Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 24 d’agost del 2015

23 d'agost: mar de fons, xafogor i tempestes llunyanes

Bandera groga a La Fosca degut a la mar de fons d'ahir diumenge.


Ahir diumenge 23 d'agost, altre vegada, el pas d'un pertorbació molt poc activa, va fer que a Palamós tan sols hi caigués alguna roina esporàdica a primeres hores de la tarda.
Per no perdre la tradició, la única tempesta que va afectar el Baix Empordà va tenir lloc cap a l'interior. En aquesta ocasió la població agraciada va ser Les Olives (Garrigoles) indret on van poder recollir 7,4 mm.
Des de Palamós, a partir del migdia/primeres hores de la tarda, es va poder apreciar molt clarament el creixement de Cumulonimbus mirant cap al nord de la comarca, a més, també va arribar una gran enclusa provinent de l'oest, la qual va tapar el cel cap a les tres de la tarda.

A part d'aquestes nuvolades, l'arribada de la pertorbació centrada a sobre la costa catalana, va fer que la pressió en superfície baixés fins als 1004 hPa, siguent la pressió més baixa assolida fins ara en aquest mes d'agost.
La presència d'aquesta baixa també va tenir un altre efecte col·lateral, en aquest cas en el mar. El llarg recorregut  marítim de les isòbares va fer que aparegués una marcada mar de fons de xaloc, amb ones d'entre mig metre i un metre d'alçada. Aquest fet i els perillosos corrents marins, van fer hissar la bandera groga de precaució al bany a totes les platges del municipi, excepte a la Platja Gran.



Mapa de pressió en superfície d'ahir diumenge a les 17:48. Veiem una pertorbació centrada sobre la costa de Catalunya.  


Cumulonimbus en creixement ahir al migdia mirant cap al nord del Baix Empordà. 


Imatge de radar d'ahir diumenge a les 15:30h. S'observa com va arribar una tempesta al nord del Baix Empordà.


Pel que fa a les temperatures màximes que tingueren lloc ahir diumenge al Baix Empordà, aquestes van ascendir un grau de mitjana, comparades amb les del dia abans, però a Torroella de Montgrí la màxima va pujar 1,7ºC més que el dia anterior. Menció a part mereix Palamós, on gràcies al vent de mar, la màxima va baixar 5 dècimes, no obstant, l'ambient va ser especialment xafogós.
La màxima més alta va registrar 31,7ºC a Monells, en canvi, la màxima més curta foren els 24,9ºC de Palamós-Club Nàutic C.B.
Per la banda de les mínimes, trobem que aquestes van experimentar una pujada d'entre 1 i 2 graus més que el dia anterior. Els registres van oscil·lar entre els 18,7ºC de Monells, com a mínima més fresca, i els 22,7ºC de Palamós, com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades ahir diumenge 23 d'agost al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 31,7ºC (18,7ºC)., La Bisbal d'Empordà 31,2ºC (19,3ºC)., Torroella de Montgrí 30,8ºC (19,8ºC)., La Tallada d'Empordà 30,6ºC (19,6ºC)., Castell d'Aro 28,2ºC (19,7ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir diumenge 23 d'agost del 2015 a Palamós., temperatura màxima 26,3ºC, mínima 22,7ºC. Estat del cel: a 1ª hora 5/8 Ac i 3/8 Cu i Sc., matí de sol intercalat amb 3/8 Ac i Ci , i 3/8 Cu i Sc., migdia arribada d'una enclusa des de l'oest, amb entre 5/8 i 6/8 Ci i As, a més de 3/8 Cu, amb Cb mirant cap a l'horitzó nord., tarda 5/8 Ac i As., vespre 2/8 Ac i 2/8 Cu i Sc. Pluja ip.
Vent: fins les 05:00h va bufar vent de direcció SSO, a 2/5 km/h de mitjana., a partir de llavors vent de direcció variable a 2 km/h de mitjana o calma., a partir de les 10:00h vent del E i SE, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 14:00h vent del SSO, a 15/20 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 35 km/h SSO. Estat de la mar amb maror, mar de fons del SE (ones d'entre 0,5/1 metre)., mar endins també hi havia maror (onatge sig. de 0,94 metres a les 08:00h davant del cap de Begur i de 0,82 metres a les 18:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1010hPa, mínima 1004hPa. Humitat relativa màxima 93%, mínima 75%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

2 fotos de la mar de fons d'ahir diumenge amb surfistes i banyistes jugant amb les ones