0ºC, mínima 23,3ºC. Vent: fins les 10:00h hi va haver vent del NO i O, a 2/5 km/h de mitjana., a partir d'aleshores vent del NE, a 10 km/h de mitjana., a partir de les 20:00h vent del NE i E, a 2/5 km/h de mitjana. Ratxa màxima 21 km/h NE. Estat de la mar amb mar arrissada o marejol., mar endins hi havia maror (onatge sig. de 0,23 metres a les 08:00h davant del cap de Begur i de 0,35 metres a les 18:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1016hPa, mínima 1010hPa. Humitat relativa màxima 93%, mínima 79%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)