Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 4 d’agost del 2015

Retalls d'història: la inundació del 30/10/1920 a Palamós

L'Avinguda Onze de Setembre inundada el 30 d'otubre del 1920.


El 30 d'octubre del 1920, es va produir una de les inundacions històriques que ha patit Palamós, especialment en els indrets que tradicionalment es solen veure més afectats en cas d'aiguats i desbordaments de la riera Aubi.
Després d'un estiu calorós que va escalfar de forma notòria les aigües marines, el 30 d'octubre van coincidir dos dels ingredients més propicis per generar els temuts aiguats tardorencs i de finals d'estiu.
El pas d'un tàlveg d'aire fred, entre l'anticicló de les Açores i un anticicló que estava situat a l'est del continent, es va combinar amb un marcat flux de vent humit de llevant o xaloc.
Aquesta situació potencialment molt inestable, va ser un veritable còctel explosiu que va fer crèixer els núvols de desenvoplupament vertical de manera espectacular. Les potents nuvolades van descarregar fins a 146 mm en poques hores i van inundar moltes zones amb 1,8 metres d'aigua, a més, 200 cases van patir danys quantiosos.
Aquella tardor va ser especialment problemàtica, ja que el 23 novembre del 1920 altre cop es van produir greus inundacions, amb 148 mm recollits i unes aigües que arribaren a una alçada de 2 metres en algunes zones.
Cal tenir present que a l'any 1924 començaren les obres per desviar una part de les aigües de la riera Aubi cap a la Platja de Castell, a través d'un ramal. Abans d'aquest desviament era molt habitual que es donessin grans inundacions.


Un carrer de " l'ensanche " inundat el 30 d'octubre del 1920.


Mapa sinòptic del 30 d'octubre del 1920, on es veu la situació descrita anteriorment.